Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Madame Web má první trailer. Zachrání nejvíc sexy komiksovka sérii po příšerném Morbiovi?
    Filmy15. 11. 2023
    Madame Web má první trailer. Zachrání nejvíc sexy komiksovka sérii po příšerném Morbiovi?

    Po kritikou ztrhaných filmech Venom a Morbius se studio Sony dál pokouší ždímat komiksový vesmír Spider-Mana s očekávanou ženskou týmovkou Madame Web. Snímku s Dakotou Johnson (Padesát odstínů šedi) a Sydney Sweeney (Euforie) se v kinech dočkáme 14. února 2024. Představí mocnou jasnozřivou superhrdinku Cassandru Web (Johnson), která bude muset cestovat časem a porazit dřívějšího spojence Petera Parkera Ezekiela (Tahar Rahim).

  2. Brutální Art the Clown bude v pokračování drsné hororové série tyranizovat děti o Vánocích
    Filmy15. 11. 2023
    Brutální Art the Clown bude v pokračování drsné hororové série tyranizovat děti o Vánocích

    Klaun, který by nadělal sekanou z Pennywise i z Freddyho Kruegera, se po vydatné halloweenské nadílce v loňském senzačním hororu Terrifier 2 vrátí pro vánoční nášup v završení trilogie. Terrifier 3 dostává první teaser trailer, v němž Art The Clown (David Howard Thorton) v převleku Santy Clause u stromečku vyčkává na ospalého chlapce. Jenže místo zabaleného dárečku z pytle vytáhne sekyru.

  3. Škola základ života je nejlepší českou veselohrou. Scénář byl přitom zprvu mnohem temnější
    Téma15. 11. 2023
    Škola základ života je nejlepší českou veselohrou. Scénář byl přitom zprvu mnohem temnější

    Už je tomu 85 let, co měla v kinech premiéru jedna z nejslavnějších tuzemských filmových komedií. Škola základ života v režii Martina Friče vznikla primárně na motivy divadelní hry Jaroslava Žáka, která zase vzešla z autorovy sbírky fejetonů s názvem Študáci a kantoři – přírodopisná studie. Dobová kritika měla k filmu o rebelující třídě septimánů a jejich necitlivých učitelích určité výhrady, avšak většinou ihned rozpoznala unikátní charakter a kvality této sociálně-kritické tragikomedie, jejíž přednosti zůstávají i dnes dobově poplatné.

  4. Nejslavnějšího starověkého vojevůdce Hannibala si ve filmu zahraje Denzel Washington
    Filmy14. 11. 2023
    Nejslavnějšího starověkého vojevůdce Hannibala si ve filmu zahraje Denzel Washington

    Osmašedesátiletý oscarový herec Denzel Washington se nebojí velkých výzev. Poté, co příští rok sehraje důležitou úlohu ve druhém Gladiátorovi, vytáhne do starověkého Říma také na válečných slonech. Dle čerstvých informací si totiž zahraje kartágského vojevůdce Hannibala (247 – 183 př. n. l.), jenž platí za geniálního stratéga, který Římskou říši dobýval během proslulé druhé punské války. Zatím nepojmenovaný historický snímek natočí pro Netflix hercův tradiční režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) dle scénáře Johna Logana (Gladiátor, Poslední samuraj).

  5. Garfield je zpět ve filmu s hlasem Chrise Pratta. Fanoušci se drbou na hlavě
    Filmy14. 11. 2023
    Garfield je zpět ve filmu s hlasem Chrise Pratta. Fanoušci se drbou na hlavě

    Lenivý zrzavý kocour se slabostí pro lasagne se 23. května příštího roku znovu podívá na stříbrná plátna. Animovaný snímek Garfield ve filmu dostal úvodní trailer, v němž se rázovitý protagonista seznámí s páníčkem Jonem Arbucklem, jehož si okamžitě obmotá kolem prstu. Projekt už přitom dlouho provází kontroverze kvůli obsazení Chrise Pratta, jehož dabérský výkon už z upoutávky nejvíce připomíná… Chrise Pratta.

