Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Hranice lásky oscilují mezi softpornem a výpovědí ztracené generace
    Recenze11. 4. 2023
    Hranice lásky oscilují mezi softpornem a výpovědí ztracené generace

    Česko-polský snímek s nejvíce nahatým plakátem, který se v minulém týdnu na českém Netflixu stal druhým nejsledovanějším filmem hned po Vraždě v Paříži, sliboval provokativní ponoření do lidských sexuálních tužeb, které jsou pro mnohé diváky a divačky i dnes tabu. Navzdory mnoha adekvátním postřehům ale nakonec není jasné, zda příběh o překračování konzervativních vztahových bariér apeluje na běžné publikum, nebo jen pomrkává na ty, kteří se v bohémských choutkách zdejších aktérů najdou.

  2. Haley Joel Osment zastínil i Bruce Willise. Dětskou slávu přečkal bez úhony
    Téma10. 4. 2023
    Haley Joel Osment zastínil i Bruce Willise. Dětskou slávu přečkal bez úhony

    Jeden z nejslavnějších dětských herců světa slaví 35. narozeniny. Haley Joel Osment si v šesti letech zahrál syna Forresta Gumpa, v 11 mu Šestý smysl umožnil komunikovat se zemřelými a na prahu puberty ztvárnil emocionálního robota ve Spielbergově megafilmu A.I. Umělá inteligence. V dospělosti o něm tolik neslyšíme, ale v herectví pokračuje a je vděčný, že ho brzká sláva a úspěch nesvedly na špatnou životní dráhu.

  3. Za lepší postavení žen. Topmodelka Emily Ratajkowski toxický Hollywood nešetří
    Téma10. 4. 2023
    Za lepší postavení žen. Topmodelka Emily Ratajkowski toxický Hollywood nešetří

    S třiceti miliony sledujících na Instagramu jde o jednu z nejúspěšnějších žen, které se proslavily díky sociálním sítím a své vizáži. Jenže Emily Ratajkowski umí víc než jen pózovat fotografům a předvádět luxusní šaty. Roku 2021 vydala knihu My Body o zákulisí modelingu, která se stala bestsellerem New York Times, a od loňského října uvádí podcast High Low with EmRata, v němž diskutuje hlavně o feminismu a misogynním modelingovém i filmovém průmyslu. Snažila se prorazit i jako herečka, ale Hollywood je dle jejích slov příšerným a temným místem, kde si ji mocní bílí muži přehazovali jako kus masa a nebrali ji vážně.

  4. Nevyléčitelný optimista proti nevyléčitelné nemoci. Michael Fox o životě s Parkinsonem
    Filmy9. 4. 2023
    Nevyléčitelný optimista proti nevyléčitelné nemoci. Michael Fox o životě s Parkinsonem

    Hvězda populární série Návrat do budoucnosti Michael J. Fox se roku 1991 dozvěděla, že má Parkinsonovu nemoc. Tehdy bylo kanadskému herci třicet let a Hollywood mu ležel u nohou. Diagnózu Fox zveřejnil o sedm let později, kdy se z filmového průmyslu částečně stáhl a úsilí vrhl do šíření osvěty a vývoje léku na Parkinsona, jímž dle posledních studií trpí kolem devíti milionů lidí. Svůj život nyní herec vyjeví v dokumentárním snímku Still: A Michael J. Fox Movie, který zveřejnil první trailer a 12. května vyjde na Apple TV+.

  5. Zase ten Hitler. Penzista Indiana Jones mlátí nacisty a v rukou drží kurz historie
    Filmy8. 4. 2023
    Zase ten Hitler. Penzista Indiana Jones mlátí nacisty a v rukou drží kurz historie

    Pátý díl Indiana Jonese s podtitulem nástroj osudu dostává před květnovou premiérou v Cannes finální upoutávku, v níž si to osmdesátiletý Harrison Ford naposledy rozdává s nacisty. V očekávaném filmu režiséra Jamese Mangolda, který půjde do českých kin 29. června, bude Indy ve dvou dějových liniích pátrat po soukolí, které dokáže změnit kurz dějin. A tedy i napravit Hitlerovy chyby, jak tvrdí nový záporák v podání Madse Mikkelsena.

