Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Zlý americký sen hne žlučí. Seriál o „skutečné Zmizelé" ukazuje postavení znásilněných žen
    Seriály24. 1. 2024
    Zlý americký sen hne žlučí. Seriál o „skutečné Zmizelé" ukazuje postavení znásilněných žen

    Uprostřed noci ji unesli, dva dny drželi v zajetí s páskou přes oči a dvakrát ji na kameru znásilnili. Po propuštění se však Denise Huskins i její šokovaný přítel Aaron Quinn dočkali veřejného opovržení a nedůvěry. Laxní policie nejprve Aarona podezírala z vraždy, Denise následně přirovnávali k podlé antihrdince z filmu Zmizelá (2014), která nafingovala svůj únos jako pomstu nevěrnému partnerovi. Tvůrkyně Felicity Morris a Bernadette Higgins stojící za úspěšným dokumentem Podvodník z Tinderu (The Tinder Swindler) přináší novou dokumentární minisérii Zlý americký sen (American Nightmare) podle skutečných událostí, jež jsou opravdu jako z hollywoodského filmu. I když vlastně úplně jiné a ještě mrazivější.

  2. Důvody, proč je úspěšné S tebou nikdy důležitým filmem. Čeká nás velký návrat romantik?
    Filmy24. 1. 2024
    Důvody, proč je úspěšné S tebou nikdy důležitým filmem. Čeká nás velký návrat romantik?

    Romantická komedie S tebou nikdy (Anyone But You) je prvním kasovním překvapením roku 2024. Snímek promovaný jako nejvíc sexy žánrovka poslední doby, za níž stojí režisér kultovní komedie Kamarád taky rád (Friends with Benefits) Will Gluck, se po chudé vánoční premiéře proměnila v ospalý hit a momentálně po světě vydělala už přes sto milionů dolarů. Milostné hašteření Glena Powella (Top Gun: Maverick) a Sydney Sweeney (Euforie) přitom stálo jen 25 milionů. Kromě atraktivních herců má jednu velkou výhodu – zatímco kritici spíš pohrdavě odfrkávají, publikum se chytlo a spustilo nový tiktokový fenomén.

  3. Oscarové nominace 2024: Zabodoval Oppenheimer, Barbie i Chudáčci. DiCaprio ostrouhal
    Festivaly a ceny23. 1. 2024
    Oscarové nominace 2024: Zabodoval Oppenheimer, Barbie i Chudáčci. DiCaprio ostrouhal

    Americká filmová akademie jako každoročně zveřejnila seznam filmů a umělců, kteří se 10. března budou ucházet o prestižní oscarové ceny. Nominovaná díla a osobnosti vyhlásili herci Zazie Beetz a Jack Quaid. Ač došlo i na překvapení a bez nominace skončili Leonardo DiCaprio či režisérka Barbie Greta Gerwig, ostatní favorité si své pozice uhájili. S úctyhodnými 13 nominacemi vévodí Oppenheimer, Chudáčci (Poor Things) mají 11 nominací, Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon) 10, Barbie 8 a Maestro uzavírá vedoucí pětku se sedmi šancemi na Oscara. Už 54. nominaci obdržel legendární skladatel John Williams, jenž vylepšil vlastní rekord jako nejčastěji nominovaná žijící osoba.

  4. Jennifer Lopez se možná zbláznila. Megalomanství jejího muzikálu však musíte obdivovat
    Filmy23. 1. 2024
    Jennifer Lopez se možná zbláznila. Megalomanství jejího muzikálu však musíte obdivovat

    Vizionářské, nebo bláznivé dílo? Nestárnoucí Jennifer Lopez v únoru vydá první studiové album dekády s názvem Now, které samozřejmě nezůstane pouze u hudby. Doprovodný muzikálový snímek This is me... Now vyjde na Amazon Prime Video 16. února a v prvním traileru udivuje choreografiemi a vizuálními výjevy jako z Atlasu mraků (Cloud Atlas). A tedy zároveň znatelnou absencí skromnosti a pokory, za niž se přitom čtyřiapadesátiletá Lopez mluvící o dětství a nutnosti milovat schovává.

  5. Třetí díl revoluční série Tron se konečně začal natáčet. Kdo si v něm zahraje?
    Filmy22. 1. 2024
    Třetí díl revoluční série Tron se konečně začal natáčet. Kdo si v něm zahraje?

    Po takřka půlročních odkladech způsobených hollywoodskými stávkami herců a scenáristů a po čtrnácti letech od premiéry filmu Tron: Legacy padla první klapka očekávané sci-fi Tron: Ares, která završí trilogii dvaačtyřicet let po uvedení původního snímku. Tron jako první zkombinoval ručně kreslenou animaci s počítačovou 2D technologií a živou akcí, z hlediska trikové evoluce se tudíž řadí k milníkům jako 2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odyssey), Pyramida hrůzy (Young Sherlock Holmes) nebo Jurský park (Jurassic Park).