  6. Režisér s největším fandomem představuje epické sci-fi, které neskrývaně vykrádá Star Wars
    Filmy13. 11. 2023
    Režisér s největším fandomem představuje epické sci-fi, které neskrývaně vykrádá Star Wars

    Prosincová premiéra úvodní části dvoudílné sci-fi ságy Rebel Moon, s níž režisér Batman vs. Superman Zack Snyder přiblíží Netflix mezigalaktické nabídce Disney+, je už za rohem. Snímek s celým názvem Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně dorazí dva dny před Štědrým dnem a nový trailer hýří tradiční snyderovskou nablblostí, energií i spektakulárností. Těžko však odhadnout, zda bude v téhle akční digitální smršti odvozené od Star Wars či komiksovek alespoň špetka autorského srdíčka.

  7. Millie Bobby Brown musí v hollywoodské variaci na Zdeňka Trošku porazit strašlivého draka
    Filmy13. 11. 2023
    Millie Bobby Brown musí v hollywoodské variaci na Zdeňka Trošku porazit strašlivého draka

    Hvězda Stranger Things a Enoly Holmes se příští rok na Netflixu představí jako nebojácná dívka, jejíž sňatek s pohledným princem je pouze záminkou ke splácení starodávného dluhu. Skončí totiž v jeskyni obývané nezkrotným drakem, a aby přežila, z dámy se musí proměnit v akční hrdinku. V prvním traileru na fantaskní survival Mladá dáma (Damsel) vidíme vedle Millie Bobby Brown také Robin Wright či Raye Winstonea.

  8. Nová marvelovka je možná nejhorší. A přitom jde o nejdražší film pod dvě hodiny v historii
    Téma12. 11. 2023
    Nová marvelovka je možná nejhorší. A přitom jde o nejdražší film pod dvě hodiny v historii

    „Na ničem jsme nešetřili,“ pravil před třiceti lety John Hammond, když publiku v kinech představoval neuvěřitelné vizuální atrakce v Jurském parku. Dnes jsou takovými vyhledávanými atrakcemi na stříbrném plátně adaptace marvelovských komiksů, na nichž Disney opravdu nešetří, přestože jejich výdělečnost v posledních letech klesá. Novinka Marvels s Brie Larson a Samuelem L. Jacksonem zůstane z pohledu tržeb zřejmě za očekáváním a kritici ji zatím řadí mezi nejhorší projekty MCU. Ale jedno prvenství neoficiálně drží. Žádný snímek se stopáží pod dvě hodiny totiž nepřišel na víc peněz.

  9. Uvězněna ve vlastním těle. Napínavý thriller s nejpitomějším českým názvem dominuje Netflixu
    Recenze11. 11. 2023
    Uvězněna ve vlastním těle. Napínavý thriller s nejpitomějším českým názvem dominuje Netflixu

    Pomyslnou cenu za nejhloupější a lživě návodný český překlad letos vyhrává netflixovská celovečerní novinka Locked In, u nás distribuovaná pod názvem Uvězněna ve vlastním těle. Zamotaný psychologický thriller o zámožném panství, jeho ovdovělé bývalé dědičce a jejích dvou nevlastních dětech, jejichž sourozenecký vztah se neočekávaně vyvine v manželství, stojí i padá na vytvářených očekáváních a hrátkách s perspektivami jednotlivých postav. Nabízí slušné herce a herečky i kvalitně natočený nepředvídatelný děj, ačkoli příběhová subjektivita avizovaná skomoleným českým názvem či úvodní scénou se proměňuje chaoticky a vypočítavě.

  10. Jak to vypadá v hlavě teenagerky? Nejemotivnější film Pixaru představuje pokračování
    Filmy10. 11. 2023
    Jak to vypadá v hlavě teenagerky? Nejemotivnější film Pixaru představuje pokračování

    Zatímco na prvním stupni základky by vám měly vystačit emoce jako radost, smutek, strach, znechucení a vztek, po nástupu puberty se spektrum lidských pocitů nekontrolovatelně rozrůstá. Pixarovský animák V hlavě (2015) si s touto myšlenkou pohrál ve velkém stylu a vnitřní svět mladé protagonistky Riley představil formou zábavných postaviček, jež zastupují jednotlivé emoce a celé tělo řídí z mozkové centrály. Druhý díl s titulem V hlavě 2 (Inside Out 2) se po osmi letech od oscarového triumfu jedničky prezentuje v úvodní upoutávce, která naznačuje příchod nových pocitů po Rileyných třináctých narozeninách.

