Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Pozor na vraždící pneumatiku a kondomy. Toto jsou ty nejsměšnější věci a bytosti, jaké kdy ve filmech zabíjely
    Téma2. 4. 2022
    Pozor na vraždící pneumatiku a kondomy. Toto jsou ty nejsměšnější věci a bytosti, jaké kdy ve filmech zabíjely

    Ve fiktivním světě filmových příběhů je možné cokoli. A když může nejchudší cestující na Titanicu sbalit bohatou a krásnou dívku, tak proč by se nemohly v úlohách zabijáků objevit pneumatiky, kondomy, sliz či ta nejtopornější a nejsrandovnější monstra? V tomto článku se ohlédneme za těmi zřejmě nejvtipnějšími věcmi a stvořeními, které v rolích záporáků tyranizovali a zabíjeli lidské protagonisty v hororových filmech. Jak ale poznáte už z fotek a popisků, únavná charakteristika vybraných krasavců je vlastně zbytečná.

  2. Nejlepší nejmenší herec ztvárňuje ikonického hrdinu Cyrana, jenž ženy okouzlí vytříbeným slovníkem
    Recenze1. 4. 2022
    Nejlepší nejmenší herec ztvárňuje ikonického hrdinu Cyrana, jenž ženy okouzlí vytříbeným slovníkem

    Nejnovější filmová verze legendární divadelní hry Cyrano z Bergeracu se nebrání změnám. Titulního hrdinu, udatného šermíře Cyrana, zamilovaného do půvabné siroty Roxany, ztvárňuje pouhých 1,35 metru vysoký herec Peter Dinklage, známý publiku především jako Tyrion ze Hry o trůny. Jeho výškový handicap nahrazuje neatraktivní tvář s velkým nosem, které Cyranovi v původním dramatu zabraňovaly vyznat svou lásku. Vznešený hrdina je ovšem mistrem slova, a když se Roxana na první pohled zamiluje do nově rekrutovaného vojáka Christiana de Neuvillettea, Cyrano mu pomáhá sepisovat milostné dopisy. A navzdory opotřebovanosti námětu a standardnímu vizuálnímu pojetí jde o příjemně strávený čas.

  3. Jaký je letošní oscarový film CODA, který nikdo neviděl?
    Recenze31. 3. 2022
    Jaký je letošní oscarový film CODA, který nikdo neviděl?

    V závěru 94. ročníku udělování cen Akademie si Oscara za nejlepší film odneslo drama V rytmu srdce (CODA). Nezávislý snímek distribuovaný u nás takřka neznámou službou Apple TV+ sice příliš diváků a divaček nevidělo, ale hlasující akademiky příběh o neslyšící rybářské rodině a jednom velkém pěveckém snu zaujal. A přestože tento nenápadný film nikdy nenabyde takové pověsti a významu jako řada dřívějších oscarových děl, za 110 minut vašeho času bezesporu stojí.

  4. Nejděsivější monstrum od mistra hororu míří na televizní obrazovky
    Seriály31. 3. 2022
    Nejděsivější monstrum od mistra hororu míří na televizní obrazovky

    Hrůzostrašné stvoření, které na sebe bere nejrůznější podoby a každých 27 let tyranizuje a vraždí děti v městečku Derry, oživil Stephen King ve svém románu To už roku 1986. Po televizním filmu z roku 1990 a dvou úspěšných snímcích z let 2017 a 2019 se nyní dočkáme televizní série, která se má zaměřit na události, jež dějové lince knihy a novějším adaptacím předcházely. A rozhodně bude z čeho čerpat.

  5. Oscaři byli rozdáni. Will Smith praštil vystupujícího a kraloval podceňovaný film o neslyšících
    Festivaly a ceny28. 3. 2022
    Oscaři byli rozdáni. Will Smith praštil vystupujícího a kraloval podceňovaný film o neslyšících

    V losangeleském Dolby Theatre proběhl 94. ročník udělování cen filmové Akademie. Jak slavnostní večer probíhal a které snímky si prestižní zlaté sošky odnesly?