  6. Po vyhraném soudu je Johnny Depp je zpět. Jako Ludvík XV. zahájí festival v Cannes
    Filmy8. 4. 2023
    Po vyhraném soudu je Johnny Depp je zpět. Jako Ludvík XV. zahájí festival v Cannes

    Představitel Jacka Sparrowa či Střihorukého Edwarda Johnny Depp v posledních letech vyměnil filmovou scénu za soudní síně, kde vedl spory s deníkem The Sun a exmanželkou Amber Heard. Britský plátek i Heard jej označily za násilníka, jenž mlátí ženy, a Depp přišel o milionové role v sériích Piráti z Karibiku a Fantastická zvířata. Filmový průmysl na něj ale nezanevřel, zejména v Evropě. Depp nově ztvárnil krále Ludvíka XV. v historickém kostýmním dramatu Jeanne du Barry, který bude 16. května zahajovacím filmem letošního festivalu ve francouzském Cannes.

  7. Do hlubin opičákovy duše. King Kong se vzepřel rasistickému sexu s gorilami
    Téma8. 4. 2023
    Do hlubin opičákovy duše. King Kong se vzepřel rasistickému sexu s gorilami

    Původní verze filmu King Kong měla premiéru 7. dubna 1933 a i po 90 letech zůstává možná nejvlivnějším dílem spojujícím dobrodružný, romantický a fantaskní žánr. A rovněž témata tehdejších exploatačních pseudodokumentů a náturu dvou režisérů, jejichž dobrodružné životy by samy vydaly na strhující hollywoodský velkofilm.

  8. Příběh slavného exorcisty po hollywoodsku. Papežův vymítač napodobuje Constantina
    Recenze7. 4. 2023
    Příběh slavného exorcisty po hollywoodsku. Papežův vymítač napodobuje Constantina

    Gabriele Amorth, jenž zemřel roku 2016, je nejproslulejším exorcistou moderní doby. Třicet let působil jako vrchní vatikánský vymítač a napsal sérii knih, v nichž se svou mýty opředenou činnost pokoušel přiblížit laické veřejnosti. Italského kněze, jenž údajně provedl desítky tisíc obřadů exorcismu, nyní ztvárňuje Russell Crowe v americkém hororu Papežův vymítač, vycházejícím z Amorthových memoárů. A bohužel také z tradic a klišé hollywoodských filmů o démonech a posednutí, které marně následují efekt původního Vymítače ďábla.

  9. Amazon představuje nejdražší špionážní projekt historie. Bond a Missions se nechytají
    Seriály6. 4. 2023
    Amazon představuje nejdražší špionážní projekt historie. Bond a Missions se nechytají

    Streamovací služba zodpovědná za nejdražší seriál všech dob, tolkienovské Prsteny moci, znovu rozhazuje ve velkém. Šestidílná špionážní série Citadel s Richardem Maddenem, Priankou Chopra Jonas a Stanleym Tuccim odstartuje na Prime Video 28. dubna. S rozpočtem 300 milionů dolarů jde o mamutí televizní projekt. Jedna minuta přišla tvůrce na 1,25 milionu dolarů, čímž Amazon překonává Stranger Things či Hru o trůny.

  10. Harryho Pottera chtějí Warneři přetočit jako seriál o sedmi řadách
    Seriály4. 4. 2023
    Harryho Pottera chtějí Warneři přetočit jako seriál o sedmi řadách

    Nejslavnější knižní série světa se na stříbrných plátnech uzavřela roku 2011, kdy měla premiéru druhá část Relikvií smrti. Od té doby se do kouzelnického světa vracíme díky Fantastickým zvířatům, která však přestávají publikum zajímat. U Warner Bros. proto chystají razantní krok. Novou generaci fanoušků a fanynek hodlají okouzlit opětovným zfilmováním sedmi knih od J. K. Rowling, tentokrát však pro televizi ve formě rozsáhlého seriálu.