  11. Vládcové nebes, nástupci Bratrstva neohrožených od Spielberga a Hankse, v prvním traileru
    Seriály10. 11. 2023
    Vládcové nebes, nástupci Bratrstva neohrožených od Spielberga a Hankse, v prvním traileru

    Zřejmě největší seriálová událost příštího roku, válečný seriál Vládcové nebes (Masters of the Air) o amerických pilotech bombardérů ze 100th Bomb Group, bude od 26. ledna vycházet na Apple TV+. Devítidílná série od producentů a scenáristů Bratrstva neohrožených a Pacifiku s Austinem Butlerem či Barrym Keoghanem v prvním zveřejněném traileru poodkrývá hrdinství, nebezpečí a bojové scény, na něž tvůrci měli astronomický rozpočet.

  12. Platonická láska u plotny. Snímek Umění jíst a milovat dráždí city i chuťové buňky
    Recenze9. 11. 2023
    Platonická láska u plotny. Snímek Umění jíst a milovat dráždí city i chuťové buňky

    Jeden z divácky nejoblíbenějších filmů letošního karlovarského festivalu se sluší zhlédnout buď po vydatném jídle, nebo aspoň se zásobou kulinářských dobrot. Intimní dobové drama Umění jíst a milovat s Juliette Binoche, které v Cannes vyneslo Anh Hung Tranovi cenu za nejlepší režii, tvoří z nemalé části záběry na přípravu a ochutnávání těch nejlahodnějších pokrmů. Nad plotnou uznávaného šéfkuchaře Dodina (Benoît Magimel) se však odehrává také citlivý milostný příběh, jemuž snadno propadnete i v tuzemských kinech, kde má snímek tento týden premiéru.

  13. Krotitelé duchů mají napilno. První trailer odhaluje třetí pokračování legendárního filmu
    Filmy8. 11. 2023
    Krotitelé duchů mají napilno. První trailer odhaluje třetí pokračování legendárního filmu

    Jsou série, které snad nepřestanou být populární ani tehdy, když jim Hollywood skoro fatálně ublíží. Krotitele duchů si všichni zamilovali v osmdesátkách díky dvěma kultovním snímkům Ivana Reitmana, ale na ženskou verzi z roku 2016 by většina lidí nejraději zapomněla. Před dvěma lety ovšem dorazil povedený a oficiální třetí díl v režii Ivanova syna Jasona Reitmana s názvem Krotitelé duchů: Odkaz. Ten se nyní dočkal přímého pokračování s původním názvem Ghostbusters: Frozen Empire a úvodní trailer slibuje další sympatickou dávku nostalgie.

  14. Válečná série Jsou světla, která nevidíme oživuje spíš tarantinovskou historii
    Recenze8. 11. 2023
    Válečná série Jsou světla, která nevidíme oživuje spíš tarantinovskou historii

    Na Netflixu přistála minisérie Jsou světla, která nevidíme (All The Light We Cannot See), kterou dle Pulitzerem oceněné knižní předlohy Anthonyho Doerra adaptovali Shawn Levy (Free Guy) a Steven Knight (Peaky Blinders). Zatímco příběh o slepé francouzské dívce, jejíž otec ukrývá na sklonku druhé světové války cenný diamant, má potenciál pro komplexní zamyšlení se nad dobrem, zlem, vykoupením či chamtivostí, provedení balancující mezi romantizovaným melodramatem a tarantinovskými karikaturami jinak silný námět bagatelizuje.

  15. Komiksové filmy už prodělávají, nahradit je může něco horšího
    Téma7. 11. 2023
    Komiksové filmy už prodělávají, nahradit je může něco horšího

    Nic proti komiksovým filmovým adaptacím. Sešity se superhrdiny a superhrdinkami jsou populární nejméně od třicátých let minulého století a poté, co Čelisti se Star Wars v 70. letech vydláždily cestu popcornovým letním blockbusterům, se příběhy DC či Marvelu soustavně prosazují na stříbrných plátnech. Mánie započatá Iron Manem z roku 2008, která nese název Marvel Cinematic Universe a na niž reagovala společnost Warner Bros. svým DC vesmírem, se však po premiéře Avengers: Endgame (2019) vytrácí. Tento týden startující snímek Marvels podle všeho prodělá stejně jako tři další letošní komiksovky a průmysl pomalu směřuje k jinému snadnému obohacení, které skýtají stále populárnější adaptace videoher.