Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Star Wars nejsou film, ale náboženství. Daisy Ridley přinesly stres a děravé střevo
    Téma30. 1. 2024
    Star Wars nejsou film, ale náboženství. Daisy Ridley přinesly stres a děravé střevo

    Chopit se světelného meče je výsada náležící rytířům Jedi, která hollywoodským hercům a herečkám poskytuje milionové příležitosti. Ty se však mohou rázem proměnit v duševní i fyzické strádání, pokud vaše role či kompletní umělecké dílo upadnou v nemilost u fanatických fanoušků Star Wars. Představitele Jar-Jara Binkse Ahmeda Besta dohnala nenávist veřejnosti bezmála k sebevraždě a také Daisy Ridley, která v nové Disneyho trilogii ztvárnila protagonistku Rey, neměla na růžích ustláno. Režisér J. J. Abrams ji však předem varoval.

  2. Extrémní transformace Christiana Balea. Ukazují enormní talent i hazard se zdravím
    Téma30. 1. 2024
    Extrémní transformace Christiana Balea. Ukazují enormní talent i hazard se zdravím

    Christian Bale, jeden z nejoceňovanějších hollywoodských herců své generace, slaví 50. narozeniny. Už ve třinácti letech působivě utáhl válečné drama Stevena Spielberga Říše slunce (Empire of the Sun) a absolutní superstar z něj učinila role Bruce Waynea alias Batmana v trilogii Christophera Nolana (Batman začíná, Temný rytíř, Temný rytíř povstal). Možná nejpozoruhodnějším aspektem hercovy kariéry jsou však jeho fyzické transformace, při nichž se nikdy zcela nespoléhá na maskérská kouzla. Minimálně v těchto pěti případech Bale vždy vycházel z absolutní odevzdanosti postavě, které se vyrovná jen málo elitních herců. Vždy zajišťuje intenzivní psychologický portrét v nejrůznějších filmových žánrech.

  3. Ben Affleck se vrátí jako zabijácký účetní. S Mattem Damonem chystá vzrušující thriller
    Filmy30. 1. 2024
    Ben Affleck se vrátí jako zabijácký účetní. S Mattem Damonem chystá vzrušující thriller

    Ben Affleck nezahálí. V únoru se objeví v megalomanském muzikálu jeho ženy Jennifer Lopez a hereckou kariéru trvale obohacuje o úlohy v komiksových adaptacích, historických dramatech či retro thrillerech. Sám sebe navíc úspěšně režíroval ve filmech jako Město (The Town), Argo nebo v loňském Air: Zrození legendy (Air), kde spolu s odvěkým kamarádem Mattem Damonem tlačili na trh slavnou obuv Michaela Jordana. S Damonem nyní Affleck pro Netflix chystá další snímek a ještě předtím se vrátí jako geniální autistický účetní vyřizující záležitosti podsvětí v pokračování populárního akčňáku Zúčtování (The Accountant).

  4. Indický John Wick přichází. Opičí muž slibuje v traileru neskutečnou akční nálož
    Filmy29. 1. 2024
    Indický John Wick přichází. Opičí muž slibuje v traileru neskutečnou akční nálož

    Před pár dny o něm skoro nikdo neslyšel, po zveřejnění první upoutávky je nekompromisní Opičí muž (Monkey Man) rázem nejočekávanějším akčňákem první poloviny roku. Režijní debut vyhledávaného herce Deva Patela (Železný rytíř, Hotel Mumbai) měl putovat na Netflix, ale po zásahu nadšeného producenta Jordana Peela (Uteč) jej studio Universal Pictures pošle 5. dubna do amerických kin. Spojení tvůrčích a inscenačních poetik Johna Wicka, Zátahu (The Raid), Podfu(c)ku (Snatch) a indického megahitu RRR nezačne nudit ani během víc než tří minut. Zatím máme všechny důvody pro to napjatě vyhlížet možná kultovní žánrovku.

  5. Matthew McConaughey nás provede ničivým požárem. Bude u toho i režisérská legenda
    Filmy29. 1. 2024
    Matthew McConaughey nás provede ničivým požárem. Bude u toho i režisérská legenda

    Rozsáhlý požár v severní části Kalifornie si roku 2018 vyžádal 84 lidských životů a zpustošil 550 čtverečních kilometrů suchých lesů i osídlených oblastí včetně městečka Paradise, které kompletně lehlo popelem. Právě v jeho okolí se má odehrávat chystaný snímek The Lost Bus na motivy knihy Paradise: One Town's Struggle to Survive an American Wildfire od Lizzie Johnson, v němž bude Matthewa McConaugheyho (Temný případ) dle informací magazínu Deadline režírovat mistr dokumentárně laděných dramatizací skutečných neštěstí Paul Greengrass (Let číslo 93, Kapitán Phillips).

