Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Proč vždycky hadi? Nový druh má jméno po Harrisonu Fordovi, jeho reakce je skvělá
    Téma21. 8. 2023
    Proč vždycky hadi? Nový druh má jméno po Harrisonu Fordovi, jeho reakce je skvělá

    Jako ve filmu o Indianu Jonesovi se musela cítit vědecká expedice, když pročesávala málo prozkoumaný národní park Otishi v Peru. Právě po hereckém představiteli neohroženého archeologa, jenž se k smrti bojí hadů, totiž vědci pojmenovali nově objevený druh bázeň vzbuzujícího plaza. A tak jako při jeho dobrodružstvích, také oni se museli potýkat s lidmi, kteří jim průzkum znepříjemňovali. Vše dobře dopadlo a Harrison Ford přispěl vtipným komentářem.

  2. Po vzoru úspěšné epizody Simpsonových měl vzniknout seriál jen pro vedlejší postavy
    Seriály19. 8. 2023
    Po vzoru úspěšné epizody Simpsonových měl vzniknout seriál jen pro vedlejší postavy

    Jedna z nejoblíbenějších a nejlépe hodnocených epizod Simpsonových vychází z nelineárního vyprávění Pulp Fiction a pro Springfield je tím samým, co pro Tarantina jeho černohumorná gangsterská mozaika. Nese název 22 krátkých filmů o Springfieldu, vyšla v roce 1996 v rámci sedmé série a na tvůrce měla takový dopad, že zvažovali vývoj seriálového spin-offu zaměřeného na podpůrné postavy.

  3. Kleopatra je nejopulentnější filmové fiasko. Rozklad Hollywoodu sledoval celý svět
    Téma19. 8. 2023
    Kleopatra je nejopulentnější filmové fiasko. Rozklad Hollywoodu sledoval celý svět

    Byl to šílený, chaotický projekt. Takový, který umí položit na lopatky celé filmové studio, jehož prestiž a vliv byly v Hollywoodu dlouho neotřesitelné. Kleopatra z roku 1963 se stala noční můrou 20th Century Fox, a byť žádný snímek toho roku v kinech nevydělal víc peněz, obří náklady se nedokázaly pokrýt a studiový systém málem zkrachoval. O neuvěřitelné pětileté výrobě filmu, která novinové titulky plnila i díky aféře Elizabeth Taylor a Richarda Burtona, nově vychází kniha Cleopatra and the Undoing of Hollywood: How One Film Almost Sunk the Studios od Patricka Humphriese.

  4. Kurt Russell se synem proti monstrózním titánům. Seriálová Godzilla na prvních fotkách
    Seriály18. 8. 2023
    Kurt Russell se synem proti monstrózním titánům. Seriálová Godzilla na prvních fotkách

    Kinematografie nezažívá pouze etapu komiksových adaptací a předělávek starých animáků, nýbrž i vzestup kaiju monster. Godzilla z roku 2014 možná nepotěšila všechny, ale dokázala odstartovat výdělečný byznys a žánrovými fandy oblíbenou sérii přezdívanou Monsterverse. Ta bude na konci roku pokračovat na Apple TV+ seriálem Monarch: Odkaz monster, který se představuje na prvních fotografiích.

  5. Vocasy na tripu: extrémně sprostý film o tom, jak jsou psi nejúžasnější bytosti na světě
    Recenze18. 8. 2023
    Vocasy na tripu: extrémně sprostý film o tom, jak jsou psi nejúžasnější bytosti na světě

    Můžou se sice rozhodnout, že zlému páníčkovi ukousnou přirození, ale psy stejně nemůžeme nemilovat. Ne nadarmo je nazýváme nejvěrnějšími stvořeními, co překlenou hory i údolí, když se potřebují dostat zpět do naší společnosti. Takoví je i Reggie, psí hrdina ultrasprosté a nepřístupné komedie Vocasy na tripu, která od tohoto týdne v kinech pouze s českým dabingem Kazmovi ukazuje, jak vypadá nekompromisní humor.

