Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nejsilnější chlapec světa a herec z nejhoršího filmu historie slaví 30. narozeniny. Pochází z Ukrajiny a jeho muskulatura se dávno změnila
    Téma15. 4. 2022
    Nejsilnější chlapec světa a herec z nejhoršího filmu historie slaví 30. narozeniny. Pochází z Ukrajiny a jeho muskulatura se dávno změnila

    Říkalo se mu „nejsilnější chlapec světa“ a přezdívalo Malý Herkules podle jeho nejslavnější filmové role. Rodák z Ukrajiny Richard Sandrak dnes slaví třicáté narozeniny a svou muskulaturou už dávno nevybočuje z řady, ale jeho dětství by vydalo na fantastický román i na vědeckou příručku. Jeho otec mu od školky ordinoval přísnou dietu a tvrdý tréninkový režim a malý Richard popíral dosavadní přesvědčení o možnostech lidského těla.

  2. Furioza: Vyrovná se polská kombinace fotbalových výtržníků a drsné gangsterky tuzemskému hitu Proč?
    Recenze14. 4. 2022
    Furioza: Vyrovná se polská kombinace fotbalových výtržníků a drsné gangsterky tuzemskému hitu Proč?

    Netflix momentálně slaví úspěch s polským titulem Furioza, který se pokouší o kombinaci české klasiky Proč? s gangsterskými příběhy ve stylu Skryté identity. Drsný svět násilnických výtržníků a dealerů nepozbývá realističnosti, ale děj je příliš standardní a k postavám si kýžený vztah nevytvoříme.

  3. Stranger Things: Seriálový fenomén udeřil s trailerem na čtvrtou sérii, která vypadá nejepičtěji ze všech
    Seriály13. 4. 2022
    Stranger Things: Seriálový fenomén udeřil s trailerem na čtvrtou sérii, která vypadá nejepičtěji ze všech

    První plnohodnotná upoutávka na čtvrtou řadu zbožňovaného seriálu Netflixu Stranger Things je venku. Trvá přes tři minuty a je napěchovaná takovým množstvím vzrušujícího materiálu, že se fanouškům a fanynkám měsíc a půl před premiérou jistě protočí panenky.

  4. Miloš Forman a další. Nejúspěšnější zahraniční režiséři, kteří se dokázali prosadit v Hollywoodu
    Téma13. 4. 2022
    Miloš Forman a další. Nejúspěšnější zahraniční režiséři, kteří se dokázali prosadit v Hollywoodu

    Casablanca, Sunset Boulevard či Amadeus. Výpis slavných a vlivných hollywoodských titulů, které natočili režiséři a režisérky z neanglicky hovořících zemí, by byl vyčerpávající. Za více než 120 let existence kinematografie si do Hollywoodu přijela plnit své sny spousta evropských nebo asijských umělců, a jelikož si dnes připomínáme čtvrté výročí úmrtí Miloše Formana, nastává vhodná doba se za těmito režisérskými osobnostmi krátce ohlédnout. Málokdo si ostatně uvědomuje, jak výraznou stopu zahraniční tvůrci v USA zanechávají a kdo všechno se mezi ně řadí.

  5. Novinka od hororové legendy má vzbudit nevídanou kontroverzi. Posledních dvacet minut prý zvládne málokdo
    Filmy11. 4. 2022
    Novinka od hororové legendy má vzbudit nevídanou kontroverzi. Posledních dvacet minut prý zvládne málokdo

    Devětasedmdesátiletý kanadský režisér David Cronenberg natočil Mouchu, Scanners či Videodrome a patří k tvůrcům, jejichž dílo vždy vyvolávalo vášnivé reakce. Na stará kolena se Cronenberg vrátil ke svým kořenům a v Řecku natočil snímek Crimes of the Future, v němž se lidstvo krčí pod vládou umělého syntetického prostředí. Film má být premiérově uveden na letošním festivalu ve francouzském Cannes a první pořadatelé, kteří jej podle webu World of Reel viděli, mluví o nejvíce kontroverzním střípku režisérovy kariéry.