  6. Mlčení jehňátek i Skrytá identita. Thrillery, které získaly Oscara za nejlepší film roku
    Téma28. 1. 2024
    Mlčení jehňátek i Skrytá identita. Thrillery, které získaly Oscara za nejlepší film roku

    Definovat žánr thrilleru není úplně jednoduché. Většinou se jedná o temné příběhy s tajuplnými zápletkami plnými násilí a nebezpečí pro hlavní postavy, přičemž jejich tvůrci kooperují s přidruženými žánry jako krimi, drama nebo sci-fi, v ojedinělých případech také komedie. Takové filmy tvoří nezanedbatelný vzorek, avšak oscarová Akademie dlouhodobě nepřeje temnotě a „podřadným“ žánrům. Třebaže mnozí režiséři považují horor za nejčistší žánr, zlaté sošky sklízí převážně dramata přinášející sociální komentáře a dobově poplatné myšlenky. Thriller (zastoupený v inkriminovaných dílech v různé míře) shrábl Oscara za takřka stoletou historii předávání cen pouze v deseti případech, které si nyní představíme.

  7. O Bridget Fonda 22 let nikdo neslyšel. Hvězda devadesátek setřásá odkaz slavné rodiny
    Téma27. 1. 2024
    O Bridget Fonda 22 let nikdo neslyšel. Hvězda devadesátek setřásá odkaz slavné rodiny

    Když jsou vašimi příbuznými Henry, Peter a Jane Fondovi, máte cestu k hollywoodskému výsluní zdánlivě usnadněnou. Dnes šedesátiletá Bridget Fonda si to namířila mezi hereckou smetánku ve čtyřiadvaceti letech a v devadesátkách byste těžko hledali pilnější umělkyni s pestřejším výběrem rolí, od těch akademicky vážených až po absolutně kultovní. Sympatická blondýna ovšem nepotismus těžce snášela a poté, co si roku 2003 při vážné autonehodě poranila obratel, se ze showbyznysu i z veřejného života kompletně vytratila.

  8. Z hanbaté puberťačky hříšnou jeptiškou? Sydney Sweeney září v traileru na horor Immaculate
    Filmy26. 1. 2024
    Z hanbaté puberťačky hříšnou jeptiškou? Sydney Sweeney září v traileru na horor Immaculate

    Až se bude v budoucnu uzavírat žebříček nejsmyslnějších hereček 21. století, Sydney Sweeney si v něm ve svých šestadvaceti letech rezervovala přední pozici. To však neznamená, že herečka proslulá hanbatými scénami z kontroverzní Euforie (Euphoria) a bikinovou propagací aktuální romantické komedie S tebou nikdy (Anyone But You) nezvládá náročné a temné herecké polohy. Jako hlavní herečka a koproducentka se nyní představuje v první upoutávce hororu Immaculate, který společnost Neon pošle do amerických kin 22. března.

  9. Henry Cavill asi neztvární Bonda, ale brzy se začne ohánět mečem jako Highlander
    Filmy26. 1. 2024
    Henry Cavill asi neztvární Bonda, ale brzy se začne ohánět mečem jako Highlander

    Seriálový Zaklínač, filmový Superman a pro mnohé hlavní kandidát na příštího Jamese Bonda Henry Cavill se podělil o pár informací k chystané předělávce dobrodružné fantasy Highlander. Režii projektu nedávno potvrdil dvorní tvůrce Johna Wicka Chad Stahelski. Cavill nahradí Christophera Lamberta v úloze nesmrtelného bojovníka Connora MacLeoda. Své obsazení definitivně oznámil v rozhovoru pro Collider, v němž také zmínil aktuální stav chystané herní adaptace Warhammer 40 000 od Amazonu.

  10. Zaplaceno, natočeno a zrušeno. Hotovou sci-fi Netflixu s Halle Berry neuvidíme
    Filmy26. 1. 2024
    Zaplaceno, natočeno a zrušeno. Hotovou sci-fi Netflixu s Halle Berry neuvidíme

    Netflix se aktivně zapojuje do šetřicího trendu, který v posledních letech vyvolal řadu kontroverzí především u konkurenčních Warner Bros. Totiž pohřbít už takřka zkompletované filmy, které v postprodukci potkávají zdržení či špatné testovací projekce, a odepsat si tím potenciální propadák z daní. Nově to potkalo sci-fi thriller The Mothership s Halle Berry, který po sérii odkladů končí v trezoru.