  6. Oscaři jsou za dveřmi. Jejich organizace odráží chaos dnešní doby i ochotu přizpůsobit se
    Téma26. 3. 2022
    Oscaři jsou za dveřmi. Jejich organizace odráží chaos dnešní doby i ochotu přizpůsobit se

    Oscarový ceremoniál s pořadovým číslem 94 se uskuteční v noci z neděle na pondělí. Živě jej můžete sledovat na ČT2 od 2:00 do 6:00 místního času. Poprvé od roku 2011 bude programem provázet více hostitelů, kteří doplní ústřední moderátorské trio složené z hereček Reginy Hall, Amy Schumer a Wandy Sykes. Očekává se politická angažovanost a reflexe rusko-ukrajinského konfliktu, ale také vyrovnaný souboj mezi filmy, které měly premiéru od března do prosince 2021 a mezi nimiž nechybí vysokorozpočtové tituly slavných režisérů ani menší festivalové produkce.

  7. Nejvíce sexy herečka dneška ztvární Marilyn Monroe. A bude to opravdu mládeži nepřístupné
    Filmy26. 3. 2022
    Nejvíce sexy herečka dneška ztvární Marilyn Monroe. A bude to opravdu mládeži nepřístupné

    Životopisný snímek o jednom z nejproslulejších ženských sexsymbolů minulého století by měl na Netflix a do kin dorazit koncem letošního roku. Marilyn Monroe si nakonec zahraje oblíbená Ana de Armas a podle čerstvých informací nás čeká potemnělý a drsný portrét legendární herečky a playmate, který nebude přístupný mládeži do 17 let.

  8. Drogy dohnaly pubertální hvězdu na psychiatrii. Po deseti letech může opět zodpovídat za vlastní život
    Téma24. 3. 2022
    Drogy dohnaly pubertální hvězdu na psychiatrii. Po deseti letech může opět zodpovídat za vlastní život

    Pětatřicetiletá herečka Amanda Laura Bynes, známá z filmů Co ta holka chce nebo Královna ročníku, nezvládla osud hollywoodské hvězdy. Po deset let podléhala péči své matky, která po sérii výstřelků získala nad dceřiným životem oficiálně plnou moc. Nyní ale Amanda Bynes míří na svobodu a zvažuje návrat k řemeslu, jímž se v dětství proslavila.

  9. Akční hit Netflixu je mnoho povyku pro nic. Černý krab zaujme jen myšlenkou armádních bruslařů
    Recenze23. 3. 2022
    Akční hit Netflixu je mnoho povyku pro nic. Černý krab zaujme jen myšlenkou armádních bruslařů

    Akční příběh z dystopické budoucnosti, kdy je Švédsko zmítané těžkou válkou s neznámým nepřítelem, na první pohled zaujme přítomností herečky Noomi Rapace a ústřední originální myšlenkou. Skupina vojáků s odpovídajícími dovednostmi musí přebruslit sto námořních mil napříč nepřáteli okupovaným zamrzlým souostrovím a na místo určení dopravit kanystry, které mají ukrývat klíč k ukončení války. Dobrý nápad se ovšem rozpadá v další žánrové patlanici Netflixu, která vznikla na zakázku a většinou jen kopíruje jiné populární filmy.

  10. Nejoplzlejší film historie slaví 50 let. Pojídání psích exkrementů pobuřuje, společenská kritika je naopak nadčasová
    Téma22. 3. 2022
    Nejoplzlejší film historie slaví 50 let. Pojídání psích exkrementů pobuřuje, společenská kritika je naopak nadčasová

    V polovině března uběhlo přesně padesát let od premiéry nechvalně proslulých i obdivovaných Růžových plameňáků (Pink Flamingos). Exploatační postmoderní komedie se v některých zemích nesmí vysílat dodnes a míra zvrhlých výjevů přesahuje hranici, již si většina diváků stanovuje v souvislosti s pokleslým morálním vkusem. Přesto je snímek Johna Waterse zřejmě nejslavnějším a nejoblíbenějším „oplzlým“ snímkem historie, který inspiroval mnoho pozdějších filmařů i serióznějších titulů a zasloužil se o uvolnění některých tabu v kinematografii.

