Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Jihokorejská sci-fi o parazitech plná adrenalinu i myšlenek dává Hollywoodu na frak
    Recenze8. 4. 2024
    Jihokorejská sci-fi o parazitech plná adrenalinu i myšlenek dává Hollywoodu na frak

    Ve světě, kde se lidem občas rozšklebí hlava a jejich největší zbraní přestává být mozek, o nějž je připraví parazitující mimozemská entita, zaujímají soucit a emoce obecně trochu složitější postavení. Na Netflixu premiérově uvedená jihokorejská minisérie Gisaengsu: Deo Geurei (Parasyte: The Grey) od režiséra a scenáristy kultovního zombie filmu Vlak do Pusanu (Busanhaeng) transformuje přímočarou sci-fi premisu z Invaze lupičů těl (Invasion of the Body Snatchers) do pestré palety nálad a motivů, jejichž částečná roztěkanost nikdy zcela nenaruší přehlednost, zběsilé tempo i překvapivé využívání hollywoodských tradic.

  2. 10 absurdních filmových pokračování, které naštěstí nikdy nevznikly
    Téma6. 4. 2024
    10 absurdních filmových pokračování, které naštěstí nikdy nevznikly

    Skoro každý úspěšný titul, jehož autorská práva jsou vydaná napospas obchodní mašinerii hollywoodských studií, se dříve či později dočká svého pokračování. Někdy se ale neústupný proces zadrhne a veřejně či zákulisně probírané koncepty rozvíjející světy a zápletky originálních filmů se na stříbrná plátna ne a ne dostat. Najít správný recept, z něhož by v porovnání s předchůdci nevznikla jen nevzhledná šlichta, bývá občas složité. Jindy nemají zájem tvůrci nebo herecké hvězdy a někdy je princip seqeuelu tak bláznivý, že si to ani Hollywood prostě nemůže dovolit. Nadcházející filmová pokračování nějaký čas měla vzniknout, ale pravděpodobně se jich nedočkáme. I když někdy může být čekačka natažená i na čtyři dekády a nové generace už vlastně ani neví, na co se navazuje.

  3. Clint Eastwood dokončil v 93 letech svůj poslední film. Legenda se loučí atraktivním příběhem
    Filmy6. 4. 2024
    Clint Eastwood dokončil v 93 letech svůj poslední film. Legenda se loučí atraktivním příběhem

    Nazývat se žijící legendou může málokdo a vedle Chucka Norrise na to má nezpochybnitelný nárok herec, režisér, scenárista a hudební skladatel Clint Eastwood. Možná nejslavnější kovboj stříbrného plátna z filmů Sergia Leoneho přesedlal před víc jak půlstoletím také k režii a tehdy započal svou ještě úspěšnější tvůrčí epochu. Držitel čtyř Oscarů za dramata Nesmiřitelní (Unforgiven) a Million Dollar Baby má na kontě přes čtyřicet režijních zářezů, v nichž se často zařezával pohledem do svých soků také před kamerami. Ve třiadevadesáti letech Eastwood dotočil soudní drama Juror #2 s Nicholasem Houltem (Menu) a Toni Collette (Děsivé dědictví) a na zákulisní fotografii má z velitelské sesle stále přehled, i když podle všeho už píše svou labutí píseň.

  4. Christian Bale pokračuje v extrémních transformacích. Na první fotce se ukazuje jako Frankenstein
    Filmy6. 4. 2024
    Christian Bale pokračuje v extrémních transformacích. Na první fotce se ukazuje jako Frankenstein

    Padesátiletý představitel Batmana z trilogie Christophera Nolana se po premiéře filmu Vice roku 2018 dušoval, že s extrémními tělesnými transformacemi v zájmu vlastního zdraví skončí. Christian Bale byl jako záporák Gorr the God Butcher ve čtvrtém Thorovi (Thor: Love and Thunder) přesto k nepoznání a nyní se chopil jednoho z nejproslulejších tragických hrdinů literatury i stříbrného plátna. První fotografie z chystané adaptace románu Mary Shelley The Bride ukazují oscarového herce jako Frankensteinovo monstrum. Nevěstu si v režii Maggie Gyllenhaal (Temná dcera) zahraje oceňovaná Jessie Buckley (Men, Černobyl).

