Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Děsivá magie filmových maskérů. Atraktivní hvězda Marvelu je v novém thrilleru k nepoznání
    Filmy29. 7. 2022
    Děsivá magie filmových maskérů. Atraktivní hvězda Marvelu je v novém thrilleru k nepoznání

    Filmoví maskéři mají zlaté ručičky, i když jejich výtvory bývají často spíše děsivé než fascinující. Přesně to se týká nového projektu nezávislého studia A24, v němž se představitel komiksového hrdiny Winter Soldiera proměnil naprosto k nepoznání.

  2. Mistr mručení Tom Hardy je herec, jemuž je nejhůř rozumět. Za sebou nechal i rakouského kulturistu a šišlajícího Bonda
    Téma28. 7. 2022
    Mistr mručení Tom Hardy je herec, jemuž je nejhůř rozumět. Za sebou nechal i rakouského kulturistu a šišlajícího Bonda

    Aplikace pro výzkum jazyků Preply provedla průzkum, v němž 1200 Američanů a Američanek popsalo, jak často užívají při sledování anglicky mluvených show titulky a co je k tomu vede. Nejenže vyšlo najevo, že pochopit dialogy v seriálech a filmech je těžší než dříve, ale z dotazníků vzešel také žebříček herců a hereček, jimž je nejhůř rozumět.

  3. Filmové peklo se představí v kinech. Herec prodělal infarkt a scény zdobila skutečná mrtvá těla
    Téma28. 7. 2022
    Filmové peklo se představí v kinech. Herec prodělal infarkt a scény zdobila skutečná mrtvá těla

    Apokalypsa, legendární válečný film dostávající svému názvu vyčerpávajícím příběhem i zákulisním peklem, vstupuje tento týden v remasterované tříhodinové verzi do tuzemských kin. A pokud jste jej i 43 let od prvního uvedení stále neviděli, následující souhrn produkčních hrůz a výzev, jimž musel štáb v čele s režisérem Francisem Fordem Coppolou čelit, pro vás může být tím nejvýmluvnějším doporučením.

  4. „Prděl mi do obličeje.“ Akční superhvězda obdržela od kolegyně nelichotivé vysvědčení a není to poprvé
    Téma27. 7. 2022
    „Prděl mi do obličeje.“ Akční superhvězda obdržela od kolegyně nelichotivé vysvědčení a není to poprvé

    Legendárního Arnolda Schwarzeneggera možná jen trápily větry ve střevech, ale podle herecké kolegyně z filmu Konec světa Miriam Margolyes předvedl naprosto netaktní a buranské vystupování, které bychom si s filmovou hvězdou a budoucím guvernérem Kalifornie rozhodně nespojili.

  5. Marvel bude sypat premiéry ve velkém. Na obzoru jsou noví Avengers i Captain America
    Téma26. 7. 2022
    Marvel bude sypat premiéry ve velkém. Na obzoru jsou noví Avengers i Captain America

    V San Diegu právě probíhá každoroční Comic-Con. Jeho hlavní hvězdou byl letos prezident Marvel Studios Kevin Feige, jenž přítomné fanoušky i zástupce tisku zahrnul novinkami, které nejvýdělečnější filmová a televizní stáj chystá. A bude to velké.

  6. Zemřel Bob Rafelson. Ikona nového Hollywoodu, která dala světu Monkees i Jacka Nicholsona
    Téma25. 7. 2022
    Zemřel Bob Rafelson. Ikona nového Hollywoodu, která dala světu Monkees i Jacka Nicholsona

    Scenárista, producent a režisér filmů jako Malé životní etudy nebo Pošťák vždy zvoní dvakrát naposledy vydechl v sobotu 23. července ve svém domě v Aspenu. Bylo mu 89 let, o úmrtí informovala jeho žena Gabrielle.

  7. Pět herců, kteří jsou úplná zlatíčka, přestože ztvárňují hajzly a jde z nich strach
    Téma24. 7. 2022
    Pět herců, kteří jsou úplná zlatíčka, přestože ztvárňují hajzly a jde z nich strach

    Zdání klame a skvělé herectví často vynikne až tehdy, když nakoukneme do soukromí těch osobností, o nichž jsme si utvořili obrázek na základě jejich typických rolí. Pro následujících pět herců platí, že vizáž každého z nich jej předurčuje k záporným postavám, s nimiž bychom nechtěli přijít do styku. Jde ale čistě o jejich filmovou image, neboť v soukromí se jedná o mírumilovné a krotké chlapíky.

  8. Továrna na sny? Ale kdeže. Miliardový Marvel se vyhýbá i malým platbám těm nejdůležitějším tvůrcům
    Téma23. 7. 2022
    Továrna na sny? Ale kdeže. Miliardový Marvel se vyhýbá i malým platbám těm nejdůležitějším tvůrcům

    Už deset let tvoří ty nejvýdělečnější filmy, které drží nad vodou stagnující řetězce kin a generují miliardy dolarů. Pracovat pro komiksový Marvel se v Hollywoodu jeví jako job snů, jako místo, kde se z lidí rázem stávají úžasní superhrdinové a kde dostanete za svůj tvůrčí příspěvek pohádkově zaplaceno. Opak je ale pravdou, což po nespokojených zaměstnancích z divize speciálních efektů nyní dokládá i lakomé účetnictví kolem samotných autorů komiksových postav.

