Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Franta mimozemšťan moc chlastá. Bláznivá česká novinka ale překvapivě obstojí
    Recenze9. 2. 2024
    Franta mimozemšťan moc chlastá. Bláznivá česká novinka ale překvapivě obstojí

    V malebné jihomoravské vesnici Houňovice, kde lidé ukradnou a do šrotu prodají i vesmírný koráb, se odehrává rozverná komediální novinka režiséra Rudolfa Havlíka Franta mimozemšťan. Vesmírný objekt a jeho chapadlatý parazit měli tu smůlu, že ztroskotali zrovna v regionu, jehož občané jen zřídka vystřízliví a po letité koronavirové praxi mají odměřený přístup k fantastickým konspiracím, i když jsou náhodou pravdivé. Za hostitele si marťan vybere místního dobráka a pijana Frantu (Jakub Prachař), v jehož alkoholem nasáklém těle pátrá po chybějící součástce nutné ke kvantovému skoku do mezihvězdného prostoru. A přestože koncept nevyhnutelně trpí nedomyšleností, povídkovým formátem roztaženým na celovečerák i sluníčkovým provedením, kdy tvůrci zjevně odjeli na Moravu především za zábavou, výsledek je v mnoha ohledech snesitelný a ojedinělý.

  2. Plyšový medvídek, který zabíjí. Neviditelné zlo zhmotňuje v traileru strach z hraček
    Filmy9. 2. 2024
    Plyšový medvídek, který zabíjí. Neviditelné zlo zhmotňuje v traileru strach z hraček

    Plyšový medvídek se převtěluje do obávané bytosti v novém hororovém filmu Neviditelné zlo (Imaginary) od společnosti Blumhouse, která na podzim přinesla oblíbený hit Pět nocí u Freddyho (Five Nights at Freddy's). Snímek od Jeffa Wadlowa (Vadí nevadí) se sice zaměřuje na mladou protagonistku a její znepokojivou hračku, ale diváci mladší třinácti let ho od 14. března budou smět v kinech zhlédnout pouze v doprovodu rodičů. Trailer láká na další snadný teenagerský hit, který kina na jaře ocení.

  3. Přestřelený a lehce homofobní Ace Ventura slaví 30 let. Postaral se o největší herecký vzestup historie
    Téma8. 2. 2024
    Přestřelený a lehce homofobní Ace Ventura slaví 30 let. Postaral se o největší herecký vzestup historie

    Bez Jima Carreyho by byl filmový svět o něco smutnější a nebýt jeho průlomové úlohy Zvířecího detektiva (Ace Ventura: Pet Detective), jenž s dosud nepoznaným katalogem grimas pátrá po uneseném delfíním maskotovi, Jim Carrey by měl cestu ke slávě o dost složitější. Neměl ostatně lehký život a jako nadějný stand-up komik dokázal publikum v rychlém sledu nadchnout i pořádně otrávit. Za Ace Venturu, který do amerických kin velkolepě vlétl začátkem února 1994, začínající herec obdržel střídmých 350 tisíc dolarů. Pro pokračování, jež vzniklo už další rok, si jej však pojistili rovnou na patnáct milionů.

  4. Musk financuje soudní proces herečky, již za politické a rasistické názory vyhodili ze Star Wars
    Téma8. 2. 2024
    Musk financuje soudní proces herečky, již za politické a rasistické názory vyhodili ze Star Wars

    Bývalá MMA zápasnice Gina Carano, která přesedlala k herectví a účinkovala v seriálu ze světa Star Wars Mandalorian, se před třemi lety musela z předaleké galaxie pakovat. Disneymu se přirozeně nezamlouvaly její příspěvky na sociálních sítích, v nichž přirovnávala republikánské podporovatele k Židům trpícím za holokaustu a šířila konspirace ohledně roušek či zfalšovaných prezidentských voleb. Nyní proti společnostem Disney a Lucasfilm podává žalobu a proces financuje jeden z nejbohatších mužů na světě, Elon Musk, jenž loni vyhlásil, že podpoří každého, koho veřejně diskriminovali vinou aktivit na jeho sociální síti X (dříve Twitter).

  5. Noví Piráti z Karibiku prý našli nástupkyni Jacka Sparrowa. Disney chce obsadit afroamerickou herečku
    Filmy8. 2. 2024
    Noví Piráti z Karibiku prý našli nástupkyni Jacka Sparrowa. Disney chce obsadit afroamerickou herečku

    Piráti z Karibiku byli ještě nedávno jednou z největších filmových sérií. Kvalita jednotlivých dílů však dle všeobecného mínění upadala a poté, co Johnnyho Deppa u soudu pranýřovali za domácí násilí na bývalé manželce Amber Heard, se budoucí plavby Černé perly ocitly bez kompasu. Ve hře by však měly být hned dva navazující projekty s ženskými protagonistkami, přičemž Disney hodlá do jednoho z nich od tvůrce Černobylu (Chernobyl) Craiga Mazina obsadit vycházející afroamerickou hvězdu Ayo Edebiri. To se přitom nelíbí ani nejbohatšímu člověku světa Elonu Muskovi, jenž na své sociální síti X sdílel frustraci pramenící z dlouhodobých neshod s mocnou zábavní společností.