  6. Zuřící mafián i král komedie. Osm přehlížených filmů k osmdesátinám Roberta De Nira
    Téma17. 8. 2023
    Zuřící mafián i král komedie. Osm přehlížených filmů k osmdesátinám Roberta De Nira

    Robert De Niro musí v libovolném žebříčku nejvlivnějších amerických herců historie okupovat nejpřednější pozice. Jeho unikátní neústupné charisma, oddanost svým rolím a variabilita, s níž se chápe všech žánrů od lehké komedie až po horor, z něj učinily nedotknutelnou ikonu a osobnost, jejímž názorům veřejnost naslouchá. Pět snímků, v nichž si zahrál, figuruje v žebříčku sta nejlepších filmů americké kinematografie dle tamního filmového institutu. A skutečné klenoty můžeme nalézt i mezi více přehlíženými a upozaďovanými díly, v nichž manhattanský rodák zářil především v 80. a 90. letech.

  7. Rick a Morty se chystají na sedmou sezónu v potemnělém duchu a bez vyhozeného dabéra
    Seriály16. 8. 2023
    Rick a Morty se chystají na sedmou sezónu v potemnělém duchu a bez vyhozeného dabéra

    Oblíbený animovaný seriál, v němž bohémský geniální vědec a jeho bojácný vnuk bojují se všemi myslitelnými i nepředstavitelnými nástrahami mnohovesmíru, se na podzim dočká uvedení sedmé série. Přesné datum se zveřejní příští týden, momentálně se musíme spokojit s trailerem, který kombinuje záběry z minulých sezón a odhaluje hlavní zápletku té nadcházející. Rick totiž pokračuje v pronásledování svého úhlavního nepřítele, své vlastní alternativní verze známé jako Rick Prime.

  8. Jeho příběh inspiroval oscarový megahit. Neviděl prý ani dolar a své opatrovníky žaluje
    Téma16. 8. 2023
    Jeho příběh inspiroval oscarový megahit. Neviděl prý ani dolar a své opatrovníky žaluje

    Bývalý profesionální hráč amerického fotbalu Michael Oher, jehož životní příběh zachytilo oscarové drama Zrození šampióna (2009) se Sandrou Bullock, si připadá sprostě podvedený. Nejenže se mu nezamlouvalo, že jej hollywoodští tvůrci vykreslili jako mentálně zaostalého, ale jeho slabého sociálního postavení prý využili i adoptivní rodiče Sean a Leigh Anne Tuohy. Namísto adopce ho tajně donutili podepsat dokument o opatrovnictví, který jim dal plnou rozhodovací moc a Michaela připravil mimo jiné o miliony dolarů plynoucí z úspěšného filmu i jeho knižní předlohy.

  9. Disney se plácá v krizi. Jeho streamovací služba zdraží a oseká obsah
    Téma15. 8. 2023
    Disney se plácá v krizi. Jeho streamovací služba zdraží a oseká obsah

    Streamovací platforma Disney+ strádá. Poslední čtvrtletní výsledky ukázaly ztrátu 12 milionů předplatitelů a předplatitelek, na což největší konkurent Netflixu musí reagovat. Vedle změn uživatelských tarifů a zdražování, které u nás nastane v prosinci, se musíme smířit i s ukončením sdílení hesel a omezení lokálního obsahu či dabingu.

  10. Taylor Swift chystá celovečerní film. Podle slavného kameramana bude excelentní
    Téma15. 8. 2023
    Taylor Swift chystá celovečerní film. Podle slavného kameramana bude excelentní

    Oblíbená hudební interpretka vyprodává stadiony na koncertní šňůře napříč Spojenými státy a není vyloučené, že podobný kousek brzy zvládne také s kinosály. Taylor Swift loni v prosinci oznámila, že pro společnost Searchlight Pictures natočí celovečerní snímek dle vlastního původního scénáře. O projektu se zatím nic dalšího neví. Společně s fanoušky a fanynkami ho však netrpělivě vyhlíží také věhlasný kameraman Rodrigo Prieto, jenž se Swift dříve pracoval a považuje ji za excelentní režisérku.

