Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Už i Arnold kosí padouchy na Netflixu. Ve stylu Pravdivých lží a s otcovskými problémy
    Seriály20. 4. 2023
    Už i Arnold kosí padouchy na Netflixu. Ve stylu Pravdivých lží a s otcovskými problémy

    Kulturistická a akční legenda Arnold Schwarzenegger si v pětasedmdesáti letech vychutnává první hlavní roli v televizním seriálu. Osmidílná akční komedie Fubar dorazí na Netflix 25. května a v novém traileru působí jako zábavný mix Pravdivých lží, Mr. & Mrs. Smith a variací na Arnoldovy slavné hlášky z vrcholného období.

  2. Carmen Electra: Co dnes dělá sex symbol z Pobřežní hlídky? Provokuje, vzpomíná a herectví vyměnila za internet
    Téma20. 4. 2023
    Carmen Electra: Co dnes dělá sex symbol z Pobřežní hlídky? Provokuje, vzpomíná a herectví vyměnila za internet

    Kolem přelomu tisíciletí patřila k nejžhavějším sexuálním symbolům, třikrát se objevila na titulce Playboye a vidět jsme ji mohli v několika slavných komediích i v jednom z nejpopulárnějších seriálů devadesátých let. Americká herečka, modelka, zpěvačka a tanečnice dnes slaví 51. narozeniny.

  3. Jeho hlas se nedal poslouchat. Ben Affleck vzpomíná na svůj příšerný herecký výkon
    Filmy19. 4. 2023
    Jeho hlas se nedal poslouchat. Ben Affleck vzpomíná na svůj příšerný herecký výkon

    Jako scenárista a režisér si zvykl na samou chválu, ale za své herectví Ben Affleck často slízl kritiku. Ostudu si uřízl roku 1992, kdy si připsal jednu z prvních rolí v hororové komedii Buffy, zabíječka upírů. Ve filmu, na který posléze navázal úspěšný televizní seriál, pronesl tehdy devatenáctiletý herec svou jedinou repliku tak neohrabaně, že ji tvůrci raději nechali předabovat.

  4. Upírské Stmívání míří do televize. Megaúspěšná i vysmívaná série to zkusí bez Stewart a Pattinsona
    Seriály19. 4. 2023
    Upírské Stmívání míří do televize. Megaúspěšná i vysmívaná série to zkusí bez Stewart a Pattinsona

    V kinech hojně navštěvovaná filmová série Twilight Saga, která vychází z populárních knih Stephenie Meyer, se oficiálně přesouvá na televizní obrazovky. Následuje tak Harryho Pottera, jehož Warneři přepracují jako rozsáhlý seriál o sedmi sezónách.

  5. Láska jako zákon a Ruml jako Karel Gott. Seriál Iveta o nesmrtelné Bartošové se vrací
    Seriály18. 4. 2023
    Láska jako zákon a Ruml jako Karel Gott. Seriál Iveta o nesmrtelné Bartošové se vrací

    Rok po premiéře třídílné série Iveta na Voyo se můžeme těšit na druhou sezónu, která se zaměří na život Ivety Bartošové v letech 1990 až 1998. První upoutávku doprovází skladba Láska má je zákon a nahlédneme v ní do zákulisí zpěvaččina vrcholného tvůrčího období, které lemoval vztah se skladatelem Ladislavem Štaidlem.

  6. Conan O’Brien napsal nejlepší epizody Simpsonových. Springfield už nikdy nebyl jako dřív
    Seriály18. 4. 2023
    Conan O’Brien napsal nejlepší epizody Simpsonových. Springfield už nikdy nebyl jako dřív

    Šedesáté narozeniny dnes slaví věhlasný moderátor amerických talkshow, scenárista, dabér a komik Conan O’Brien. Převážně zámořské celebrity zpovídá od roku 1993, kdy přebral otěže po Davidu Lettermanovi a rozjel Noční show Conana O’Briena, následovanou pořadem Conan. Zásadní, byť snadno přehlédnutelný podíl má také na seriálu Simpsonovi, k jehož hvězdnému scenáristickému týmu se připojil ve zlaté éře Springfieldu během čtvrté a páté sezóny. Napsal sice pouhé tři epizody, ale jeho vklad byl pro další směřování animovaného fenoménu klíčový.