  6. Režisér Kmotra ukazuje první střípek z vysněného mega filmu. Chystá ho uvést v Cannes
    Filmy8. 2. 2024
    Režisér Kmotra ukazuje první střípek z vysněného mega filmu. Chystá ho uvést v Cannes

    Režiséru Kmotra (The Godfather) či Apokalypsy (1979) Francisu Fordu Coppolovi je 84 let a plní si filmařský sen, s nímž podle všeho usíná od počátku 80. let. Už tehdy hovořil o epickém dramatu Megalopolis odehrávajícím se v kulisách nově vystavěného New Yorku, který v budoucnosti podlehl neznámé katastrofě. Coppola, jenž svůj poslední celovečerní projekt uvedl k nevalnému úspěchu před třinácti lety, si musel Megalopolis sám zafinancovat prodejem výnosné vinice. Během loňska film navzdory zvěstem o zákulisním chaosu dokončil a nyní jej hodlá poslat na květnový festival v Cannes, přičemž na Instagramu zveřejnil první oficiální plakát.

  7. Nové Tiché místo děsí v prvním traileru. Ukazuje začátek mimozemského teroru
    Filmy7. 2. 2024
    Nové Tiché místo děsí v prvním traileru. Ukazuje začátek mimozemského teroru

    Hororová sci-fi série Tiché místo (A Quiet Place) vzala publikum do rok a půl vzdálené postapokalyptické budoucnosti, kdy zbytky lidstva v úkrytech přežívají pod jednou zásadní podmínkou. Nesmí vydat ani hlásku, jinak je nelítostní mimozemští vetřelci s extrémně vyvinutým sluchem zbystří a nedají jim šanci. Dosavadní dva díly s Emily Blunt od režiséra Johna Krasinskiho si vedly dobře a prostor dostává dějový prequel s názvem Tiché místo: První den (A Quiet Place: Day One), který v prvním atmosférickém traileru znázorňuje počátek osudové invaze. V českých kinech se film s Lupitou Nyong'o (12 let v řetězech) představí od 27. června.

  8. Film jako žádný jiný. Chris Hemsworth natáčí akční nářez, který chce překonat rekordy
    Filmy7. 2. 2024
    Film jako žádný jiný. Chris Hemsworth natáčí akční nářez, který chce překonat rekordy

    Kaskadéři jsou od počátků kinematografie málo oceňovaným motorem skoro každého filmu, v němž se herci musí vedle chůze také rozběhnout, skákat, bourat s autem, jezdit na koni nebo absolvovat náročné bojové sekvence. Pro slavného režiséra Matthewa Vaughna (Kick-Ass, X-Men: První třída) představují skutečné hrdiny stříbrného plátna a v nadcházejícím nepojmenovaném projektu s Chrisem Hemsworthem (Vyproštění, Thor) a Samem Rockwellem (Zelená míle) jim coby producent umožňuje napsat, režírovat i hrát ve vlastním celovečeráku, který prý „zlomí světové rekordy“ a „zrenovuje akční film jako takový.“

  9. Očekávaný trhák s Henry Cavillem je katastrofou. Podkopává Apple budoucnost kin?
    Téma6. 2. 2024
    Očekávaný trhák s Henry Cavillem je katastrofou. Podkopává Apple budoucnost kin?

    V kinech momentálně „řádí“ bláznivá akční novinka Argylle: Tajný agent (Argylle) s tolika hvězdnými herci, že hollywoodský chodník slávy by měl blednout závistí. Režisér Matthew Vaughn stojící za sérií Kingsman, za podvratnou komiksovkou Kick-Ass nebo za neméně hravou fantasy Hvězdný prach (Stardust) se pokoušel nastartovat novou sérii, k čemuž měl v zádech spojenou distribuci Applu a Universalu nebo šťavnaté konspirace, podle nichž napsala novelizaci filmu Taylor Swift či J. K. Rowling. Ulítlá akční komedie převracející špionážní schémata ovšem za první víkend z celého světa vydělala pouze 35 milionů dolarů, přičemž podle zahraničních webů by i ke smutným úsměvům účetních bylo z kin zapotřebí vytěžit nejméně půl miliardy.

  10. Nový Jurský svět je za rohem. Dinosaurů se ujme režisér Johna Wicka
    Filmy6. 2. 2024
    Nový Jurský svět je za rohem. Dinosaurů se ujme režisér Johna Wicka

    Jurský svět je pro studio Universal podobně cenným artiklem jako Star Wars pro Disneyho, tudíž ukládání dinosaurů k dalšímu věčnému odpočinku není na pořadu dne. Nedávno jsme informovali o tom, že scenárista David Koepp vyvíjí příběh k restartu série, již před jednatřiceti lety pomohl velkolepě nastartovat Jurským parkem (Jurassic Park), tedy adaptací knihy Michaela Crichtona v režii Stevena Spielberga. Ke Koeppovi, jenž napsal také Ztracený svět, se dle nových informací připojuje režisér David Leitch (Bullet Train, John Wick) a další Jurský svět uvidíme už 2. července 2025.

