Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Co dělat s vrahy a násilníky? Poslat je do reality show, v níž Jurský park potkává Běžícího muže!
    Filmy27. 5. 2022
    Co dělat s vrahy a násilníky? Poslat je do reality show, v níž Jurský park potkává Běžícího muže!

    Dnes večer si můžete na Prima Cool pustit svéhlavou béčkovou satiru, která dovádí do extrému dějová schémata známá díky Battle Royale či Běžícímu muži s Arnoldem Schwarzeneggerem. Snímek Jurské hry sice neoplývá kdovíjakými kvalitami, ovšem s nízkým rozpočtem rozehrává odvážnou a přímočarou kritiku médií a jejich honby za senzacemi. Pokud chcete v pátek po práci jen bezmyšlenkovitě relaxovat a zasmát se nad očividně nadneseným a živelným béčkem s dinosaury, může jít o ideálního filmového adepta.

  2. Nejlegendárnější filmový hrdina se vrací! První obrázek z Indiana Jonese 5 vhání nostalgikům slzy do očí
    Filmy27. 5. 2022
    Nejlegendárnější filmový hrdina se vrací! První obrázek z Indiana Jonese 5 vhání nostalgikům slzy do očí

    Čtyřicet jedna let od Dobyvatelů ztracené archy a čtrnáct let po Království křišťálové lebky se archeolog Indiana Jones vrhá na další, celkově už páté filmové dobrodružství. Bez Stevena Spielberga, zato ale s devětasedmdesátiletým Harrisonem Fordem, obrovskými očekáváními a také s režisérem skvělých snímků jako Logan či Ford v Ferrari Jamesem Mangoldem.

  3. Zemřel Ray Liotta. Legendární mafián, jenž utekl z Absolomu
    Téma26. 5. 2022
    Zemřel Ray Liotta. Legendární mafián, jenž utekl z Absolomu

    V 67 letech zemřel nečekaně ve spánku slavný hollywoodský herec Ray Liotta, jehož zná celý svět hlavně díky kultovním Mafiánům. Naposledy vydechl v Dominikánské republice, kde natáčel svůj nejnovější film.

  4. Fenomén Stranger Things klepe na dveře. Co můžeme čekat od dosud nejdražší a nejvýpravnější série?
    Téma26. 5. 2022
    Fenomén Stranger Things klepe na dveře. Co můžeme čekat od dosud nejdražší a nejvýpravnější série?

    Nejdražší, nejdelší, nejambicióznější, nejděsivější. Adjektiva popisující čtvrtou řadu seriálu Stranger Things, která se na Netflixu objeví již zítra, většinou směřují ke znásobení již osvědčených ingrediencí. Zde je vše důležité, co před premiérou prvních sedmi dílů nové série potřebujete vědět a co o nich říkají zahraniční kritici.

  5. Top Gun je zpět v technicky špičkovém provedení. Po jeho zhlédnutí můžete říkat, že jste zažili let ve stíhačce
    Recenze24. 5. 2022
    Top Gun je zpět v technicky špičkovém provedení. Po jeho zhlédnutí můžete říkat, že jste zažili let ve stíhačce

    Dlouho připravovaný a opakovaně odkládaný návrat Toma Cruise v jedné z jeho formativních rolí, v níž naposledy křižoval nebesa roku 1986, je konečně tady. A je to velké. Jako většina moderních pokračování je druhý Top Gun hlasitější, výbušnější a velkolepější než jeho předchůdce, ale obvyklé neduhy efektních blockbusterů bez logiky i tvůrčího srdíčka se ho naštěstí netýkají. Jde o dobře vyváženou jízdu na hraně nostalgie a velké technické progresivity, která vám na velkém plátně přivodí husí kůži.

  6. Thor je zpět v další upoutávce. Z tlouštíka je hora svalů a z nového zloducha jde konečně strach
    Filmy24. 5. 2022
    Thor je zpět v další upoutávce. Z tlouštíka je hora svalů a z nového zloducha jde konečně strach

    Asgardský bůh hromu s tváří Chrise Hemswortha se necelé dva měsíce před premiérou čtvrtého dílu připomíná s novou upoutávkou, která slibuje ještě rozmáchlejší, pestrobarevnější, vtipnější a místy hororovější podívanou, než jakou byl předchůdce Thor: Ragnarok.

  7. Trailer k novému Mission: Impossible unikl na internet. Nekonečně odkládané pokračování strká do kapsy veškerou akční konkurenci
    Filmy22. 5. 2022
    Trailer k novému Mission: Impossible unikl na internet. Nekonečně odkládané pokračování strká do kapsy veškerou akční konkurenci

    Nový megalomanský projekt nestárnoucího Toma Cruise a jeho dvorního režiséra a scenáristy Christophera McQuarrieho sestává ze dvou filmů, jimiž série Mission: Impossible dospěje k osmi celovečerním zářezům. Upoutávka na sedmý díl s originálním názvem Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One dnes unikla v plné kvalitě na internet a studio Paramount ji čtrnáct měsíců před premiérou filmu neprodleně stahuje. Kdo ji ovšem stačil zhlédnout, ten výská nadšením.

  8. Dynastie sexuálních násilníků a tyranů v čele se zavrženým hercem se ocitne pod drobnohledem dokumentaristů
    Téma22. 5. 2022
    Dynastie sexuálních násilníků a tyranů v čele se zavrženým hercem se ocitne pod drobnohledem dokumentaristů

    O prohřešcích ještě nedávno oblíbeného hollywoodského herce Armieho Hammera, jehož kariéru rozvrátila nařčení ze sexuálního obtěžování, emocionálního týrání žen i kanibalismu, se nyní svět dozví více prostřednictvím kriminální dokumentární série. Ta bude k vidění na Discovery+ a Investigation Discovery (ID) a představí minulost Hammerovy bohaté dynastie, která je dle svědectví plná sexuálních násilníků, tyranů a bezpáteřních mocnářů.