  6. Nejhorší epizoda Simpsonových i po letech budí vášně. Nastavuje nám výmluvné zrcadlo
    Seriály22. 1. 2024
    Nejhorší epizoda Simpsonových i po letech budí vášně. Nastavuje nám výmluvné zrcadlo

    Když přijde na fenomén Simpsonových, každý má trochu jiný názor na to, kdy revoluční animovaná show z fiktivního Springfieldu začala ztrácet pevnou půdu pod nohama. Mnozí ovšem navrhnou, že kvalitativní sešup a příklon k nesmyslným a křečovitým zápletkám pramení z druhé epizody deváté série (1998) s názvem Ředitel Skinner a seržant Skinner (The Principal and the Pauper). Kontroverzní díl založený na šokující a trvalé záměně identit dodnes sklízí kritiku, která nám však může vyjevit, jak je publikum přecitlivělé na změny nevyhovující vlastní filosofii a přesvědčením.

  7. Komik Mel Brooks vstoupil mezi legendy showbyznysu. Jeho kultovní komedie zná každý
    Téma15. 1. 2024
    Komik Mel Brooks vstoupil mezi legendy showbyznysu. Jeho kultovní komedie zná každý

    Jsou umělci, kteří nestárnou. Komik, režisér, scenárista a herec Mel Brooks letos oslaví 98. narozeniny, ale ještě loni se podílel na komediální sérii Dějiny světa, část druhá (History of the World: Part II) a zahrál si v jedné epizodě seriálu Jen vraždy v budově (Only Murders in the Building). Autor kultovních filmů jako Producenti (The Producers), Mladý Frankenstein (Young Frankenstein) nebo Vesmírná tělesa (Spaceballs) na 14. ceremoniálu Governors Awards obdržel čestného Oscara za celoživotní přínos a je jedním ze čtyřiadvaceti lidí, jimž se souhrnně přezdívá EGOT — vyhráli totiž Emmy, Grammy, Oscara i divadelní cenu Tony. Čestného Oscara obdržela také herečka Angela Bassett a střihačka Carol Littleton.

  8. Krvavá marvelovka Echo ctí původní obyvatele. Těží ze skvělého záporáka Kingpina
    Recenze14. 1. 2024
    Krvavá marvelovka Echo ctí původní obyvatele. Těží ze skvělého záporáka Kingpina

    Filmové marvelovky pomalu odumírají, ale těm seriálovým se vyjma tragické Tajné invaze opět začíná dařit. Po chválené druhé řadě Lokiho na Disney+ dorazila také pětidílná minisérie Echo, která doplňuje děj seriálu Hawkeye o příběh neslyšící původní obyvatelky Mayay Lopez (Alaqua Cox). Dívka z oklahomského národu Čokty se po letech života v opatrovnictví drsného mafiána Kingpina (Vincent D'Onofrio) vrací do svého rodiště, přičemž někteří členové rodiny jsou stále nuceně napojení na chod newyorského Kingpinova podsvětí. Nastal čas postavit se za své blízké a za tradice hrdého lidu, jehož potomky vzájemně propojují duchovní ozvěny moudrých a nezlomných předků.

  9. Filmovou kariéru rebelky 90. let Shannen Doherty zabil jediný film. Dnes prohrává boj s rakovinou
    Téma14. 1. 2024
    Filmovou kariéru rebelky 90. let Shannen Doherty zabil jediný film. Dnes prohrává boj s rakovinou

    Shannen Doherty byla díky kultovním seriálům Beverly Hills 90210 a Čarodějky (Charmed) velkou televizní hvězdou devadesátých let, které ji však vyformovaly také do méně obdivované polohy. Doložené problémové chování v zákulisí obou zmíněných show, jež vždy opustila po několika sériích, jí zajistilo pověst zlobivé rebelky devadesátek. Zpackanou filmovou kariéru ovšem třiapadesátiletá Doherty, která bohužel prohrává dlouholetý souboj s rakovinou, nepřisuzuje zákulisním rozepřím s producenty a hereckými kolegy. Prozradila, že opanování stříbrných pláten jí znemožnil původní neúspěch kultovní komedie Flákači (Mallrats) režiséra Kevina Smithe.

  10. V letu na Netflixu musí Kevin Hart ukrást půl miliardy. A je to pěkná otrava
    Recenze13. 1. 2024
    V letu na Netflixu musí Kevin Hart ukrást půl miliardy. A je to pěkná otrava

    Série jako Dannyho parťáci, Rychle a zběsile nebo Mission: Impossible mají v Hollywoodu takový vliv, že jejich zlodějské a špionážní koncepty každoročně vykrádá kupa lacinějších streamovacích rychlokvašek. Netflixovská novinka V letu (Lift), v níž si na George Clooneyho hraje oblíbený i nenáviděný komik Kevin Hart, přesouvá megalomanskou loupež deseti tun zlata do vzduchu a profesionálním lapkům dává polidšťující motivaci. Když neuspějí, zlato doputuje k bezohlednému miliardáři Jorgensenovi (Jean Reno), jenž z něj zafinancuje rozsáhlou teroristickou akci.