  11. Simpsonovi opět předpověděli budoucnost. Apple brýle uvedli už před osmi lety
    Téma6. 2. 2024
    Simpsonovi opět předpověděli budoucnost. Apple brýle uvedli už před osmi lety

    Chcete-li kontrolovat budoucnost, pozorně sledujte seriál Simpsonovi (The Simpsons). Animovaný pořad za pětatřicet let existence nejenže štiplavě vypichuje sociální a politické pravdy o USA, ale také shromažďuje elitní našeptávače z nejrůznějších oborů, kteří se postarali o řadu fantastických předpovědí budoucích událostí či technologického vývoje. O virtuální realitě se konkrétně hovoří už dlouho a debata úzce souvisí třeba s tématem umělé inteligence. Při pohledu na osm let starou epizodu Virtuální rodina a aktuální výrobek společnosti Apple, brýle pro virtuální realitu Apple Vision Pro, se ale opět nabízí uznalé pokývnutí nad věšteckými schopnostmi tvůrců.

  12. Robert Downey Jr. si málem zahrál v Batmanovi. O roli ho připravil kolega z Oppenheimera
    Téma5. 2. 2024
    Robert Downey Jr. si málem zahrál v Batmanovi. O roli ho připravil kolega z Oppenheimera

    Oba patří k nejoblíbenějším hercům své generace a v březnu zřejmě oba poprvé potěžkají Oscara za role dvou ideologických soupeřů v životopisném hitu Oppenheimer. Cillian Murphy v něm ztvárnil vývojáře atomové bomby J. Roberta Oppenheimera, jehož senátní kandidát Lewis Strauss v podání Roberta Downeyho Jr. předvedl před výbor zabývající se prokomunistickými aktivitami. Downey, jemuž po letech drogové závislosti nakopla kariéru úloha Tonyho Starka v Iron Manovi, nově prozradil, že roku 2005 mohl hrát záporáka Scarecrowa v komiksové adaptaci Christophera Nolana Batman začíná (Batman Begins). Ta ovšem připadla právě Murphymu, jenž se díky ní mezinárodně proslavil.

  13. Nové Mlčení jehňátek? Nicolas Cage bude šíleným vrahem, v traileru z něj jde strach
    Filmy5. 2. 2024
    Nové Mlčení jehňátek? Nicolas Cage bude šíleným vrahem, v traileru z něj jde strach

    Oscarový Nicolas Cage sice koncem roku vyhrožoval hereckým důchodem, ale v dohledném horizontu se jeho rázovitých výkonů ještě dosyta nabažíme. V létě do amerických (a snad také do tuzemských) kin zamíří tajuplný hororový thriller Longlegs od studia Neon, které vsadilo na unikátní kryptovanou propagaci. První půlminutové video stlačilo název i identitu projektu do obtížně čitelné šifry a nynější minutový teaser s informacemi rovněž šetří. Je ovšem snad nejatmosféričtější upoutávkou na audiovizuální dílo z nedávné doby a ikonického herce letmo představuje v jeho dosud nejděsivější úloze.

  14. Triumfální Oppenheimer míří po osmi měsících na stream. Kde se ho dočkáme?
    Filmy5. 2. 2024
    Triumfální Oppenheimer míří po osmi měsících na stream. Kde se ho dočkáme?

    Z kin si odnesl 952 milionů dolarů a Akademie jej poctila třinácti oscarovými nominacemi. Sám režisér Christopher Nolan považuje životopisný snímek Oppenheimer za svůj jasně nejúspěšnější projekt, který mu 10. března může po Zlatém glóbu vynést také Oscara za nejlepší režii. Spletitý příběh plný fyzikálních, politických a morálních paradoxů ušel od červencového simultánního uvedení s miliardovou Barbie dlouhou cestu, již pomyslně završí čerstvě ohlášenou premiérou na VOD. Oppenheimer se objeví na streamovací službě SkyShowtime 21. března.

  15. Útok patnáctimetrové ženy v režii Tima Burtona. Slavný režisér přetočí béčkový škvár
    Filmy5. 2. 2024
    Útok patnáctimetrové ženy v režii Tima Burtona. Slavný režisér přetočí béčkový škvár

    Tim Burton (Wednesday, Beetlejuice) se ujímá projektu, jaký bychom od něj čekali spíš v devadesátých letech. Tehdy natáčel zábavně dojímavé (Ed Wood) či neurvalé (Mars útočí!) pocty padesátkové sci-fi kinematografii, která vyplodila stovky béčkových titulů s dost svéráznými zápletkami. Jedním z nejpověstnějších kultů je rozzuřená obří žena v komediální sci-fi Attack of the 50 Foot Woman, již Burton obdaří remakem s nečekanou výpomocí v podobě slavné spisovatelky a scenáristky Zmizelé Gillian Flynn.