Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Animovaná Pyšná princezna odhaluje Krasomilu a Miroslava na Disneyho způsob
    Filmy27. 11. 2023
    Animovaná Pyšná princezna odhaluje Krasomilu a Miroslava na Disneyho způsob

    Animovaný remake klasické pohádky Pyšná princezna (1952) od režiséra Radka Berana (Malý Pán) dorazí do tuzemských kin 7. listopadu 2024. Nové pětiminutové video přibližuje práci animátorského týmu v čele s Davidem Lisým a Janem Koníčkem, kteří hodlají příběh velké romantické lásky vztáhnout na současnou generaci a napodobit Disneyho hity jako Na vlásku (2010).

  2. Pátý Thor už nebude parodie. Chris Hemsworth si přeje účast vizionářského režiséra
    Filmy26. 11. 2023
    Pátý Thor už nebude parodie. Chris Hemsworth si přeje účast vizionářského režiséra

    Přestože Thor v podání Chrise Hemswortha patří k nejpevnějším pilířům filmové série MCU, jeho čtvrtá a zatím poslední sólovka s podtitulem Láska jako hrom (2022) moc chvály nesklidila. Režisér Taika Waititi udělal zábavu už z předešlého Ragnaroku (2017), kde Thorovi Asgárďané přišli o svůj domov, ale završení tetralogie pojal spíš jako parodii plnou dětinských vtípků. Waititi v nedávném rozhovoru pro Inverse prozradil, že Hemsworth jedná o účasti v pátém snímku, který dostane nové tvůrce. Herec současně vyzradil, s jakým režisérem by rád znovu spolupracoval, a v kinech uváděná marvelovka The Marvels spolu se seriálem Tajná invaze naznačuje možnou zápletku Thora 5.

  3. Filmy o násilí páchaném na ženách, které vás fyzicky i citově zasáhnou
    Téma25. 11. 2023
    Filmy o násilí páchaném na ženách, které vás fyzicky i citově zasáhnou

    Ačkoli by už mělo jít o samozřejmý a trvalý postoj, na 25. listopad připadá Mezinárodní den boje proti násilí páchanému na ženách. Všem, kteří nad význačností tohoto sdělení pochybují, mohou otevřít oči následující filmová a dokumentární díla. Některé snímky se k dané tematice vyjadřují nepřímo, popřípadě zasazují ženské revenge příběhy do atraktivních žánrových schémat. Jiné dané téma artikulují otevřeně a vztahují se ke skutečným událostem kolem útlaku žen, domácího násilí, znásilnění nebo hnutí MeToo. Představíme si tři základní linie tvůrčího přemýšlení o těchto námětech – od faktických dokumentů přes seriózní filmová zpracování až po atraktivní žánrové příběhy, v nichž hrdinky mohou dojít konečné satisfakce, která jim v realitě často uniká.

  4. Na Den díkůvzdání skončíte v troubě. Nový horor od režiséra Hostelu se stane klasikou
    Recenze24. 11. 2023
    Na Den díkůvzdání skončíte v troubě. Nový horor od režiséra Hostelu se stane klasikou

    Čtvrtstoletí po premiéře Vřískotu dobývá kina další maskovaný zabiják, jehož bezhlavé řádění podvratně ohýbá hororový žánr a pořádně zatopí partě teenagerů z provinčního města Plymouth. Oběti, jež si brutální vrah předem vytipoval a označuje je v morbidních instagramových příspěvcích, se totiž podílely na loňském incidentu v supermarketu, kdy davy lidí prahnoucí po zlevněném zboží způsobily krvavý masakr. Snímek Den díkůvzdání (Thanksgiving) režiséra a scenáristy Eliho Rotha (Hostel) momentálně uvádí také tuzemská kina a rozhodně jde o jeden z nejzábavnějších a nejkreativněji natočených vyvražďovacích slasher hororů kinematografie.

  5. Tajemství a smysl života je unikátní filmový experiment. Bohužel spíš v tom špatném
    Recenze23. 11. 2023
    Tajemství a smysl života je unikátní filmový experiment. Bohužel spíš v tom špatném

    Proč existujeme? Kam vůbec směřujeme? Probudíme se poté, co jednou zavřeme oči a naše tělesná schránka ustrne ve věčném spánku? Velké otázky, které lidstvo provází a motivují k filosofickému a existenciálnímu bádání od dob nejstarších civilizací, si žádají velký filmový experiment. Český režisér a scenárista, zakladatel ocenění Český lev či televizního pořadu a webového portálu Kinobox Petr Vachler odkrývá závoj věčného mysteria našeho bytí v celovečerním dvouapůlhodinovém snímku Tajemství a smysl života, který tento týden po desetiletém vývoji konečně vstupuje do tuzemských kin. Podivuhodná kombinace klasického vyprávění a ezoterického dokumentu s Janem Budařem, Barborou Seidlovou či Josefem Poláškem je rozhodně nejunikátnější film, jaký letos uvidíte. Naděje, že takový přívlastek přijmete jako pozitivní a ohromující, je však zanedbatelná.