  5. Půlstoletí stará klasika Přichází Satan! dostala zbytečný prequel o zrození antikrista
    Filmy5. 4. 2024
    Půlstoletí stará klasika Přichází Satan! dostala zbytečný prequel o zrození antikrista

    Některé kinematografické záhady opravdu nepotřebují vysvětlovat. Dvakrát to platí u tematiky satanismu, již tvůrci pochopitelně vyždímali až k neúrodnému pramenu, odkud se čerstvě vymanil také horor První znamení: Přichází satan! (The First Omen). Dějový předchůdce klasického snímku Přichází Satan! (The Omen) s Gregorym Peckem, který roku 1976 děsil záběry na tvář zdánlivě obyčejného malého chlapce Damiena, rozplétá církevní konspirace a zrození antikrista s mateřským znaménkem v podobě tří šestek zasazuje do stále oblíbenější formy klášterního hororu s jeptiškami. Bohužel je zhola zbytečný jako součást zavedeného příběhu a naprosto nicneříkající také jako žánrovka pro novou generaci.

  6. Třetí Duna je oficiálně na cestě. Její režisér ovšem chystá také film o nukleární válce
    Filmy5. 4. 2024
    Třetí Duna je oficiálně na cestě. Její režisér ovšem chystá také film o nukleární válce

    Dalo se to očekávat a nyní je to skutečností. Druhá Duna (Dune: Part Two) slaví v kinech obří úspěch, tržby už dávno překonaly první díl a o snímku se mluví jako o velké události, kterou je nutné vidět na velkém plátně. A za pár let se na planetu Arrakis podíváme ještě jednou. Studio Legendary totiž oficiálně potvrdilo, že na snímku Dune: Mesiah se již pracuje a projekt dostal logicky zelenou. Zároveň si ovšem režisér Denis Villeneuve vyhlédl další projekt, v němž se vrhne na velmi znepokojivé téma.

  7. V nejzvrácenější filmové sérii vraždí i koloušek Bambi. Trailer na bizarní horor zaručeně pobaví
    Filmy4. 4. 2024
    V nejzvrácenější filmové sérii vraždí i koloušek Bambi. Trailer na bizarní horor zaručeně pobaví

    Pryč jsou časy, kdy nebohý osiřelý Bambi putoval barvitou krajinou, potkával sympatickou mluvící zvěř a bavil především nejmenší děti v disneyovské animované klasice z roku 1942. Továrna Mickeyho Mouse už nevlastní exkluzivní práva a tvůrci napínají svaly v předháněné o to, kdo s legendárními dětskými hrdiny naloží bizarnějším způsobem. Medvídek Pú už likvidoval teenagery v děsivě hodnoceném hororu s podtitulem Krev a med (Winnie-the-Pooh: Blood and Honey), přičemž tento filmový „Poohniverse“ se vedle dalšího nášupu krve a medu rozroste ještě o lesní řádění pomstychtivého jelena. První krátká upoutávka na novinku Bambi: The Reckoning představuje lovce, kteří skolili matku zvířecího antihrdiny, a nakrátko i běsnícího mstitele s naostřeným parožím.