  11. Gyllenhaal vs. Conor McGregor. Vysekaný herec mlátí hvězdu MMA v traileru na Road House
    Filmy25. 1. 2024
    Gyllenhaal vs. Conor McGregor. Vysekaný herec mlátí hvězdu MMA v traileru na Road House

    Testosteronem napěchovaný trailer, v němž si to Jake Gyllenhaal (Mariňák) rozdává s šampionem UFC Conorem McGregorem, láká na remake kultovního akčňáku Hrozba smrti (1989) s Patrickem Swayzem. Gyllenhaal, jenž loni některé scény natáčel během turnaje UFC 285 a podstoupil zinscenovaný souboj se zápasníkem Jayem Hieronem, ztvárňuje v novince Road House ztroskotaného bojovníka a nynějšího vyhazovače v prestižním floridském baru, kde mu na železnou pěst nadbíhá mnoho členů mafie. Film režiséra Douga Limana (Na hraně zítřka) poputuje v březnu na Prime Video, přestože měl jít do kin a režisér ho chce bojkotovat.

  12. Tom H. jako Tom H. Účetní omylem poslali peníze za Avengers staršímu herci, ten valil bulvy
    Téma25. 1. 2024
    Tom H. jako Tom H. Účetní omylem poslali peníze za Avengers staršímu herci, ten valil bulvy

    Tom Holland a Tom Hollander jsou oba britští herci, oba byli tváří úspěšné filmové série od Disneyho a oba v jednu chvíli zastupovala stejná hollywoodská agentura. A přestože Holland, představitel Spider-Mana z kasovně rekordní marvelovské série MCU, je o 29 mladší než Hollander, jehož si můžeme pamatovat z Pirátů z Karibiku (Pirates of the Caribbean: At World's End) nebo sci-fi romantiky Lásky čas (About Time), účetní si rozdílu nevšimli. Staršímu herci tak cinkl email s prvním bonusem za tržební úspěch Avengers a z cifry, jaké se prý za celou svou kariéru nepřiblížil, se mu zamotala hlava.

  13. Mafie nedostala zaplaceno a očekávaný hit Netflixu o narkobaronce žene k soudu
    Seriály25. 1. 2024
    Mafie nedostala zaplaceno a očekávaný hit Netflixu o narkobaronce žene k soudu

    Vedení Netflixu má skvělý obchodní čich, ale v minulosti se už několikrát ukázalo, že v taktu a ohleduplnosti by mělo brát doučování. Jistě, chystaná minisérie Griselda o kolumbijské narkobaronce ovládající miamskou drogovou scénu není totéž co pořad o sériovém vrahovi Jeffreym Dahmerovi, na který si hromadně stěžovali pozůstalí jeho obětí. Mafiánští potomci zesnulé Griseldy Blanco, již si zahrála hvězdná Sofia Vergara (Taková moderní rodinka), přesto Netflix žalují kvůli tomu, že produkce vznikala bez jejich souhlasu a nenabídla jim žádnou finanční kompenzaci.

  14. Jak skutečný Oppenheimer navždy změnil žánr sci-fi? Strach z bomby prosákl filmy
    Téma24. 1. 2024
    Jak skutečný Oppenheimer navždy změnil žánr sci-fi? Strach z bomby prosákl filmy

    Film Christophera Nolana Oppenheimer (2023) o vývojáři jaderné bomby sklidil třináct oscarových nominací, řadí se tudíž mezi vůbec nejúspěšnější díla, jaká kdy přilákala pozornost Akademie. Skoro miliardový divácký hit spojil náročnou a důležitou látku s režisérovou schopností vyprávět atraktivně a zábavně pro široké publikum, čímž částečně zrcadlí spoustu sci-fi projektů, které vzešly ze společenského klimatu vázaného na technologický vývoj po druhé světové válce. Strach z bomby tehdy nedokumentovali pouze vážení režiséři jako Akira Kurosawa nebo Stanley Kubrick v jejich dílech Žiji ve strachu (Ikimono no kiroku) a Dr. Divnoláska (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb), nýbrž i tucty béčkových tvůrců sci-fi, jež vynález „Amerického Promethea“ Roberta Oppenheimera navždy ovlivnil.

  15. Dokáže hvězda Star Wars nahradit drsného Washingtona? Známé postapo se dočká seriálu
    Seriály24. 1. 2024
    Dokáže hvězda Star Wars nahradit drsného Washingtona? Známé postapo se dočká seriálu

    Před čtrnácti lety si to Denzel Washington štrádoval postapokalyptickou pustinou a jako jediný uchovával nejcennější náboženské dědictví lidstva ve sci-fi Kniha přežití (Book of Eli). Kritikou rozporuplně přijatý film od režisérské dvojice Albert a Allen Hughesovi (Z pekla) dostává seriálový prequel s Johnem Boyegou (Star Wars: Síla se probouzí), jenž bude producentem a zahraje si v něm o třicet let mladší verzi Washingtonovy postavy.