  11. Živí se pouze vlastní slávou. Bohatá dynastie Kardashianů se vrací na televizní obrazovky
    Seriály20. 3. 2022
    Živí se pouze vlastní slávou. Bohatá dynastie Kardashianů se vrací na televizní obrazovky

    Nejvýznamnější influencerská rodina na světě, jejímž patronem byl právní zástupce O. J. Simpsona Robert Kardashian, nehodlá opustit televizní obrazovky za žádnou cenu. Svůj život bude zámožný rodinný klan Kardashianových, jehož popularita podle mnohých pramení jen ze slávy samotné, sdílet v další reality-show, která se na streamovací službě Hulu objeví už v polovině dubna.

  12. Bestie Manson: Dokument HBO odhaluje nejděsivější stránky kontroverzního zpěváka a utrpení ženských obětí
    Téma19. 3. 2022
    Bestie Manson: Dokument HBO odhaluje nejděsivější stránky kontroverzního zpěváka a utrpení ženských obětí

    Sexuální zneužívání ve spánku i pod vlivem drog, fyzické mučení a výhružky smrtí. To jsou jen zlomky skutečných hrůz, jimž podle dokumentu Jako Fénix z popela čelila herečka Evan Rachel Wood během jejího pětiletého vztahu se zpěvákem Marilynem Mansonem. Dvoudílný projekt HBO Max vznikal z iniciativy samotné oběti a odkrývá hrůznou pravdu o Mansonovi, proti němuž dodnes vystupuje řada zneužívaných bývalých partnerek.

  13. Jaký je Nejhorší člověk na světě? Pod tlakem hektické doby jím může být kdokoli z nás
    Recenze18. 3. 2022
    Jaký je Nejhorší člověk na světě? Pod tlakem hektické doby jím může být kdokoli z nás

    Držitel dvou oscarových nominací, norský snímek Nejhorší člověk na světě, vstupuje tento týden do tuzemských kin. Příběh zasazený do Osla, jednoho z nejinovativnějších evropských měst a rodiště realistického dramatika Henrika Ibsena, sleduje třicetiletou ženu, která se pokouší srovnat své priority a nastavit vyhovující životní kurz. Režisér Joachim Trier ji sleduje distancovaně i hloubavě a nabízí portrét dospívající generace, jejích obav i slabostí. Navzdory mírné zdlouhavosti pohltí i dojme.

  14. Živoucí herecký mem hraje v bláznivé novince sám sebe. A zatím sklízí nejlepší recenze své kariéry
    Filmy16. 3. 2022
    Živoucí herecký mem hraje v bláznivé novince sám sebe. A zatím sklízí nejlepší recenze své kariéry

    Málokterý herec dostane možnost zahrát si v celovečerním hollywoodském filmu sám sebe. Legendární Nicolas Cage je ale po celou svou kariéru velkým originálem a nyní vystupuje ve snímku The Unbearable Weight of Massive Talent, v němž se konečně představí jako Nicolas Cage. A podle prvních reakcí se máme na co těšit.

  15. Dopřejte si kvalitu. Toto jsou nejlépe hodnocené filmy, které najdete na HBO Max
    Téma16. 3. 2022
    Dopřejte si kvalitu. Toto jsou nejlépe hodnocené filmy, které najdete na HBO Max

    Streamovací nástupce HBO GO dorazil do České republiky a na Slovensko 8. března. Nabízí exkluzivní obsah, který zahrnuje především široké portfolio televizních a filmových projektů společnosti WarnerMedia. České rozhraní se chlubí nejen kvalitními seriály, podcasty či reality show, ale pochopitelně i celovečerními filmy v produkci studií jako Warner Bros., DC nebo HBO. A pokud zpočátku váháte, jaké filmové tituly z širokého playlistu vybrat, následující seznam 25 nejlépe hodnocených titulů vám jistě přijde vhod. Někdy není od věci vsadit na prověřenou kvalitu. Jednotlivé filmy budou vybírány na základě jejich výsledků u kritiků, a to na prestižních agregátech Rotten Tomatoes (nabízející poměr kladných a záporných recenzí) a Metacritic, který uvádí průměrné procentuální hodnocení ze všech zahrnutých recenzí.