  8. Skutečné tajemství kolem sci-fi hitu Netflixu? Vražda v zákulisí a trest smrti
    Téma4. 4. 2024
    Skutečné tajemství kolem sci-fi hitu Netflixu? Vražda v zákulisí a trest smrti

    Televizním světem momentálně hýbe Šógun (Shogun) na Disney+ a také netflixovská adaptace pompézního sci-fi románu Problém tří těles (3 Body Problem) od čínského spisovatele Liou Cch´-sina. První osmidílná sezóna od tvůrců Hry o trůny (Game of Thrones) Davida Benioffa a D.B. Weisse rozkrývá následky osudové fiktivní zvratu z 20. století, který má vliv na kompletní časoprostor. Temný a znepokojivý příběh se vyznačuje i šokujícími sekvencemi, jež někteří přirovnávají ke slavným twistům Hry o trůny, přičemž vůbec největší zápletka se odehrála ještě před premiérou v zákulisí.

  9. Seriálový Daredevil vítá známou tvář. Fotky z natáčení odhalily návrat oblíbeného hrdiny
    Seriály4. 4. 2024
    Seriálový Daredevil vítá známou tvář. Fotky z natáčení odhalily návrat oblíbeného hrdiny

    Marvel aktuálně natáčí dlouho očekávaný návrat seriálového Daredevila a zdá se, že se seriál Daredevil: Born Again po prvotních problémech konečně vydal tím správným směrem. Ten bude zřejmě obsahovat temnější a drsnější tón, který měl slepý hrdina v netflixovských dobách, a také návrat několika starých známých. Fotky z natáčení nyní potvrdily návrat drsného hrdiny, jenž nešel pro krev nikdy daleko.

  10. Matrix se dočká dalšího filmu. Ikonická série bude pokračovat pod vedením kultovního filmaře
    Filmy4. 4. 2024
    Matrix se dočká dalšího filmu. Ikonická série bude pokračovat pod vedením kultovního filmaře

    Znáš tu otázku, stejně jako já. Co je Matrix? Legendární sci-fi z roku 1999, která namířila svůj žánr k trochu odlišným existenčním perspektivám a kombinacím lokálních filmových tradic, měla dosud čtyři celovečerní části. Keanu Reeves se jako vyvolený Neo, jenž vede odboj proti vyspělé inteligenci kontrolující uměle vytvořený svět, objevil ještě v rozporuplně přijímaných sequelech Reloaded, Revolutions a Resurrections. Tahle statistika už je od nynějška pasé, neboť strategická agrese u Warner Bros. povede ke vzniku pátého filmu pod dohledem scenáristy a režiséra Drewa Goddarda, jehož ojedinělá filmografie zahrnuje díla jako Monstrum (Cloverfield), Chata v horách (Cabin in the Woods), Světová válka Z (World War Z), Ztraceni (Lost) nebo seriálového Daredevila.

  11. Nejbohatší režiséři světa, kteří přetavili slávu v pohádkové jmění. Kdo patří na vrchol filmové branže?
    Téma3. 4. 2024
    Nejbohatší režiséři světa, kteří přetavili slávu v pohádkové jmění. Kdo patří na vrchol filmové branže?

    Časopis Forbes dal dohromady žebříček nejmajetnějších lidí planety, jemuž vévodí módní imperátor Bernard Arnault a zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk. Čtrnáct jmen má podle dané evidence na kontech přes 100 miliard dolarů, přičemž lidé ze showbyznysu jsou v této konkurenci přece jen upozadění. Mezi dolarové miliardáře každopádně náleží také čtveřice filmových tvůrců, jejichž přínos je minimálně u prvních třech osobností nezpochybnitelný a dobře známý. Čtvrté jméno naopak kdekoho překvapí.

  12. Kde jsou výbuchy a zkáza? Velebený Oppenheimer se v Japonsku dočkal rozpačitého přijetí
    Téma3. 4. 2024
    Kde jsou výbuchy a zkáza? Velebený Oppenheimer se v Japonsku dočkal rozpačitého přijetí

    Z pohledu kombinace tržeb a oscarových vavřínů jde o jeden z nejúspěšnějších filmů všech dob, jehož téma nicméně zůstává citlivé a kontroverzní. Oppenheimer od Christophera Nolana konečně dorazil do japonských kin jakožto snímek, který sedmi Oscary zpečetil celoroční dominanci stejně jako důležitý příběh vývojáře nejvlivnějšího a nejnebezpečnějšího vynálezu 20. století. Atomové bomby, jež po dopadu na Hirošimu a Nagasaki připravily o život stovky tisíc lidí, jsou ve filmu nahlížené pouze ze zákulisí a kajícné perspektivy zarmouceného vědce, jenž se o pečlivě plánované japonské zkáze dozvídá z rádiového vysílání. A to vadí některým japonským divákům, podle nichž film znevažuje genocidu.