  9. Je „komiksový“ Hollywood opravdu v krizi a vede z ní cesta ven?
    Téma21. 5. 2022
    Je „komiksový“ Hollywood opravdu v krizi a vede z ní cesta ven?

    Poslední dekáda sice byla z pohledu nominálních tržeb pro Hollywood úspěšná, ale zdání klame. Zatímco všude vidíme jen filmy od Marvelu, které dokázaly ovládnout trh díky vyprávění na pokračování a bezprecedentnímu cílení na fanoušky, o bezpočtu drahých propadáků se mimo odbornější analytické kruhy moc nemluví. Koronavirus poprvé v historii přerušil hollywoodskou výrobu, streamovací služby otevřely náruč ještě zběsilejší vlně pirátství a velká studia v čele s Disneym jsou zadlužená až po uši. Rostoucí divácký nezájem a produkce „na jistotu“ v mnohém připomíná situaci, v níž se Hollywood ocitl už v padesátých a šedesátých letech. A jak si ukážeme, žádná změna není v kinematografii náhlá a náhodná. Současná situace sice v mnohém připomíná hollywoodské poválečné tápání, ale ve skutečnosti jde o lineární vývoj, který nám jistě brzy připraví další filmovou revoluci.

  10. Z Marvelu už bulvy nevalíme. Přišel čas svrhnout superhrdinský stroj na peníze?
    Téma20. 5. 2022
    Z Marvelu už bulvy nevalíme. Přišel čas svrhnout superhrdinský stroj na peníze?

    Jde o zdaleka nejvýdělečnější a nejúspěšnější filmové studio poslední dekády. Komiksový Marvel rozjel svůj filmový Marvel Cinematic Universe ve velkém stylu už před čtrnácti lety a neexistuje značka, o níž by se v kinematografii mluvilo více. S takřka třiceti filmovými zářezy na pažbě tvoří MCU komplexní a bezprecedentní filmovou sérii, jejíž tvůrci si už mohou dělat, co se jim zamane. Namísto autorských perel ovšem vznikají generická díla, která už leckomu lezou na nervy.

  11. Zemřel hudební velikán Vangelis, jehož filmové soundtracky zná každý
    Téma19. 5. 2022
    Zemřel hudební velikán Vangelis, jehož filmové soundtracky zná každý

    Vangelis, řecká hudební ikona a oscarový skladatel, zemřel v 79 letech. Novátorský a experimentální skladatel je legendou syntezátorové a elektronické hudby, jeho rozmanitá hudba však nepodléhala žádným žánrovým konvencím.

  12. Lidé prchali a slavný spisovatel se pozvracel. Zrůdy jsou filmovým kultem, který se zrodil z předsudků a nepochopení
    Téma19. 5. 2022
    Lidé prchali a slavný spisovatel se pozvracel. Zrůdy jsou filmovým kultem, který se zrodil z předsudků a nepochopení

    Před devadesáti lety se publiku představil kultovní snímek režiséra Toda Browninga, který dodnes nepřestává děsit, fascinovat i budit kontroverze. Nazvaný přímočaře Zrůdy, příběh o lidských karnevalových atrakcích přeměnil přežitý fenomén freak-show v lidský portrét fyzicky handicapovaných osob, které jsou pod atypickou slupkou stejné jako všichni ostatní. Diváci a divačky v době převládající eugeniky a předsudků odvážné dílo odmítli, leč dnes patří do zlatého fondu kinematografie.

  13. Nejen reklamy. Netflix to brzy zkusí také s živým vysíláním
    Téma18. 5. 2022
    Nejen reklamy. Netflix to brzy zkusí také s živým vysíláním

    Největší streamovací služba přišla za minulé čtvrtletí o dvě stě tisíc uživatelů a vymýšlí způsoby, jak dalším propadům zabránit. Vedle plánovaného začlenění reklam a s tím spojenými nižšími poplatky nyní vyšlo najevo, že Netflix hodlá do své nabídky zařadit také živé vysílání různých stand-up a neskriptovaných pořadů.

  14. Legendární erotický snímek inspiroval zvrácenou sérii. Nyní dostane remake s věčně vysvlečenou bondgirl
    Filmy18. 5. 2022
    Legendární erotický snímek inspiroval zvrácenou sérii. Nyní dostane remake s věčně vysvlečenou bondgirl

    Francouzská režisérka Audrey Diwan uhranula festivalové publikum loňským počinem L'Événement a jejím dalším snímkem bude anglicky mluvená adaptace slavného erotického románu Emmanuelle, který se dočkal divácky úspěšné filmové verze už roku 1974. Hlavní roli ztvární hvězdná Lea Seydoux, která s intimní látkou jistě nebude mít problém.

  15. Jak se to má s Ulož.to? Svobodné sdílení souborů hledá skuliny v zákonech a nelegálně vydělává miliardy
    Téma16. 5. 2022
    Jak se to má s Ulož.to? Svobodné sdílení souborů hledá skuliny v zákonech a nelegálně vydělává miliardy

    Nejrozšířenější tuzemský server pro svobodné šíření souborů po internetu je předmětem právní i morální diskuze už patnáct let a v poslední době se nad ním pomyslně smráká. Z Ulož.to miliony platících i neplatících lidí stahují soubory, které tam nahrávají samotní uživatelé, a často si přitom nepřipouští, že se sami dopouští zločinu proti autorským právům. Jak je možné, že otevřeně ilegální činnost zástupcům společnosti stále prochází? Na to se pokoušeli odpovědět dva právní zastupitelé v rozhovoru pro videoherní magazín Vortex.