  7. Vzala si 89letého miliardáře. Bulvární hvězda devadesátek Anna Nicole Smith v novém dokumentu
    Filmy18. 4. 2023
    Vzala si 89letého miliardáře. Bulvární hvězda devadesátek Anna Nicole Smith v novém dokumentu

    Netflix se po Pamele Anderson zaměřuje na další modelku a bulvární osobnost devadesátých let, která toužila prorazit na stříbrných plátnech a proslula zejména turbulentním osobním životem. Anna Nicole Smith fotila pro Playboy, z filmů pro dospělé se dostala třeba do Bláznivé střely a provdala se za ropného magnáta J. Howarda Marshalla, jenž byl o dvaašedesát let starší než ona. Dokument Anna Nicole Smith: You Don't Know Me bude na Netflixu od 16. května a vy se můžete podívat na první trailer.

  8. Největší zvěrstvo od devadesátek. V sérii The Idol vidíme zrod skandální nástupkyně Britney Spears
    Seriály17. 4. 2023
    Největší zvěrstvo od devadesátek. V sérii The Idol vidíme zrod skandální nástupkyně Britney Spears

    Nová upoutávka na očekávaný seriál HBO s názvem The Idol vystihuje kontroverzní atmosféru, která projekt obklopuje dlouho před červnovou premiérou. Šestidílná série od tvůrce Euforie Sama Levinsona vypráví o zrodu fiktivní popové hvězdy, jež rozvíří showbyznys a svou provokativní image připomíná Britney Spears. Zatím to vypadá na pořádnou jízdu, kde se zejména erotikou nešetří.

  9. Trailer na novou marvelovku je nejnenáviděnější na internetu. Nejen kvůli neoblíbené herečce
    Téma17. 4. 2023
    Trailer na novou marvelovku je nejnenáviděnější na internetu. Nejen kvůli neoblíbené herečce

    Captain Marvel v podání Brie Larson nikdy nebyla zvlášť oblíbenou postavou, ale její první sólový celovečerák z roku 2019 přece jen vydělal přes miliardu dolarů a zapadl do vyvrcholení třetí fáze těsně před Avengers: Endgame. Od té doby se však filmové a televizní impérium Marvelu pomalu bortí a projekty jako She-Hulk nebo třetí Ant-Man to často ošklivě schytávají i od nejvěrnějších fanoušků a fanynek. Nejnovějším otloukánkem je pokračování Captain Marvel s názvem The Marvels, které minulý týden vypustilo do online světa první trailer. Palec dolů mu na YouTube dalo takřka 600 tisíc lidí, kteří si neodpustili ani lavinu ironických komentářů.

  10. Flashdance zerotičtil muzikály a předběhl MTV. Ženy líčí problematicky i pokrokově
    Téma16. 4. 2023
    Flashdance zerotičtil muzikály a předběhl MTV. Ženy líčí problematicky i pokrokově

    What a feeling…! Čtyřicet let po premiéře Flashdance si vybavujeme zejména chytlavou píseň od Irene Cara, která kritikou ztrhanému snímku zajistila prestižního Oscara. A vyzývavé taneční kreace tehdy devatenáctileté Jennifer Beals, jejichž ikonickou stylizací režisér Adrian Lyne pozvedl jinak jednoduchý příběh o dívce, která už nechce svařovat ve špinavé pittsburghské továrně a rozhodne se protančit do baletní školy. Snímek zůstává pozoruhodnou směsicí, která v mnohém revoluční osmdesátá léta vystihuje svou zpátečnickou estetikou i progresivními sociálními a genderovými myšlenkami.

