Profilový obrázek

Vondy

Komentáře 17

Od nejnovějších
  1. Mlha
    Mlha (2007)
    10
    Hodně podceněné. Jsem rád, že oproti předloze Darabont uzavřel konec a zpřístupnil tak film širšímu publiku, resp. udělal ho pochopitelnějším a míň náročným na představivost, než je Kingova předloha. Navíc je stále krásně relevantní psychologie rozdělené společnosti. Vizuálně taky super. Není co vytknout.
  2. Invalida
    Invalida (2023)
    10
    Dávám 5, i když to mělo svoje mouchy. Sice se to snaží rozbít některé stereotypy, ale většiny se to pevně drží a prohlubuje je to pod záminkou komedie. Přesto se z toho stal povedený, ne přehnaně kýčovitý, akčňák západního stylu. Tenhle film není možná ultrakomplexní, ale určitě nenudí. Doporučuji.
  3. Líbáš jako Bůh
    Líbáš jako Bůh (2009)
    2
    Cringe. Cringe jak hovado. Definice cringe. Nejvíc mě dostával pohled Poledňákové na mladší generaci. Celkově to ale nikam nespělo a jenom se vynořovaly další podivný situace, aby mohlo přijít několik téměř troškovských kameňáků. Nedávám odpad jenom proto, že ve své době to mohlo být relevantnější, a taky na cílovku to zřejmě dobře působí (svobodné ženy 40+).
  4. Čarodějnice
    Čarodějnice (2015)
    8
    V mnoha ohledech tenhle film připomínal Kytici. Nebyl nějak přelomově skvělej, ale to, co si zadal (zfilmovat dobové spisy o čarodějnictví), to splnil skvěle. V originále se starší angličtinou má nezaměnitelnou pochmurnou, přesto zvráceným způsobem krásnou, atmosféru. Zkrátka: Každý malý hřích musí být nepřiměřeně krutě potrestán.
  5. Kam motýli nelétají
    Kam motýli nelétají (2022)
    10
    Jeden z nejlepších českých filmů od roku 2000. Ano, zkušený speleolog najde ve filmové jeskyni spoustu nesrovnalostí. Ano, specialista na queer studia možná občas provalí očima. A ano, i v učitelských postavách uvidí učitel stereotypy. Ovšem tyto tři aspekty filmu takto v kombinaci nejen nerušily, ale dokonce se překvapivě příjemně doplňovaly. Prostředí je na film až extrémně realistické, vztahy uvěřitelné, děj zajímavý. Nemůžu nedoporučit.
  6. Zkažená mládež
    Zkažená mládež (2007)
    8
    Jediné, co mi ve filmu opravdu chybělo byl pohled z Andersovy strany. Chápu, že takhle ze strany šikanovaného to má daleko větší efekt, ale působí to hodně černobíle. Jinak herecké výkony, scény a atmosféra filmu působily tak šíleně uvěřitelně, že se mi chce zvracet.
  7. Ďáblova past
    Ďáblova past (1961)
    8
    Jen skrze mlýn dojde do ponorů Sloupského potoka, propadne se do Punkevních jeskyní, kde projde umělým jezírkem, vyleze skrze vývěry Punkvy a je u Kolíbek v Rudici. Dokonalost. Režisér bohužel dostál svému jménu a film se děsně vláčil, ale konec za to opravdu nestál. Hlavně pro úžasnou práci s kamerou, světlem a vizuál celkově musím dát alespoň 3 hvězdy. Jednu za herecké výkony.
  8. Poslušně hlásím
    Poslušně hlásím (1958)
    8
    Chápu, že je to volný zpracování, ale stejně za ten konec musím jednu hvězdičku strhnout. Bylo to ještě o malinko drastičtější, než změny chování nadporučíka Lukáše.
  9. Kim
    Kim (1984)
    6
    Na jednu stranu je fajn, kolik času a úsilí padlo do speciálních efektů a kulis. Na druhou stranu celý dojem kazí Lamova pleš, která je podle mě možná ještě horší, než to přehrávání. Nečíst knihu, pár věcí bych určitě nepochopil, ale tím víc bych si to možná užil.
  10. Solaris
    Solaris (1972)
    6
    Přehnaně zdlouhavý, skoro až nudný film. Tři hvězdy dávám za herecké výkony, kulisy a na tu dobu zdařilé speciální efekty a taky zajímavé filozofické otázky.