  11. Babylon s Pittem a Robbie těžce propadl. Podle Stephena Kinga se však stane absolutní klasikou
    Filmy14. 8. 2023
    Babylon s Pittem a Robbie těžce propadl. Podle Stephena Kinga se však stane absolutní klasikou

    Jedná se o jeden z nejodvážnějších mainstreamových filmů posledních let, který je stejně opulentní jako jeho název. Babylon od režiséra Damiena Chazelleho (Whiplash) šel v lednu do kin s oscarovými ambicemi a vyprávěl o dekadentním, avšak strhujícím a podmanivém hollywoodském zákulisí v době přechodu na zvukový film. Publikum ale hektický příběh nezaujal a spisovatel Stephen King, jenž Babylon nadšeně recenzoval na platformě X, vidí paralely s ikonickým hororem Osvícení.

  12. Uhrančivá Ukrajinka, jejíž talent svádí bitvu s obdivovaným vzhledem. Mile Kunis je 40
    Téma14. 8. 2023
    Uhrančivá Ukrajinka, jejíž talent svádí bitvu s obdivovaným vzhledem. Mile Kunis je 40

    Milena Markovna Kunis pochází z Ukrajinské SSR, odkud její židovská rodina kvůli antisemitismu emigrovala do USA v jejích sedmi letech. O dva roky později už brala herecké lekce, a ačkoli prý druhý stupeň základky v cizí kultuře a s jazykovou bariérou protrpěla, už ve 14 letech rozjela úspěšnou hollywoodskou kariéru. Její filmy se sice málokdy setkaly s kritickou chválou a herečka navíc kariéru upozaďuje na úkor rodiny, Mila Kunis nicméně platí za vlivnou osobnost, která si svůj americký sen splnila do puntíku.

  13. Četa: Tvrdý dvoutýdenní výcvik řadu herců odrovnal. Charlie Sheen o roli málem přišel
    Téma13. 8. 2023
    Četa: Tvrdý dvoutýdenní výcvik řadu herců odrovnal. Charlie Sheen o roli málem přišel

    Oscarová válečná Četa, již si dnes večer můžete pustit v České televizi, proslula mimo jiné tím, že režisér a veterán války ve Vietnamu Oliver Stone se přiblížil autenticitě maximální možnou měrou. Parta převážně začínajících mladých herců odjela na filipínské natáčení s dvoutýdenním předstihem a v zemi, kde právě zuřila občanská válka, absolvovala vyčerpávající vojenský výcvik přímo v nevyzpytatelném terénu. Vše se otisklo do filmu, který spolu s podobně nekompromisní Apokalypsou a Olověnou vestou zůstává nejpůsobivějším svědectvím o morálních nástrahách válečného konfliktu.

  14. Kritici jsou z brutálního filmu o Draculovi nešťastní. Stephen King však jásá
    Filmy13. 8. 2023
    Kritici jsou z brutálního filmu o Draculovi nešťastní. Stephen King však jásá

    V pátek 11. srpna se americké publikum ocitlo na jedné lodi s krvežíznivým Draculou, jenž v adaptaci přehlížené kapitoly románu Brama Stokera The Last Voyage of the Demeter cestuje na obchodní lodi z Transylvánie do Anglie. Režisér André Øvredal (Lovec trolů, Tajemství smrti slečny Neznámé) odvážně spojil upírskou tematiku s konceptem prvního Vetřelce, a byť úvodní salva kritických ohlasů vyznívá negativně, své fanoušky a fanynky si film plný praktických efektů a dobrých herců najde.

  15. Pavučina je hororové překvapení roku. Z nahlédnutí za zavřené dveře mrazí do morku kostí
    Recenze11. 8. 2023
    Pavučina je hororové překvapení roku. Z nahlédnutí za zavřené dveře mrazí do morku kostí

    Nemůže být náhoda, že takřka každý týden míří do tuzemských kin nějaká hororová premiéra. Historicky spíš podceňovaný filmový žánr v posledních letech trvale vzkvétá a těší se značné návštěvnosti, což s ohledem na záplavu méně a méně originálních duchařských námětů může kdekoho otravovat. Pavučina, která se dle traileru jeví právě jako otravná a tuctová duchařina, nicméně využívá zahlcení jednolitými hororovými koncepty ve svůj prospěch. Zatímco zpočátku je k nim nápadně uctivá, postupně se vydává překvapivými cestičkami a vrší na sebe jeden vzrušující zvrat za druhým.