Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nové fotky z natáčení Indiana Jonese avizují šílenou zápletku, která by mohla pátý díl posunout na zcela novou úroveň
    Filmy17. 10. 2021
    Nové fotky z natáčení Indiana Jonese avizují šílenou zápletku, která by mohla pátý díl posunout na zcela novou úroveň

    Další den, další fotky a spekulace přímo z placu pátého Indiana Jonese. A tentokráte jde o opravdu zajímavé a diskutabilní sousto!

  2. Recenze: Zpráva o útěku z Osvětimi je důležitým filmem, pokud publikum nemá o daných událostech žádný přehled
    Recenze15. 10. 2021
    Recenze: Zpráva o útěku z Osvětimi je důležitým filmem, pokud publikum nemá o daných událostech žádný přehled

    Slovenský koprodukční snímek o proslulém útěku z koncentračního tábora Osvětim si tento týden odbyl premiéru v tuzemských kinech. Devadesátiminutový příběh si osvojuje především edukační funkci a bohužel upouští od hutné dramatizace, emocí i psychologie postav.

  3. Recenze: Ve Scénách z manželského života prochází dva báječní herci náročným rozvodem i vrtkavými tvůrčími manýry
    Recenze13. 10. 2021
    Recenze: Ve Scénách z manželského života prochází dva báječní herci náročným rozvodem i vrtkavými tvůrčími manýry

    Pětidílná série z dílny HBO zachycuje komplikovaný rozpad jednoho manželství a pokouší se podchytit pozitivní i negativní odstíny partnerského soužití, jejíž rodinný základ často nevyhnutelně ustupuje emocím, životním postojům či pracovním cílům manželů.

  4. Trailer: Z předělávky největší vánoční klasiky, která ničí odkaz Kevina i mokrých banditů, rozbolí fanoušky filmu Sám doma hlava
    Filmy12. 10. 2021
    Trailer: Z předělávky největší vánoční klasiky, která ničí odkaz Kevina i mokrých banditů, rozbolí fanoušky filmu Sám doma hlava

    Některé filmy by měly zůstat navždy nedotčeny a jejich remaky sprovozeny ze světa. A něco takového bude se stoprocentní jistotou platit také o nové verzi vánoční klasiky, v níž zapomenutý Kevin čelí dvojici prohnaných lupičů.

  5. Robert De Niro mohl ztvárnit jednu z nejoblíbenějších filmových postav historie, ale krutě se přepočítal
    Téma12. 10. 2021
    Robert De Niro mohl ztvárnit jednu z nejoblíbenějších filmových postav historie, ale krutě se přepočítal

    Slavný představitel nekompromisních mafiánů mohl krátce po přelomu tisíciletí ztvárnit ikonickou roli, kterou ale odmítl. Nevěřil totiž v úspěch látky, která se později stala jednou z nejvýdělečnějších značek Hollywoodu.

  6. Seriálový Pán prstenů představí hobity všech barev pleti a různorodých kultur
    Seriály11. 10. 2021
    Seriálový Pán prstenů představí hobity všech barev pleti a různorodých kultur

    Očekávaná seriálová adaptace Tolkienova díla od Amazonu půjde podle jednoho z herců s dobou a nezanevře na rasovou vyváženost a emancipační nádech.

  7. Novinka od tvůrce Počátku má název, datum premiéry a ideálního představitele hlavní role
    Filmy10. 10. 2021
    Novinka od tvůrce Počátku má název, datum premiéry a ideálního představitele hlavní role

    Nový snímek Christophera Nolana, o který se nedávno poprala všechna velká hollywoodská studia, se začíná produkčně formovat. Zde je vše, co zatím víme.

  8. Filmové dobývání vesmíru začíná. První štáb se vydal natáčet na Mezinárodní vesmírnou stanici
    Filmy9. 10. 2021
    Filmové dobývání vesmíru začíná. První štáb se vydal natáčet na Mezinárodní vesmírnou stanici

    Co bylo ještě před pár lety považováno za sci-fi, je nyní realitou. Filmový režisér a herečka se poprvé v historii vydali natáčet přímo do vesmíru, kde pobudou dvanáct dní.