  6. Remake nejděsivějšího upírského filmu na první fotografii. Z pražského Nosferatu tuhne krev
    Filmy22. 11. 2023
    Remake nejděsivějšího upírského filmu na první fotografii. Z pražského Nosferatu tuhne krev

    První exkluzivní fotografie z nadcházejícího hororu Nosferatu, jímž režisér Robert Eggers (Čarodějnice, Seveřan) vysekne moderní poctu děsivé expresionistické klasice Upír Nosferatu (1922), zachycuje herečku Lily-Rose Depp na pozadí znepokojivého stínu v podobě povědomého upířího pařátu. Nová verze příběhu vycházejícího ze Stokerova románu Drákula, v níž si transylvánského hraběte Orloka zahraje Bill Skarsgård (To), se natáčela od letošního února v České republice v barrandovských ateliérech, v okolí pražské Invalidovny či na zámku Rožmitál pod Třemšínem.

  7. Nový Superman má zachránit filmové komiksovky. A našel svého Lexe Luthora
    Filmy22. 11. 2023
    Nový Superman má zachránit filmové komiksovky. A našel svého Lexe Luthora

    Přestože komiksové filmy přestávají být v kurzu, studia si bez nich svou budoucnost neumí představit. Warner Bros. sice příští měsíc ukončí dekádu trvající filmový vesmír DC Comics druhým dílem Aquamana, ale režisér a producent James Gunn (Strážci Galaxie) na něj volně naváže restartovanou sérií započatou snímkem Superman: Legacy. Ten má mít premiéru 10. července 2025, Clarka Kenta si zahraje David Corenswet a Lois Lane Rachel Brosnahan. Podle nových informací zahraničních webů nebude ve filmu chybět ani tradiční záporák Lex Luthor, kterého má ztvárnit Nicholas Hoult (Šílený Max: Zběsilá cesta).

  8. Jamie Lee Curtis je v 65 letech na kreativním vrcholu. Nenávidí horory, i když je scream queen
    Téma22. 11. 2023
    Jamie Lee Curtis je v 65 letech na kreativním vrcholu. Nenávidí horory, i když je scream queen

    Hlavní hvězda filmové série Halloween, k níž se roku 1978 připojila v pouhých devatenácti letech, si nejprve vybudovala renomé hororové „scream queen“. Jamie Lee Curtis, která dnes slaví 65. narozeniny, na to měla vhodné geny po matce Janet Leigh, již nechal Alfred Hitchcock slavně zamordovat ve sprchové sekvenci Psycha. Za svou bohatou kariéru se však dcera neméně věhlasného herce Tonyho Curtise stihla stát také sexsymbolem, komediální stálicí, autorkou dětských knížek a samozřejmě respektovanou herečkou s Oscarem a dvěma Zlatými glóby.

  9. Houňovická setkání třetího druhu. Komedie Franta mimozemšťan bude nejblbější český hit roku
    Filmy21. 11. 2023
    Houňovická setkání třetího druhu. Komedie Franta mimozemšťan bude nejblbější český hit roku

    Když se soused Franta (Jakub Prachař) začne po kontaktu se zástupcem třetího druhu chovat jako blázen, v provinční vesničce Houňovice to nikomu podezřelé nepřijde. Jeho manželka Božena (Tereza Ramba) a ostatní obyvatelé to připisují alkoholu a pro generála Sokola (Jiří Langmajer) bude pátrání po mimozemském vetřelci v českém zapadákově životní zkouškou. Nová komedie Rudolfa Havlíka Franta mimozemšťan vstoupí do tuzemských kin 8. února 2024 a dá se odhadovat, že nablblejší divácký hit příští rok nedostaneme.

  10. Největší filmový špión Jason Bourne se má vrátit. Volba režiséra budí rozpaky
    Filmy21. 11. 2023
    Největší filmový špión Jason Bourne se má vrátit. Volba režiséra budí rozpaky

    Zdaleka nejelitnější špión kinematografie, před nímž by Bond zalezl do hluboké jeskyně, je spjatý s písní Extreme Ways od Mobyho, dynamicky střiženou akcí a hereckým představitelem Mattem Damonem. Ten si Jasona Bournea zahrál ve čtyřech filmech – Agent bez minulosti (2002), Bourneův mýtus (2004), Bourneovo ultimátum (2007) a Jason Bourne (2016). Studio Universal nyní potvrdilo vývoj dalšího dílu špionážní série, která zahrnuje rovněž spin-off s Jeremym Rennerem Bourneův odkaz z roku 2012. Mohlo by jít o pokračování hlavní linie s Damonem, jenž bude jednat o svém návratu. Post režiséra dle webu Variety obsadí Švýcar Edward Berger, jenž loni na Netflixu uvedl oscarovou adaptaci Na západní frontě klid.

