Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Tady Havel, slyšíte mě? mapuje závěr prezidentova života s humorem, patosem i Odcházením
    Recenze9. 4. 2024
    Tady Havel, slyšíte mě? mapuje závěr prezidentova života s humorem, patosem i Odcházením

    Dokumentů o Václavu Havlovi vzniklo především v první dekádě 21. století, tedy po konci jeho druhého prezidentského období v roce 2003, opravdu hodně. Tím nejslavnějším a nejdiváčtějším je dodnes Občan Havel (2007), mapující Havlův osobní život i politickou kariéru už od začátku 90. let. S koncem funkce hlavy státu a stažením se do ústraní však zajímavé momenty v životě našeho prvního porevolučního prezidenta neustaly, což se snaží zachytit poměrně předvídatelný, přesto však citlivý a sympatický snímek Tady Havel, slyšíte mě?, jenž se dostává do kin.

  2. Anthony Hopkins se představuje v novém gladiátorském seriálu. Režíruje král spektáklů
    Seriály8. 4. 2024
    Anthony Hopkins se představuje v novém gladiátorském seriálu. Režíruje král spektáklů

    Ještě předtím, než se letos v listopadu objeví druhý Gladiátor (Gladiator 2), se milovníci antických bojůvek mohou těšit na podobný kousek. Pod seriálovou řežbou Those About to Die (což bychom mohli přeložit jako Jdoucí na smrt), jež se představuje v první ukázce, je navíc podepsáno hned několik výrazných jmen.

  3. Fincher si nejspíš vybral svůj další film. Pro Netflix natočí remake Hitchcockovy klasiky
    Filmy8. 4. 2024
    Fincher si nejspíš vybral svůj další film. Pro Netflix natočí remake Hitchcockovy klasiky

    David Fincher loni natočil Zabijáka (The Killer) pro Netflix a v téhle zhruba dekádu trvající spolupráci, díky niž přišel na svět i Mank, Mindhunter či Dům z karet (House of Cards), hodlá pokračovat i nadále. Jednak se hlasitě hovoří o Fincherově podílu na americkém remaku Hry na oliheň (Squid Game), ještě předtím bychom se však mohli dočkat i oprášení mnohem větší klasiky.

  4. Špionský thriller Rozhovor děsí i po 50 letech. Nabourávání do soukromí nikdy nebylo aktuálnější
    Filmy7. 4. 2024
    Špionský thriller Rozhovor děsí i po 50 letech. Nabourávání do soukromí nikdy nebylo aktuálnější

    Před padesáti lety, tedy 7. dubna 1974, se v amerických kinech objevil Rozhovor (The Conversation). Malý, nenápadný filmeček si Francis Ford Coppola natočil v přestávce mezi prvním a druhým Kmotrem za pouhý jeden a půl milionu dolarů, přesto se snímek nejen ucházel o tři Oscary, ale zapsal se do dějin jako vtahující zhmotnění paranoidní atmosféry Spojených států 70. let.

  5. Russell Crowe slaví 60. Do áčkové hollywoodské ligy už jižanský bouřlivák nepatří, má jiné zájmy
    Téma7. 4. 2024
    Russell Crowe slaví 60. Do áčkové hollywoodské ligy už jižanský bouřlivák nepatří, má jiné zájmy

    Na přelomu milénia se jednalo o jednu z nejzářivějších hollywoodských hvězd, dnes však čerstvý šedesátník Russell Crowe patří spíše mezi uznávané béčkové herce. Možná mu uškodila reputace bouřliváka, spíše však zámořská studia přestala dávat tolik prostoru snímkům, v nichž nepřehlédnutelný svéráz od protinožců obvykle dominoval. Nezdá se však, že by to aktuálnímu oslavenci až tak vadilo.

  6. Game Story mapuje české herní klenoty. Ukazuje osobnosti i velké příběhy rozjetého průmyslu
    Recenze7. 4. 2024
    Game Story mapuje české herní klenoty. Ukazuje osobnosti i velké příběhy rozjetého průmyslu

    Na aktuálně probíhajícím Comic-Conu mohou první diváci a divačky vidět nový seriál Game Story, který se v sobotu objevil i na iVysílání České televize. Během deseti zhruba čtvrthodinových epizod dojde na představení množství fenoménů souvisejících s herním průmyslem. A sluší se říct, že připravení fanoušci zklamáni nebudou.

  7. Jak vznikla úvodní píseň k seriálu M*A*S*H? Hloupý puberťák zachránil svého slavného otce
    Seriály5. 4. 2024
    Jak vznikla úvodní píseň k seriálu M*A*S*H? Hloupý puberťák zachránil svého slavného otce

    Díky čemu se stal seriál M*A*S*H tak populárním? Dobře napsaným postavám, chytrým dialogovým výměnám, silnému protiválečnému poselství? Jistě. Svou roli ale sehrála i titulní skladba, kterou možná neznáte pod názvem Suicide Is Painless (tedy Sebevražda je bezbolestná), ale její chytlavé tóny se vám jistě okamžitě vybaví. Její vznik si přitom zaslouží více pozornosti, než bychom čekali.

  8. První velkou rolí Robina Williamse byl Pepek námořník. Komik ale natáčení protrpěl
    Filmy5. 4. 2024
    První velkou rolí Robina Williamse byl Pepek námořník. Komik ale natáčení protrpěl

    Navzdory svému popkulturnímu věhlasu a vzniku před neuvěřitelnými 95 lety se postavička Pepka námořníka objevila na stříbrném plátně pouze jednou. To by se výhledově mělo změnit, jelikož scenárista Michael Caleo o tomto nezdolném silákovi a fanatickém milovníkovi špenátu momentálně píše nový příběh. Než se však o chystaném filmu dozvíme více, stojí za to si připomenout původní hranou verzi, která připravila těžké chvíle jedné komediální legendě.