  13. Proč nejlepší filmová gay romance na Oscarech prohrála? Podle režiséra za to může diskriminace
    Téma3. 4. 2024
    Proč nejlepší filmová gay romance na Oscarech prohrála? Podle režiséra za to může diskriminace

    Oscarové výsledky bývají sázkou do loterie a mnohokrát se stalo, že favorizovaný titul se v nejprestižnější kategorii musel poklonit překvapivému vítězi. Nejlepším filmem roku se tudíž nestali Dobyvatelé ztracené archy, Zuřící býk, E.T. Mimozemšťan, Zachraňte vojína Ryana nebo Zkrocená hora, která přitom měla během ceremoniálu roku 2006 slušně nakročeno. Citlivý příběh o dvou kovbojích, jejichž náklonnost přerůstá v zakázanou romanci, vcházel do oscarového večera s osmi nominacemi, z nichž proměnil ty za nejlepší původní hudbu, nejlepší adaptovaný scénář a nejlepší režii pro Anga Lee. Tchaj-wanský režisér se po letech vrátil k tomu, co mohlo stát za překvapivou ztrátou v poslední a nejdůležitější kategorii, kde mu vypálilo rybník mnohými zpochybňované drama Crash.

  14. Nejostřejší filmový rozvod se bude opakovat. Válka Roseových proběhne s britskými ikonami
    Filmy2. 4. 2024
    Nejostřejší filmový rozvod se bude opakovat. Válka Roseových proběhne s britskými ikonami

    Růže mají trny a ty bodají i po letech zdánlivě bezstarostného manželství. Když se žena jednoho dne probudí v honosné vile a zjistí, že svého tvrdohlavého manžela vlastně potajmu nenávidí, je zaděláno na tragédii s pořádnou hrstí černého humoru. Válka Roseových (The War of the Roses) z roku 1989, nejznámější režisérský počin Dannyho DeVita s Kathleen Turner a Michaelem Douglasem, dostane filmového nástupce z dílny režiséra Jaye Roache (Šokující odhalení). Znesvářené manžele si v nové adaptaci stejnojmenné knihy Warrena Adlera z roku 1981 zahrají Benedict Cumberbatch (Doctor Strange) a Olivia Colman (Favoritka).

  15. Základní instinkt bez Sharon Stone? Tvůrci chtěli vedle Douglase mnohem větší hvězdu
    Filmy2. 4. 2024
    Základní instinkt bez Sharon Stone? Tvůrci chtěli vedle Douglase mnohem větší hvězdu

    Seznam památných průlomových rolí, které z herců a hereček přes noc učinily miláčky publika a navždy definovaly jejich kulturní image, je samozřejmě obsáhlý. K nejvýraznějším tandemům stříbrného plátna přitom náleží manipulativní spisovatelka Catherine Tramell a nepoddajné charisma Sharon Stone, jež v Základním instinktu (Basic Instinct) roku 1992 pořádně zamotaly hlavu a splašily hormony detektivu Nicku Curranovi v podání Michaela Douglase. Slavný erotický thriller vstoupil do zlatého fondu, přestože Stone režiséra Paula Verhoevena zpětně osočila z poněkud křiváckého přístupu. Nově přiznala, že před ní se v hledáčku studia nacházelo nejméně třináct jiných žen v čele s tehdy hvězdnou Michelle Pfeiffer. Sharon Stone totiž nebyla pro tvůrce dostatečně známá.