Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Zemřel Jean-Paul Belmondo
    Téma6. 9. 2021
    Zemřel Jean-Paul Belmondo

    Jeden z nejslavnějších francouzských herců minulého století zemřel v pondělí 6. září ve věku 88 let.

  2. Duna: První reakce na epický velkofilm slibují majestátní podívanou, ale také potvrzují obavy fanoušků
    Filmy6. 9. 2021
    Duna: První reakce na epický velkofilm slibují majestátní podívanou, ale také potvrzují obavy fanoušků

    Diskutovaný filmový projekt na motivy literární sci-fi klasiky Franka Herberta se představil publiku na festivalu v italských Benátkách a okamžitě sklízí rozporuplné ohlasy, které přeci jen vzbuzují více obav než radosti.

  3. Recenze: Roztomilý batolecí byznysmen je zpět, ale z jeho hašteření bolí dospělé publikum hlava
    Recenze5. 9. 2021
    Recenze: Roztomilý batolecí byznysmen je zpět, ale z jeho hašteření bolí dospělé publikum hlava

    Pokračování animovaného snímku o zvláštním mluvícím batoleti se slabostí pro peníze konečně vstupuje do českých kin. Ale zatímco děti návrat známých postav z původního filmu i přidruženého seriálu nejspíše ocení, jejich rodiče čeká stominutové utrpení.

  4. Netrpělivě očekávaná Duna se představila v Benátkách. Na tiskové konferenci to jen hýřilo ohromnými ambicemi
    Festivaly a ceny3. 9. 2021
    Netrpělivě očekávaná Duna se představila v Benátkách. Na tiskové konferenci to jen hýřilo ohromnými ambicemi

    Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku má za sebou světovou premiéru na festivalu v italských Benátkách. Dnešní tisková konference se nesla nejen ve znamení dobré nálady a humoru, ale také obřího respektu ke kolosálnímu projektu a urgentním ekologickým tématům.

  5. Trailer: Král filmových destrukcí utahuje šrouby a na matičku Zemi posílá její zlobivý satelit Měsíc
    Filmy3. 9. 2021
    Trailer: Král filmových destrukcí utahuje šrouby a na matičku Zemi posílá její zlobivý satelit Měsíc

    Tvůrce katastrofických velkofilmů jako Den nezávislosti nebo 2012 má se Zemí stále nevyřízené účty a tentokráte osnuje její srážku s Měsícem.

  6. Recenze: Zelený rytíř je podmanivým převyprávěním středověké básně, které oslovuje svým vizuálem i hloubavostí
    Recenze3. 9. 2021
    Recenze: Zelený rytíř je podmanivým převyprávěním středověké básně, které oslovuje svým vizuálem i hloubavostí

    Jeden z nejlépe hodnocených filmů roku se představil na karlovarském festivalu a jeho tuzemské uvedení v kinech je za dveřmi. A rozhodně se na něj vyplatí vyrazit do tichých a tlumeně osvětlených kinosálů, kde vynikne jeho pozoruhodné a okázalé audiovizuální provedení.

  7. Jeden z nejlepších režisérů historie je dávno v důchodu, ale teď chce zaplatit 100 milionů ze svého na vysněný projekt plný hvězd.
    Téma2. 9. 2021
    Jeden z nejlepších režisérů historie je dávno v důchodu, ale teď chce zaplatit 100 milionů ze svého na vysněný projekt plný hvězd.

    Tvůrce velkých kinematografických klasik sice oslavil už 82. narozeniny a poslední celovečerní film, který se dočkal širší distribuce, natočil před deseti lety, ale vášeň ohledně dlouhodobě odkládaného megalomanského projektu jej stále neopouští.

  8. Netflix právě ulovil další velkou kořist a získal práva na přímé pokračování jednoho z nejděsivějších hororů historie.
    Filmy1. 9. 2021
    Netflix právě ulovil další velkou kořist a získal práva na přímé pokračování jednoho z nejděsivějších hororů historie.

    Zlověstné drnčení motorové pily nedává hororovým fanouškům spát již od poloviny sedmdesátých let. Nyní se však poprvé rozezní na streamovacích službách a v obývacích pokojích diváků.