  9. Ridley Scott málem režíroval Vlka z Wall Street. Martin Scorsese byl pořádně naštvaný
    Filmy5. 4. 2024
    Ridley Scott málem režíroval Vlka z Wall Street. Martin Scorsese byl pořádně naštvaný

    O pracovitosti a neúnavnosti Ridleyho Scotta nemůže být pochyb. Každou chvíli se objeví zpráva o dalším projektu, k němuž se upsal. Momentálně se zdá, že po dokončení druhého Gladiátora natočí biografii disco kapely Bee Gees a i když bychom ho nejspíš radši viděli u nějakého nápaditějšího námětu, není pochyb o tom, že jeden z největších hollywoodských dříčů odvede svou práci.

  10. Robert Zemeckis chce navázat na Forresta Gumpa. Nechybí Tom Hanks i skvělé ohlasy
    Filmy4. 4. 2024
    Robert Zemeckis chce navázat na Forresta Gumpa. Nechybí Tom Hanks i skvělé ohlasy

    Slavný režisér Robert Zemeckis za měsíc oslaví 73. narozeniny, do důchodu se ale zřejmě nechystá. V posledních letech však za projekty jako Čarodějnice (The Witches) či Vítejte v Marwenu (Welcome to Marwen) mnoho slávy ani fanouškovských bodů nezískal a poslední pohádka Pinocchio mu dokonce vynesla dvě nominace na Zlaté maliny. Nešťastnou sérii může zlomit už letos v listopadu a samozřejmě u toho nebude chybět ani Tom Hanks.

  11. Bude Smršť stejným hitem jako Trhlina? Větrný thriller touží být světový, jenže neví, co chce
    Recenze3. 4. 2024
    Bude Smršť stejným hitem jako Trhlina? Větrný thriller touží být světový, jenže neví, co chce

    Když to funguje, není třeba nic měnit. Takhle zřejmě uvažovali režisér Peter Bebjak a producent Rasťo Šesták, kteří si v roce 2019 připsali trochu nečekaný divácký hit. Mysteriózní thriller Trhlina podle románu Jozefa Kariky vidělo ve slovenských kinech přes čtvrt milionu diváků a divaček a po tomto úspěchu se jim do ruky dostal rukopis dalšího spisovatelova díla. Filmová Smršť se od literární předlohy sice značně odlišuje, ani to však nepomáhá k tomu, aby se jednalo o zásadně lepší film nežli podivně nedotažená Trhlina.

  12. Migrantská odysea Já Kapitán vtahuje i dojímá. Uprchlíci z Afriky čelí zlu hlavně v lidech
    Recenze3. 4. 2024
    Migrantská odysea Já Kapitán vtahuje i dojímá. Uprchlíci z Afriky čelí zlu hlavně v lidech

    Jakou daň si může vybrat touha po lepším životě? Pokud jste se nenarodili do (relativně) klidných poměrů západního světa, možná i tu nejvyšší. Zkušený a cenami ověnčený režisér Matteo Garrone tentokrát představuje vyloženě angažované drama o migraci, které lidem, jež mají na toto téma silné a nevyvratitelné názory, částečně bere vítr z argumentačních plachet. Stačí to však na to, aby byl Já Kapitán (Io capitano) skutečně přelomovým filmem?

  13. Namaskovaný Robert Downey jr. si ve špionské satiře zahraje spoustu rolí. A všechny záporné
    Seriály1. 4. 2024
    Namaskovaný Robert Downey jr. si ve špionské satiře zahraje spoustu rolí. A všechny záporné

    Už se skoro mohlo zdát, že se nedočkáme. Plnohodnotného traileru na minisérii Sympatizant (The Sympathizer) jsme se totiž dočkali bezmála před rokem, následně ale kolem projektu bylo trochu podezřelé ticho, až v posledních týdnech se začíná novinka opět více ozývat. Nyní přichází další ukázka, a to z dobrého důvodu – sedmidílná minisérie se totiž už za pár týdnů objeví na našich obrazovkách.

  14. Je třetí Sestra v akci konečně na cestě? Whoopi Goldberg a režisér mají jasnou odpověď
    Filmy1. 4. 2024
    Je třetí Sestra v akci konečně na cestě? Whoopi Goldberg a režisér mají jasnou odpověď

    „Je to pořád v procesu! Pomalu to prosakuje… Nikdo neřekl, že tenhle projekt dává k ledu. Stále jsme ve fázi psaní scénáře,“ potěšila Whoopi Goldberg fanoušky v nedávném rozhovoru pro časopis People. Narážela totiž na třetí díl Sestry v akci (Sister Act), o němž už se hovoří tak dlouho, že osmašedesátiletá herečka a všestranná umělkyně možná patří mezi poslední optimisty, jež vzniku projektu ještě věří.

  15. Steve z Beverly Hills 90210 svou nejslavnější roli překonal jen jednou. V kultovním braku
    Téma30. 3. 2024
    Steve z Beverly Hills 90210 svou nejslavnější roli překonal jen jednou. V kultovním braku

    Patřil mezi nejikoničtější (a přiznejme si, že také nejprotivnější) tváře devadesátek. Americký herec Ian Ziering totiž ztvárnil postavu namyšleného hejska Stevea Sanderse ve všech deseti sezónách populárního seriálu Beverly Hills 90210. Stejně jako řada jeho kolegů a kolegyň však na tento úspěch nedokázal v další kariéře navázat a svou tvář propůjčil hlavně jedné z nejvysmívanějších hororových franšíz. Dnes si připomínáme jeho 60. narozeniny.