  6. Děvčátko ze Schindlerova seznamu je majákem naděje i dnes. U ukrajinských hranic pomáhá uprchlíkům
    Téma10. 4. 2022
    Děvčátko ze Schindlerova seznamu je majákem naděje i dnes. U ukrajinských hranic pomáhá uprchlíkům

    Dvaatřicetiletá polská aktivistka Oliwia Dabrowska, která skoro před třiceti lety ztvárnila památnou miniroli v Schindlerově seznamu, se dnes herectví nevěnuje. Aktivně se ovšem angažuje v probíhajícím válečném konfliktu a ukrajinským uprchlíkům pomáhá překročit polské hranice.

  7. Kultovní režisér se v slzách omluvil nemocnému Bruci Willisovi. „Mohl jsem se zabít,“ popsal kdysi jejich katastrofální spolupráci
    Téma10. 4. 2022
    Kultovní režisér se v slzách omluvil nemocnému Bruci Willisovi. „Mohl jsem se zabít,“ popsal kdysi jejich katastrofální spolupráci

    Vynucený odchod herecké legendy Bruce Willise na odpočinek vyvolal v řadách fanoušků i celebrit vlnu solidarity. Willisova rodina vydala na konci března prohlášení, že akční ikona z filmů jako Pulp Fiction nebo Smrtonosná past trpí afázií, jejímž důsledkem bývá i ztráta nebo porucha řeči. Tato zpráva sice utnula dlouhodobé zvěsti, že Willise stíhá demence, ale nic pozitivního si z ní odnést nelze. A dobře to ví také kultovní režisér Kevin Smith, jenž s Willisem spolupracoval na buddy komedii Poldové a v době premiéry nenechal na problémovém herci nit suchou.

  8. Absurdní požadavky i hvězdné manýry. Tito herci a herečky si dokázali pojistit role, o které ani nestáli
    Téma9. 4. 2022
    Absurdní požadavky i hvězdné manýry. Tito herci a herečky si dokázali pojistit role, o které ani nestáli

    Pokud máte v Hollywoodu jako herec či herečka zvučné jméno, můžete si klást podmínky, o nichž si ostatní mohou nechat pouze zdát. A pokud se vám shodou okolností úplně nechce účinkovat v projektu, který vám vnucuje agent, potažmo jde o pokračování rozjeté série, svou neochotu lze snadno vyjádřit v absurdních natáčecích požadavcích. Prestiž jediného jména ostatně často převyšuje potenciál dané látky a producenti se neštítí vyplnit dost náročná přání, aby vysněného herce dostali na palubu.

  9. Mrňous z Indiana Jonese si po dvaceti letech zahraje ve filmu. Svou životní roli získal neuvěřitelně snadno
    Téma7. 4. 2022
    Mrňous z Indiana Jonese si po dvaceti letech zahraje ve filmu. Svou životní roli získal neuvěřitelně snadno

    Vietnamský herec známý z globálního dobrodružného hitu Indiana Jones se objevil jen v hrstce filmů, ale jeho tvář si pamatují miliony diváků a divaček. Po dlouhých dvaceti letech si Jonathan Ke Quan znovu zahraje ve filmu a v show Jimmyho Kimmela zavzpomínal na to, jak před čtyřiceti lety získal nejznámější úlohu po boku Harrisona Forda.

  10. Hrdina, nebo zloděj? Oscarová legenda východní kinematografie usvědčena z plagiátorství
    Téma6. 4. 2022
    Hrdina, nebo zloděj? Oscarová legenda východní kinematografie usvědčena z plagiátorství

    Držitel dvou Oscarů, íránský režisér Asghar Farhádí, byl soudem v Teheránu shledán vinným z plagiátorství. Už dříve jsme informovali o tom, že jeho bývalá studentka Azadeh Masihzadeh vznesla obvinění, podle něhož Farhádí okopíroval námět pro svůj nejnovější celovečerní snímek Hrdina z krátkého dokumentu, který Masihzadeh natočila v rámci jeho semináře. Režisér následně přiměl svou žákyni podepsat dokument, který uvádí, že za námětem stojí on sám.