  9. Prohýřený víkend kontroverzního basketbalisty a jeho sexy přítelkyně se stal legendou. Teď o něm v Hollywoodu vznikne hvězdně zaštítěný film.
    Filmy1. 9. 2021
    Prohýřený víkend kontroverzního basketbalisty a jeho sexy přítelkyně se stal legendou. Teď o něm v Hollywoodu vznikne hvězdně zaštítěný film.

    Jedna z nejkontroverznějších a také nejvýraznějších figur v dějinách basketbalu si uměla pořádně užít, což nyní na vlastní kůži zažijí i filmoví fanoušci.

  10. Stephen King má jasno: Tento přehlížený snímek je nejlepší filmovou adaptací jeho díla.
    Téma31. 8. 2021
    Stephen King má jasno: Tento přehlížený snímek je nejlepší filmovou adaptací jeho díla.

    Nejproslulejší knižní autor současnosti je vyhledávaným zdrojem filmových adaptací, k nimž se řadí i ty nejlépe hodnocené snímky v dějinách kinematografie. Jaké je ale podle něj nejlepší filmové zpracování jeho díla?

  11. Jak se současný představitel Spider-Mana dostal až na vrchol? Protančil se k němu jako Billy Elliot, překonal smrtící tsunami a pomohl mu kamarád Thor.
    Téma28. 8. 2021
    Jak se současný představitel Spider-Mana dostal až na vrchol? Protančil se k němu jako Billy Elliot, překonal smrtící tsunami a pomohl mu kamarád Thor.

    Málokterý herec jeho generace se momentálně těší většímu respektu a oblibě. Pětadvacetiletý londýnský rodák už pět let ztvárňuje ikonického Spider-Mana a jeho sláva se takřka přes noc dotkla nebes. Umění a vystupování měl v krvi už odmalička, ale jeho cesta na výsluní je přesto pozoruhodná a neočekávaná.

  12. Covid mu bere jednoho milovaného za druhým: úspěšný venezuelský herec bije ve svém smutném příspěvku na poplach.
    Téma27. 8. 2021
    Covid mu bere jednoho milovaného za druhým: úspěšný venezuelský herec bije ve svém smutném příspěvku na poplach.

    K lidem, jimž koronavirus udělal ze života trýznivé peklo, se řadí také charakterní čtyřiačtyřicetiletý herec Édgar Ramírez, jenž v krátkém sledu přišel o tetu, strýce, babičku i svého agenta.

  13. Matrix: Byl odtajněn oficiální název čtvrtého dílu a do světa míří první upoutávka!
    Filmy26. 8. 2021
    Matrix: Byl odtajněn oficiální název čtvrtého dílu a do světa míří první upoutávka!

    Pro mnohé fanoušky nejočekávanější film roku konečně odkryl svůj podtitul a hrstce diváků v Las Vegas také nabídl první upoutávku, která přináší mnoho vzrušení i otázek.

  14. Užití písně 'Singin in the Rain' v kontroverzním násilném filmu mělo svou zákulisní dohru, která se vyjasnila až po čtyřiceti letech.
    Téma25. 8. 2021
    Užití písně 'Singin in the Rain' v kontroverzním násilném filmu mělo svou zákulisní dohru, která se vyjasnila až po čtyřiceti letech.

    Jedna z nejslavnějších filmových melodií vůbec je pro většinu lidí synonymem veselí a optimismu. Její užití v kontroverzním filmu Stanleyho Kubricka však takové pověsti absolutně neodpovídalo, což pocítil také herec Malcolm McDowell.

  15. Trailer: Spider-Man se vrací a přibírá kupu starých známých i z původní oblíbené trilogie!
    Filmy24. 8. 2021
    Trailer: Spider-Man se vrací a přibírá kupu starých známých i z původní oblíbené trilogie!

    Pavoučí superhrdina s tváří Toma Hollanda se připravuje na svůj třetí sólový snímek v nadupané upoutávce, která slibuje prolnutí paralelních vesmírů a návrat postav z původní trilogie Sama Raimiho.