Filmovou kariéru rebelky 90. let Shannen Doherty zabil jediný film. Dnes prohrává boj s rakovinou
Doherty byla od mládí nadaná a fotogenická, tudíž okrajové působení v řadě seriálů 80. let ji přivedlo až do extrémně populárního Beverly Hills 90210 a také na titulku Playboye. Brendu Walsh hrála čtyři sezóny, avšak náhlá sláva jí dle vlastních slov přerostla přes hlavu. Na natáčení docházela pozdě, měla fyzické potyčky se členy obsazení a roku 1994 si vysloužila vyhazov. Podobné hereččino chování u soudu dokazoval také její snoubenec Dean Jay Factor, jenž dokonce zažádal o zákaz styku.
Filmovou kariéru Doherty do roku 1995 zdobil především chválený thriller Smrtící atrakce (1988), v němž si vedle Christiana Slatera a Winony Rider střihla výraznou vedlejší úlohu. Velkou příležitostí a vstupem mezi hereckou elitu měla být komedie Flákači, s níž Kevin Smith dějově předcházel svůj průlomový nezávislý hit Mladí muži za pultem (Clerks) z roku 1994. Příběh o dvou kamarádech, kteří právě dostali od svých dívek kopačky a den tráví interakcí s různými postavami v supermarketu, se ovšem nedočkal stejně pozitivního přijetí jako ikonický předchůdce.
Flákači s rozpočtem 6,1 milion dolarů v kinech vydělali o čtyři miliony méně a kritika k nim nebyla dvakrát příznivá. Podobně jako mnoho děl Kevina Smithe si získali značnou podporu až v průběhu let, což však Doherty dvakrát netěší. Herečka s režisérem po letech hovořila v rámci svého podcastu Let's Be Clear a bez skrupulí mu vpálila do tváře, že Flákači zabili její filmovou kariéru. „Umřeli. A spolu s nimi pošla i má filmová kariéra. Lidé na to šli s vědomím, že já ten film nesu na svých bedrech, takže kasovní selhání šlo kompletně za mnou. Potom už jsem neměla žádnou kariéru u filmu, což bylo docela brutální. Přitom jsem věřila, že mě k ní Flákači nakopnou,“ posteskla si Doherty.
Vedle ní si přitom zahráli třeba Jason Lee, Ben Affleck nebo Claire Forlani, kteří se poté dokázali větší nebo menší měrou prosadit. Také Doherty obdržela jednu z hlavních rolí v zámoří populárním seriálu Čarodějky , kde hrála Prue Halliwell, nejstarší z tří sester ovládajících magii. Vysloužila si dvě herecké nominace na prestižní The Saturn Awards, ale po třech sezónách a mediálně probíraném nepřátelství s kolegyní Alyssou Milano seriál opustila.
V novém tisíciletí se vrátila do seriálového fenoménu 90210: Nová generace a účastnila se také podvratného spin-offu BH90210. V kinech jsme ji však od Flákačů v podstatě neviděli, vyjma malé role ve Smithově komedii Jay a mlčenlivý Bob vrací úder (2001). Roku 1999 Doherty diagnostikovali autoimunitní Crohnovu chorobu a od roku 2016 se herečka statečně pere s nádorovým onemocněním prsu a lymfatických uzlin, které po dočasném ústupu metastázovalo také do mozku a kostí. Rakovina je v současnosti v terminálním stádiu, avšak Doherty se nevzdává. „Nehodlám přestat žít. Nechci přestat milovat, tvořit a snad i měnit věci k lepšímu. Prostě ještě nemám hotovo,“ sdělila v listopadovém rozhovoru pro magazín People.