  11. O Oscara nepřijde, ale kariéru si už možná nezachrání. Flákanec v živém přenosu bude mít pro Willa Smithe hořkou dohru
    Téma5. 4. 2022
    O Oscara nepřijde, ale kariéru si už možná nezachrání. Flákanec v živém přenosu bude mít pro Willa Smithe hořkou dohru

    Je to teprve osm dní, co přítomní v losangeleském Dolby Theatre oněměli po facce, kterou Will Smith uštědřil vystupujícímu hereckému kolegovi Chrisi Rockovi. Známý komik si neodpustil žertovnou a netaktní poznámku na adresu krátkého sestřihu Smithovy ženy, která trpí alopecií, jejímž příznakem je právě vypadávání vlasů. Smith propleskl Rocka přímo na pódiu a následně mu sprostě vynadal, čímž zastínil veškeré další dění na 94. ročníku udělování cen Akademie. Den nato se sice Rockovi omluvil prostřednictvím sociálních sítí a v pátek dokonce rezignoval na své členství v Akademii, ale momentálně to vypadá, že opravdu bolavým následkům teprve čelit bude.

  12. Komedie V bublině zesměšňuje natáčení filmů v době pandemie. Nechybí slavní herci ani fekální humor
    Recenze5. 4. 2022
    Komedie V bublině zesměšňuje natáčení filmů v době pandemie. Nechybí slavní herci ani fekální humor

    Netflix servíruje novou komedii od tvůrce hitů jako 40 let panic a Zbouchnutá, ovšem několik trefných narážek na filmovou produkci v době covidu-19 nezastíní trapný humor a zdlouhavost materiálu. Parodický film o filmu se tvůrcům rozpadá pod rukama a nechává publikum žasnout nad tím, kolik známých a kvalitních herců se tomuto projektu upsalo.

  13. Nový animák o dobývání Měsíce je jedním z nejlepších filmů v dějinách Netflixu
    Recenze4. 4. 2022
    Nový animák o dobývání Měsíce je jedním z nejlepších filmů v dějinách Netflixu

    Animovaný snímek Apollo 10 1/2: Dítě kosmického věku natočil kritikou velebený scenárista a režisér Richard Linklater, jenž známý příběh o prvním přistání na Měsíci pojal z perspektivy dítěte, které tou dobou v texaském Houstonu vyrůstalo. Nostalgií a hudebními hity napěchovaný snímek spojuje popis amerických šedesátek s fantazií ústředního hrdiny, jenž sám sebe situuje do pozice prvního člověka na Měsíci. A jde o veskrze nádherný a vybalancovaný kus filmařiny.

  14. Roli, která původního herce připravila o život, si nyní v pražských ulicích zopakuje Bill Skarsgård
    Filmy3. 4. 2022
    Roli, která původního herce připravila o život, si nyní v pražských ulicích zopakuje Bill Skarsgård

    Nové filmové zpracování grafické novely Jamese O'Barra Vrána, jejíž verzi z devadesátých let poznamenala tragédie v podobě úmrtí herce Brandona Lee, našlo představitele hlavní role. Úlohu zabitého a znovuvzkříšeného rockera Erica Dravena si podle nejnovějších informací zahraje Bill Skarsgård, známý především jako klaun Pennywise z moderní hororové série To.

  15. Black Widow a Kapitán America se sejdou v novém filmu v režii komediální hvězdy
    Filmy3. 4. 2022
    Black Widow a Kapitán America se sejdou v novém filmu v režii komediální hvězdy

    Společnost Apple nabírá na obrátkách a poté, co její oscarové želízko CODA právě získalo zlatou sošku za nejlepší film, oznamuje koupi nesmírně lukrativní zakázky. Za více než sto milionů dolarů si pořídilo práva na filmovou novinku Project Artemis, v níž si vedle sebe zahrají hvězdy Avengers Scarlett Johansson a Chris Evans.