  11. Největší filmové propadáky od Disneyho. Na těchto filmech tratilo studio miliardy
    Téma13. 1. 2024
    Největší filmové propadáky od Disneyho. Na těchto filmech tratilo studio miliardy

    Disney je největší zábavní společnost světa se staletou tradicí a tak rozsáhlou knihovnou filmových děl a práv, že vedle finančních Goliášů mezi nimi přirozeně najdeme i velké průšvihy. Studiu pod vedením Boba Igera se z kasovního hlediska nepovedl především minulý rok, kdy série drahých produkcí včetně několika marvelovek a nového Indiana Jonese v kinech neuspěla a nejvýdělečnějším studiem se mohl stát konkurenční Universal. Ohlédneme-li se do nedávné historie, Disneyho filmová tvorba je tržebními fiasky naplněná podobně jako miliardovými hity. Představujeme deset nejbolestivějších propadáků, které v kinech tratily stovky milionů dolarů.

  12. Leonardo DiCaprio se upsal dalšímu filmu. U režisérské legendy to rozjede až na krev
    Filmy11. 1. 2024
    Leonardo DiCaprio se upsal dalšímu filmu. U režisérské legendy to rozjede až na krev

    Paul Thomas Anderson, režisér ojedinělých perel jako Až na krev (There Will Be Blood), Hříšné noci (Boogie Nights) nebo Nit z přízraků (Phantom Thread), obsazuje svůj nadcházející projekt. I když o žánru ani příběhu zatím nic nevíme, dosud potvrzené herecké osobnosti jsou lákadlem samy o sobě. Vedle držitele dvou Oscarů Seana Penna (Tajemná řeka, Milk) a populární komičky Reginy Hall (Scary Movie) si zahraje také hvězdný Leonardo DiCaprio, jehož filmům se automaticky věnuje obří pozornost. Dosud nepojmenovaný film vznikne pod studiem Warner Bros. a půjde o první spolupráci mezi DiCapriem a oceňovaným filmařem.

  13. Oscarová Akademie milovaným Nolanem pohrdá. Letos jí zřejmě vypálí rybník
    Téma11. 1. 2024
    Oscarová Akademie milovaným Nolanem pohrdá. Letos jí zřejmě vypálí rybník

    Christopher Nolan je možná nejoblíbenějším režisérem své generace, jenž právě sklízí uznání i ocenění za svůj nejúspěšnější snímek. Loňský Oppenheimer o vývojáři jaderné bomby propletl Nolanův mysteriózní vrstevnatý narativ s důležitým nadčasovým tématem a kromě publika, které na Britova hutně strukturovaná díla reagovalo vždy vstřícně, se chytají i lidé rozhodující o prestižních filmových cenách. Ty se Nolanovi zatím spíše vyhýbaly a na Oscarech jej Akademie vyloženě odbývala. Avšak loňská nadšená kritická i divácká reakce, téměř miliardové tržby a čerstvý triumf na oscarovém předvoji v podobě Zlatých glóbů naznačují, že tvůrce Počátku či Temného rytíře se bude smát jako poslední.

  14. Scorsese představil své další plány. Po vraždách indiánů chystá 80minutový film
    Filmy11. 1. 2024
    Scorsese představil své další plány. Po vraždách indiánů chystá 80minutový film

    Režisér Martin Scorsese na podzim v kinech uvedl historické drama Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon) o systematické likvidaci původních amerických obyvatel vlastnících pozemky s ropou, které bude od 12. ledna k vidění na Apple TV+. Jednaosmdesátiletý tvůrce minulý rok navštívil Vatikán, setkal se s papežem a všechny překvapil plány na snímek o Ježíšovi, jímž naváže na své kontroverzní dílo Poslední pokušení Krista z roku 1988. Se scenáristou Kentem Jonesem (Hitchcock/Truffaut) vychází z knihy japonského spisovatele Šúsaka Endóa A Life of Jesus.

  15. Feministická režisérka chce změnit předalekou galaxii. Nadcházející Star Wars překypují problémy
    Téma10. 1. 2024
    Feministická režisérka chce změnit předalekou galaxii. Nadcházející Star Wars překypují problémy

    „Užívám si, když muže zneklidňuji,“ okomentovala pákistánská režisérka Sharmeen Obaid-Chinoy svou tvorbu roku 2015. Tehdy natáčela úspěšné a důležité krátkometrážní dokumenty volající po emancipaci v její rodné zemi, kde jsou potlačována ženská práva a kde muži na ženách stále beztrestně páchají násilí. Nyní se má stát první ženskou režisérkou celovečerního Star Wars filmu, jímž bude pokračování příběhu Rey (Daisy Ridley), s názvem New Jedi Order.