  9. Všechno, všude, najednou. Unikátní film, u něhož smích bleskově přechází v dojetí a úžas
    Recenze22. 7. 2022
    Všechno, všude, najednou. Unikátní film, u něhož smích bleskově přechází v dojetí a úžas

    Jeden z filmových zázraků letoška, který odstartoval jen v hrstce amerických kin a díky nadšeným ohlasům zamířil i na mezinárodní festival v Karlových Varech, promítají od včerejška tuzemská kina.

  10. Mluvící dinosauři byli pro smích. Jurský park 3 dokumentuje, jak se nemají dělat hollywoodské velkofilmy
    Téma21. 7. 2022
    Mluvící dinosauři byli pro smích. Jurský park 3 dokumentuje, jak se nemají dělat hollywoodské velkofilmy

    Z filmového hlediska se nacházíme v éře dinosaurů, jejichž boom nastal po čtrnáctileté stagnaci roku 2015 a s uvedením trháku Jurský svět. Onu stagnaci přitom zavinilo teprve druhé pokračování ikonického Jurského parku, který roku 1993 změnil kinematografii jako takovou. Jurský park 3, který si dnes večer můžete pustit v televizi, sice studio nepřipravil o peníze a dá se na něj nahlížet jako na přímočaré zábavné dobrodružství, ale jinak šlo o zoufalý propadák s chaotickou produkcí, kvůli němuž se jurská série takřka nadobro pohřbila.

  11. Nejchlapáčtější krimi historie bude pokračovat. Ambice legendárního filmaře jsou nedozírné
    Filmy21. 7. 2022
    Nejchlapáčtější krimi historie bude pokračovat. Ambice legendárního filmaře jsou nedozírné

    Jeden z nejikoničtějších filmů 90. let, v němž proti sobě stanuli herečtí velikáni Robert De Niro a Al Pacino v partii vychytralého zloděje a zarputilého policisty, bude pokračovat. Slavný režisér Michael Mann nejenže vydá knižní přídavek, ale chystá se natočit také rozsáhlý snímek, který na Nelítostný souboj naváže zároveň jako sequel i prequel.

  12. Kastrace, dekapitace, znásilnění. Pokračování senzačního hitu Joker nám prý přivodí noční můry
    Filmy20. 7. 2022
    Kastrace, dekapitace, znásilnění. Pokračování senzačního hitu Joker nám prý přivodí noční můry

    Nic není plně ověřené a podobně jako před měsícem, kdy internet zaplavily novinky ohledně příběhu a žánru druhého Jokera, jde více o senzační dohady. Několik zahraničních webů ovšem nabídlo vyjádření nejmenovaného zdroje, jenž prý hotový scénář k očekávanému komiksovému seqeuelu četl. A jeho relativně stručné dojmy vydají na samostatný a řádně znepokojivý snímek.

  13. Milovaný Baby Yoda je plagiát. Režisér osmdesátkové sci-fi klasiky zuří
    Téma19. 7. 2022
    Milovaný Baby Yoda je plagiát. Režisér osmdesátkové sci-fi klasiky zuří

    Jde o zřejmě nejoblíbenější a rozhodně nejroztomilejší postavu, jakou nám tvůrci Star Wars od dob původní trilogie představili. Drobný ušatý Grogu alias Baby Yoda si v seriálu Mandalorian ukradl srdce fanoušků i fanynek, kteří se budou asi těžko smiřovat s tím, že na jejich favoritovi možná není originálního takřka nic. Alespoň si to myslí režisér rodinné sci-fi z osmdesátých let, která uvedla na scénu velmi podobného antagonistu.

  14. Čína jde znepokojivým vizím naproti. Tamní systém společenské kontroly kopíruje Spielbergovu dystopickou sci-fi
    Téma18. 7. 2022
    Čína jde znepokojivým vizím naproti. Tamní systém společenské kontroly kopíruje Spielbergovu dystopickou sci-fi

    Že mohou některé kulturní výrobky či umělecká díla úspěšně předvídat historický vývoj, to rozhodně není nic nového. Paralela, která vyvstává mezi moderní prevencí kriminality v Číně a hollywoodského futuristického blockbusteru Minority Report, je ale až příliš děsivá.

  15. Na pořádný sex není nikdy pozdě. Komedie o lačné šedesátnici vás vzpruží, ale nestrhne
    Recenze14. 7. 2022
    Na pořádný sex není nikdy pozdě. Komedie o lačné šedesátnici vás vzpruží, ale nestrhne

    Divácký hit letošního karlovarského festivalu představuje Emmu Thompson v roli stárnoucí ovdovělé učitelky, pro niž je život jeden velký stereotyp. V práci se podivuje nad stále kratšími sukněmi svých pubertálních studentek, doma ji čeká „nudný a nevýrazný“ syn a dcera, s níž nevychází, a její sexuální minulost jako by neexistovala. To vše hodlá změnit během série schůzek s profesionálním společníkem, který jí má přivodit vysněný orgasmus. Na povel ale lidské tělo ani mysl nefungují.