  11. Představitel Gandalfa měl hrát také Brumbála. Odradila jej urážka od zesnulého předchůdce
    Téma20. 11. 2023
    Představitel Gandalfa měl hrát také Brumbála. Odradila jej urážka od zesnulého předchůdce

    Slavný britský herec Ian McKellen ovládl stříbrná plátna až ve svých dvaašedesáti letech, kdy ztvárnil čaroděje Gandalfa ve fenomenální fantasy Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Jen o rok později měl blízko k přesídlení do kouzelnického světa Harryho Pottera, neboť byl favoritem na převzetí úlohy bradavického ředitele Albuse Brumbále po úmrtí původního představitele Richarda Harrise. Ten si mocného kouzelníka zahrál v prvních dvou dílech a McKellena od přijetí role sám odradil, neboť zpochybnil jeho hereckou houževnatost.

  12. Seriál o Godzille v prvních epizodách řeší hlavně vztahy. Aspoň že láká na Kurta Russella
    Seriály19. 11. 2023
    Seriál o Godzille v prvních epizodách řeší hlavně vztahy. Aspoň že láká na Kurta Russella

    Hollywoodskou filmovou franšízu MonsterVerse, již roku 2014 odstartoval snímek Godzilla, nově rozšiřuje seriál Apple TV+ Monarch: Odkaz monster (Monarch: Legacy of Monsters). Přístupné jsou zatím první dvě epizody, z nichž přinášíme první dojmy, zbylých osm bude vycházet na týdenní bázi. Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách, a to v 50. letech a po událostech zmíněného prvního filmu. Více než monstra zatím tvůrce zajímají propletené osudy a příbuzenské vztahy hrdinů a hrdinek, jejichž obsazení dominují slavný Kurt Russell a jeho syn Wyatt.

  13. Když musíš, tak musíš. Nejlepší záchodové scény od hororů až po bláznivé komedie
    Téma19. 11. 2023
    Když musíš, tak musíš. Nejlepší záchodové scény od hororů až po bláznivé komedie

    Pokud jste to náhodou nevěděli, na 19. listopad připadá od roku 2013 Světový den toalet. Nepostradatelná součást našich životů byla v kinematografii dlouhou dobu tabu a ukazovat prostředníka natolik intimních činností se neslušelo až do roku 1960. Snímek, na který v textu dojde řada, odstartoval podstatně méně diskrétní tvůrčí svobodu, která filmařům dovoluje nad i do záchodových mís situovat nejrůznější situace, které šimrají naše bránice, znechucují i napínají. Seznámíte-li se s následujícími patnácti příklady záchodových filmových scén, které doprovází mírné i pokročilejší riziko spoilerů, návštěva koupelny už pro vás možná nebude tak standardní jako doposud.

  14. Owen Wilson piluje frázi „wow“ už 55 let. Pokusil se zabít, za dobrého herce se nepovažuje
    Téma18. 11. 2023
    Owen Wilson piluje frázi „wow“ už 55 let. Pokusil se zabít, za dobrého herce se nepovažuje

    Jednoho z nejsympatičtějších herců posledních let snadno poznáme díky nadvakrát přelámanému nosu, blonďaté kštici nebo zálibě ve frázi „wow“, již opakuje průměrně v každém druhém filmu, občas i několikrát. Na texaské koleji se seznámil s režisérem a celoživotním kamarádem Wesem Andersonem, dvanáctkrát spolupracoval s Benem Stillerem a jako většina populárních komiků si prošel temným životním obdobím, když se roku 2007 pokusil o sebevraždu. Owen Wilson dnes slaví 55. narozeniny.

  15. Pedro Pascal je nejžádanější herec současnosti. Má blízko k účasti v nové Fantastické čtyřce
    Filmy16. 11. 2023
    Pedro Pascal je nejžádanější herec současnosti. Má blízko k účasti v nové Fantastické čtyřce

    Osmačtyřicetiletý chilský herec, hvězda Hry o trůny, Last of Us a nadcházejícího Gladiátora 2 Pedro Pascal, má na dosah další lukrativní zakázku. Internet zaplavily zprávy, že aktivně jedná o roli Reeda Richardse alias Mr. Fantastic v plánovaném rebootu Fantastické čtyřky. Přijetí úlohy, kolem níž v minulých letech kroužili také John Krasinski nebo Adam Driver, však bude záležet na hercově nabitém rozvrhu.