  11. Pravda pohřbená pod ledem. Čtvrtá řada fenomenálního Temného případu v první ukázce
    Seriály15. 4. 2023
    Pravda pohřbená pod ledem. Čtvrtá řada fenomenálního Temného případu v první ukázce

    Jeden z nejpopulárnějších seriálů HBO poprvé uzemnil publikum roku 2014, kdy Matthew McConaughey a Woody Harrelson stíhali rituálního vraha ve světě plném osobních mindráků a temnoty. Další série dorazily v letech 2015 a 2019 a letos se Temný případ rozroste o čtvrtou sezónu s názvem Night Country, jíž vévodí zmrzlá Aljaška a oscarová Jodie Foster. První dvouminutový trailer láká na vyostřené charakterové drama po vzoru první série, tentokrát ale s teplotou hluboko pod bodem mrazu a s ženskými protagonistkami.

  12. Okamžitá klasika TV tvorby. Boj o moc udeřil šokující epizodou, která se zapíše do dějin
    Seriály15. 4. 2023
    Okamžitá klasika TV tvorby. Boj o moc udeřil šokující epizodou, která se zapíše do dějin

    Třetí epizoda čtvrté a finální řady seriálu HBO Boj o moc (Succession) trvá hodinu, ale její ozvěny budou internetem kolovat ještě dlouho. Zásadní twist, na který se tvůrci připravovali od počátku seriálu roku 2018, díky nečekanému načasování a odzbrojujícímu provedení mocně rezonuje a ukazuje několik věcí. Památné televizní momenty vyniknou, nejsou-li schované v bing watchingu, a riziko spoilerů lze obejít, pokud je výsledné dílo stejně nepředvídatelné a komplexní jako život sám. Přesto se vyvarujte dalšího čtení, pokud chcete mermomocí zůstat překvapení.

  13. Jídlo jako umění a ovládání mas. Hladoví po úspěchu nezapřou triviálnost receptů po babičce
    Recenze14. 4. 2023
    Jídlo jako umění a ovládání mas. Hladoví po úspěchu nezapřou triviálnost receptů po babičce

    Na Netflixu si můžete pustit thajský snímek Hladoví po úspěchu, v němž nadaná kuchařka z rodinného bistra podstupuje dril u vyhlášeného šéfkuchaře, za jehož úspěchem však stojí osobní nenávist k zámožné a nenasytné klientele. Namísto dusného kuchyňského psycha dostáváme sociálně-kritické menu složené ze známých žánrových ingrediencí a kostrbaté snahy udělat z jídla nadčasové podobenství konzumerismu a stavovského rozdělení společnosti. A to s tradičním sloganem „nejlépe chutná od babičky“.

  14. Král mezi hororovými pořady ulovil pořádnou rybu. Kim Kardashian následuje Lady Gaga
    Seriály12. 4. 2023
    Král mezi hororovými pořady ulovil pořádnou rybu. Kim Kardashian následuje Lady Gaga

    Hvězda reality show The Kardashians a jedna z nejsledovanějších osob na Instagramu Kim Kardashian se připojí k hororovému seriálu American Horror Story (AHS). Zřejmě nejslavnější členka proslulého rodinného klanu už sice účinkovala v řadě seriálů a pořadů, nyní však dostává první velkou roli v dramatické produkci. V chystané dvanácté sérii AHS se pokusí navázat na zpěvačku Lady Gaga, která se k seriálu s úspěchem připojila v páté sérii.

  15. Hraný Mario byl největší průšvih Hollywoodu. Herci se opíjeli a Nintendo stáhlo práva
    Téma11. 4. 2023
    Hraný Mario byl největší průšvih Hollywoodu. Herci se opíjeli a Nintendo stáhlo práva

    Animovaná verze arkádové hry Super Mario momentálně v kinech boří rekordy. První hrané zpracování z roku 1993 však dopadlo katastrofálně. Režiséři, jimiž byla manželská dvojice Rocky Morton a Annabel Jankel, vedli tuhé boje s producenty i se známými herci jako Bob Hoskins nebo Dennis Hopper. Propadák Super Mario Bros. přiměl herní společnost Nintendo stáhnout práva, která si ze strachu před dalším fiaskem úpěnlivě střežila bezmála třicet let. A vyplatilo se.