Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Tak už i nejklasičtější film historie dostává remake. Jméno režiséra vám asi nic neřekne
    Filmy17. 8. 2022
    Tak už i nejklasičtější film historie dostává remake. Jméno režiséra vám asi nic neřekne

    Nesmrtelná filmová klasika, která má podle některých historiků takový vliv na hollywoodské vyprávění příběhů jako žádný jiný snímek. To je Čaroděj ze země Oz z roku 1939, který během prvního uvedení v kinech propadl, ale postupně se stal možná největší a v televizi nejčastěji reprízovanou ikonou zámořské kinematografie. A i takto těžký kalibr si nyní u Warner Bros. troufají remakovat, přičemž už známe i jméno režiséra.

  2. Před padesáti lety se stal největší oscarový skandál. Omluva přichází až dnes
    Téma17. 8. 2022
    Před padesáti lety se stal největší oscarový skandál. Omluva přichází až dnes

    Udělování Oscarů roku 1973 se navždy zapsalo do historie. Marlon Brando odmítl převzít svou sošku za nejlepšího herce v hlavní roli a místo sebe poslal na ceremoniál herečku s apačskými kořeny Sacheen Littlefeather. Její minutový apel za lepší zacházení s původními obyvateli, jimž se nedostává příležitostí a respektu ani ve filmovém průmyslu, vyvolal bouři nevole a málem i fyzické násilí. Littlefeather musela žít ve strachu, že ji bílí spoluobčané zastřelí. Až po půlstoletí, ve věku 75 let, se dočká zasloužené veřejné omluvy.

  3. Zemřel slavný německý režisér Nekonečného příběhu, Ponorky a Troji Wolfgang Petersen
    Téma17. 8. 2022
    Zemřel slavný německý režisér Nekonečného příběhu, Ponorky a Troji Wolfgang Petersen

    Režisérovi Wolfgangu Petersenovi bylo 81 let a zanechal po sobě kultovní evropská díla i hollywoodské blockbustery s těmi největšími hvězdami. O úmrtí informovala jeho produkční společnost. Osudnou se mu stala rychle postupující rakovina slinivky.

  4. Cholerický plešoun Tom Cruise si prý ještě zaječí a zatancuje. A navrch poletí do vesmíru
    Filmy16. 8. 2022
    Cholerický plešoun Tom Cruise si prý ještě zaječí a zatancuje. A navrch poletí do vesmíru

    Šedesátiletý Tom Cruise se díky fenomenálním tržbám a nadšenému přijetí akčňáku Top Gun: Maverick drží na vrcholu a už spřádá plány, jak na něm co nejdéle setrvat. Klíčová pro něj bude opětovná spolupráce s dvorním režisérem a scenáristou Christopherem McQuarriem, s nímž údajně plánuje také comeback své nejšílenější a nejvtipnější postavy.

  5. Nový Predátor je skvělý. Proč jsme ale nikdy nedostali testosteronová pokračování se Schwarzeneggerem?
    Téma15. 8. 2022
    Nový Predátor je skvělý. Proč jsme ale nikdy nedostali testosteronová pokračování se Schwarzeneggerem?

    Predátor: Kořist, který měl streamovací premiéru na začátku srpna, se zasluhuje o znovuoživení odepisované akční série. Sám Arnold Schwarzenegger, jenž vesmírného lovce porazil v kultovní jedničce, si od další konfrontace s Predátorem držel odstup. A přitom se producenti a scenáristé předháněli v nápadech, jak slavného herce a kulturistu znovu dostat do jednoho ringu s děsivým záporákem.

  6. Po fatální nehodě zemřela hollywoodská hvězda. Anne Heche sváděla celoživotní bitvu s rodiči a návykovými látkami
    Téma13. 8. 2022
    Po fatální nehodě zemřela hollywoodská hvězda. Anne Heche sváděla celoživotní bitvu s rodiči a návykovými látkami

    Smrt třiapadesátileté americké herečky Anne Heche, která byla devět dní po těžké dopravní nehodě odpojena od přístrojů a stala se podle svého přání dárkyní orgánů, šokovala filmový svět. Není to zdaleka poprvé, co hollywoodská osobnost zemřela za volantem automobilu, ale v případě talentované herečky jde bohužel o tragické vyvrcholení nelehkého, byť profesně úspěšného života.

  7. Proč tolik sexu? I herec z napjatě očekávaného seriálu nechápe, jak tvůrci přemýšlí
    Téma7. 8. 2022
    Proč tolik sexu? I herec z napjatě očekávaného seriálu nechápe, jak tvůrci přemýšlí

    Seriálový prequel Hry o trůny s názvem Rod draka je za rohem a fanoušci i fanynky už netrpělivě vyhlíží novou porci překvapivých zvratů, násilí a sexu. Minimálně toho posledního se podle herce Matta Smithe dočkají ve velkém a představitele Daemona Targaryena to vede k úvahám, proč je tolik erotiky vůbec nezbytné.

  8. Rušení hotových filmů a propouštění. Co se děje za oponou legendární filmové společnosti?
    Téma6. 8. 2022
    Rušení hotových filmů a propouštění. Co se děje za oponou legendární filmové společnosti?