  11. Chris Hemsworth v českých kulisách vymlátí plné nádvoří a sestřelí vrtulník
    Filmy4. 4. 2023
    Chris Hemsworth v českých kulisách vymlátí plné nádvoří a sestřelí vrtulník

    Pokračování akčního hitu Vyproštění uvede Netflix v červnu a australský sympaťák Chris Hemsworth bude znovu likvidovat protivníky v komplikovaných dlouhých záběrech. Série od „marvelovských“ producentů Russových patří k nejsledovanějším dílům streamovací služby, která často čelí kritice za spotřební a formálně mdlou původní tvorbu. To se však o druhém Vyproštění, jež navazuje na fyzicky vyčerpávající inscenace jedničky, zatím naštěstí napsat nedá.

  12. Hra, která propojila svět. Film o vzniku tetrisu je strhující, byť přibarvený politický příběh
    Recenze4. 4. 2023
    Hra, která propojila svět. Film o vzniku tetrisu je strhující, byť přibarvený politický příběh

    Jestliže je v jednoduchosti opravdu síla, tetris představuje nejsilnější počítačovou hru všech dob. Kdežto stavění souvislých bloků z padajících kostiček slouží k zabíjení volného času a zábavě, zákulisní bitva o jeho licencování svedla do jediné místnosti zástupce dvou znepřátelených politických bloků na vrcholu studené války. Ranou historii vypráví snímek Tetris od Apple TV+. Neodpouští si hollywoodské stereotypy, z nichž ale doluje strhující, zábavný a svižný příběh s politickým podhoubím, které nepřestává být aktuální.

  13. Velebený hororový tvůrce uvádí nejdivnější film roku. Joaquin Phoenix při natáčení omdlel
    Filmy3. 4. 2023
    Velebený hororový tvůrce uvádí nejdivnější film roku. Joaquin Phoenix při natáčení omdlel

    Ari Aster, režisér oceňovaných psychohororů Děsivé dědictví a Slunovrat, zhmotňuje své nejhorší obavy v hororové komedii On se bojí (Beau is Afraid). Joaquin Phoenix v ní ztvárňuje neurotického muže, jehož při cestě za obávanou matkou potkává jeden apokalyptický scénář za druhým. První veřejné promítání za účasti tvůrců i přizvaných osobností proběhlo prvního dubna v brooklynském Alamo Drafthouse a bylo podobně překvapivé jako samotné neuchopitelné dílo.

  14. Skrytá identita, vraždy a korupce na vsi. Zákony vlka chtějí být americkou žánrovkou
    Seriály2. 4. 2023
    Skrytá identita, vraždy a korupce na vsi. Zákony vlka chtějí být americkou žánrovkou

    Televize Prima a její nová streamovací platforma Prima+ uvádí osmidílný kriminální seriál Zákony vlka. Režisér Marek Najbrt v něm opouští společenské klima reflektující díla jako Kancelář Blaník či Třídní schůzka a vypráví příběh propuštěného kriminálníka, jenž se shodou náhod ocitá na druhé straně zákona v zapadlé vesnici Záhoří. Typologií postav a motivy kolem změny identity připomenou úvodní tři epizody americkou žánrovku, kterou tvůrci trochu neobratně mísí s komediálně laděným portrétem tuzemské vsi.

  15. Přejíst se k prasknutí. Černohumorná Velká žranice zobrazuje obžerství a smilstvo
    Téma1. 4. 2023
    Přejíst se k prasknutí. Černohumorná Velká žranice zobrazuje obžerství a smilstvo

    Kultovní, kontroverzní i oceňovaná. Na HBO Max nově naleznete nechvalně proslulou Velkou žranici z roku 1973, v níž italský režisér Marco Ferreri drsně zesměšňuje dvě primární lidské potřeby – sex a jídlo. Čtveřice zámožných čtyřicátníků se schází v soukromé pařížské vile a doslova se přejídá k smrti, společnost jim dělá trojice prostitutek a místní učitelka. S Marcellem Mastroiannim, jenž ztvárnil jednu z hlavních rolí, prý jeho tehdejší partnerka Catherine Deneuve po premiéře filmu v Cannes týden nepromluvila. A dodnes se jí nelze úplně divit.