  9. Útoky obřích mravenců či mozků s chapadly: Největší klasiky monster-movies z 50. let nepřestávají bavit a fascinovat dodnes
    Téma8. 10. 2021
    Útoky obřích mravenců či mozků s chapadly: Největší klasiky monster-movies z 50. let nepřestávají bavit a fascinovat dodnes

    Preferujete-li sledování filmů jako formu zábavy a odreagování, pak jistě najdete zalíbení v následujícím seznamu amerických monster-filmů z padesátých let, kdy vznikala nenapodobitelná béčková díla s opravdu specifickým duchem doby.

  10. Recenze: Legendární Woody Allen ve svém zřejmě posledním filmu vyznává lásku kinematografii i sobě samému
    Recenze7. 10. 2021
    Recenze: Legendární Woody Allen ve svém zřejmě posledním filmu vyznává lásku kinematografii i sobě samému

    Jeden z nejplodnějších a nejrespektovanějších filmařů historie představuje ve svých pětaosmdesáti letech nový snímek, kterým příznačně podtrhuje svou celoživotní vášeň a tvůrčí filosofii.

  11. Kultovní filmy dostávají vlastní streamovací službu. Fanoušci žánrové a pokleslé kinematografie se mohou těšit
    Filmy7. 10. 2021
    Kultovní filmy dostávají vlastní streamovací službu. Fanoušci žánrové a pokleslé kinematografie se mohou těšit

    Distribuční společnost Kino Lorber rozjíždí bezplatnou streamovací službu, která potěší hlavně příznivce kultovní a žánrové kinematografie.

  12. Smrtelné hry plné násilí a zoufalství: Tyto filmy a seriály by vám neměly uniknout, pokud vás zaujal skvělý seriál Hra na oliheň
    Téma6. 10. 2021
    Smrtelné hry plné násilí a zoufalství: Tyto filmy a seriály by vám neměly uniknout, pokud vás zaujal skvělý seriál Hra na oliheň

    Na Netflixu je v těchto dnech globálním hitem jihokorejská série Hra na oliheň, která pojednává o nelidské soutěži, v níž více než čtyři sta nešťastných dobrovolníků bojuje o své životy i o pohádkovou a spásnou finanční odměnu. Devítidílný seriál trhá rekordy ve sledovanosti a je příhodné si představit několik tematických vzorů, které jej inspirovaly a které by jeho fanoušky mohly rovněž zaujmout.

  13. Hra na oliheň: Nejbrutálnější seriál Netflixu představuje hru na život a na smrt, která nemá morální vítěze
    Recenze5. 10. 2021
    Hra na oliheň: Nejbrutálnější seriál Netflixu představuje hru na život a na smrt, která nemá morální vítěze

    Jihokorejský seriál, z něhož se rychle po zveřejnění klube obrovský celosvětový fenomén, rozhodně patří k těm vůbec nejkvalitnějším a nejzajímavějším projektům, které se na vlivné streamovací službě objevily.

  14. Trenér amerického fotbalu ve službách anglické Premier League je více než k popukání. Ted Lasso je jedním z nejemotivnějších seriálů posledních let
    Recenze1. 10. 2021
    Trenér amerického fotbalu ve službách anglické Premier League je více než k popukání. Ted Lasso je jedním z nejemotivnějších seriálů posledních let

    Spojovat dohromady americký fotbal a evropský „soccer“ je stejně absurdní jako zaměnit při držení fotbalového míče ruce s nohami. Oceňovaný komediální seriál z produkce Apple TV+, který dominoval na letošních cenách Emmy, ovšem z tohoto míšení jablek s hruškami skládá tragikomickou mozaiku lidských osudů, kterou si snadno zamilujete, pokud ji budete od začátku brát s potřebným nadhledem.

  15. Filmové pokračování, v jehož vznik už věřil jen málokdo, je podle slavného režiséra na spadnutí
    Filmy1. 10. 2021
    Filmové pokračování, v jehož vznik už věřil jen málokdo, je podle slavného režiséra na spadnutí

    O pokračování jednoho z nejpopulárnějších filmů po přelomu tisíciletí se sice mluví už dlouho, ale snad nikdo opravdu nevěřil, že by k němu mohlo dojít. Nyní ale vše nasvědčuje opaku.