    Filmové studio Warner Bros., které je přes sto let domovem těch nejslavnějších děl kinematografie, prochází kompletní rekonstrukcí. Letos v dubnu se sloučilo se společností Discovery v obchodu za 43 miliard dolarů a vznikl zábavní konglomerát Warner Bros. Discovery. První čtvrtletní bilance ovšem přináší zemětřesení, které se dotýká hlavně streamovací služby HBO Max a také několika napůl dokončených či neúspěšných projektů, jež byly zamítnuty nebo staženy z nabídky.

  9. Nejlepší snímek všech dob? Quentin Tarantino, který jich viděl více než my všichni, má jasno
    Téma5. 8. 2022
    Nejlepší snímek všech dob? Quentin Tarantino, který jich viděl více než my všichni, má jasno

    Blázen z videopůjčovny, kultovní režisér a neúnavný filmový konzument Quentin Tarantino se podělil o to, který snímek je podle něj tím nejskvělejším v historii. Jeho volba nás možná nepřekvapí a daný titul je obdivován většinou velkých filmařů, ale od člověka s takovým cinefilním rozsahem jde o hodnotný verdikt.

  10. Patří artefakty do muzea? Ani náhodou! Indiana Jones je legenda, ale skutečná archeologie vypadá trochu jinak
    Téma4. 8. 2022
    Patří artefakty do muzea? Ani náhodou! Indiana Jones je legenda, ale skutečná archeologie vypadá trochu jinak

    Dnes večer si na TV Prima můžete naladit legendární dobrodružný snímek Dobyvatelé ztracené archy, v němž se světu představil nejslavnější a zřejmě také nejvlivnější archeolog Henry „Indiana“ Jones Jr. Blockbuster Stevena Spielberga z roku 1981 obstál ve zkoušce časem a Indy dodnes inspiruje zkušené i aspirující archeology, byť je v jeho odkazu obsaženo více mýtů nežli profesních faktů.

  11. Jeden z nejkultovnějších filmů osmdesátek dostává remake. Hvězdu Hříšného tance střídají dnešní idol dívčích srdcí a legenda UFC
    Filmy4. 8. 2022
    Jeden z nejkultovnějších filmů osmdesátek dostává remake. Hvězdu Hříšného tance střídají dnešní idol dívčích srdcí a legenda UFC

    Hollywood je do nových kabátků zvyklý oblékat ledacos a nyní dojde řada na kultovní Road House z roku 1989, v němž Patrick Swayze ztvárnil nejlepšího bodyguarda v branži. Ikonu z Hříšného tance nahradí hvězdný Jake Gyllenhaal a tvůrčí osazenstvo zatím slibuje o něco serióznější podívanou, než jakou nabídl často vysmívaný a kultovní originál.

  12. Panické záchvaty a úzkost. Natáčení nadšeně přijímaného filmu o legendární záchranné akci zrcadlilo traumata skutečné události
    Téma3. 8. 2022
    Panické záchvaty a úzkost. Natáčení nadšeně přijímaného filmu o legendární záchranné akci zrcadlilo traumata skutečné události

    Už pátého srpna startuje na Prime Video celovečerní snímek Třináct životů, v němž slavný režisér Ron Howard zmapoval průběh záchrany uvězněného fotbalového týmu a trenéra v thajských jeskyních Tham Luang. Událost, již sledoval celý svět, se odehrála před čtyřmi lety a několik hollywoodských hvězd nyní na vlastní kůži poznalo, jak se aktéři v bezvýchodné situaci cítili.

  13. „Parazitičtí upíři“. Sylvester Stallone puká vzteky, co se děje se slavným Rockym
    Téma2. 8. 2022
    „Parazitičtí upíři“. Sylvester Stallone puká vzteky, co se děje se slavným Rockym

    Jen co vyšlo najevo, že legendární boxerská série Rocky dostane další celovečerní přídavek, její hlavní hvězda na Instagramu tvrdě odsoudila jednání producentského veterána, jenž v sobě prý nemá kousek cti.

  14. Vysvobození vzniklo před 50 lety. Herci bojovali o život a znásilnění muže mužem nese mnoho významů
    Téma31. 7. 2022
    Vysvobození vzniklo před 50 lety. Herci bojovali o život a znásilnění muže mužem nese mnoho významů

    Jeden z nejdůležitějších filmů sedmdesátých let, který inspiroval dominantní hororový subžánr a současně pozvedl tradiční literární odvětví, slaví tento víkend padesát let od premiéry. Vysvobození režiséra Johna Boormana náleží k malé hrstce děl, která zároveň posouvala hranice přístupnosti, pobuřovala a slavila velký divácký i kritický úspěch. A jejichž vliv ani po půlstoletí neuvadá.

  15. Nejtvrdší protivník Rockyho nerozdal poslední rány. Sovětská mašina dostane vlastní film
    Filmy30. 7. 2022
    Nejtvrdší protivník Rockyho nerozdal poslední rány. Sovětská mašina dostane vlastní film

    Legendární filmový boxer Ivan Drago poprvé zatopil Rockymu Balboovi před sedmatřiceti lety, ovšem slavná sportovní série nekončí a sovětský bijec dostane příležitost k návratu. Studio MGM totiž chystá poodkrýt jeho život v samostatném celovečeráku a dále tak rozšířit franšízu, která je s námi už 46 let.