pankaplan

Tomáš Fojtík

Komentáře 163

Od nejnovějších
  1. Zlatá maska
    Zlatá maska (2020)
    0
    Já už v českém televizním éteru viděl leccos, ale větší sra*ku jsem v prime time ještě asi neviděl. Co tohle jako mělo být?
  2. Případy 1. oddělení
    Případy 1. oddělení (2014)
    8
    Negativa: Příšerně přehrávající Vetchý (nikdo už asi nepochopí, že Vetchý neumí hrát a tak ho budou doživotně obsazovat do silných rolí, které nezvládá). A potom postava místního trouby Sršně, kterého hraje Vladyka. Vysloveně mi tam tento element pil krev. Pozitiva: Ten seriál mě bavil od prvního do posledního dílu, odpustil jsem i mírnou dramatizaci situací, které tolik dramatické být nemusely. Díky Josefovi Marešovi to celé působí velmi opravdově a přitom tak nějak "nečesky". Líbí se mi zápletky i zpracování. Hodnocení: 80%
  3. Díra u Hanušovic
    Díra u Hanušovic (2014)
    4
    1) Komičnost některých postav (Smraďoch) oceníte, když znáte předchozí role představitelů. 2) Ten film má hodně fádní děj. Někdo hledá cestu ven z beznaděje, někdo čeká na muže svého života, někdo se zamiloval, někdo si chce zašukat, někdo se chce vysvobodit... Chybí tomu ucelený, centrální příběh, kolem kterého by se motaly planetky vedlejších motivů a postav. 3) Jsou tam náznaky dvou dějů, které by mohly být zajímavým příběhem: a) hraběnka zemře a její bratr přijel vyřídit dědictví b) starosta chodí pytlačit, občas někoho trefí, ale zatím se nic neděje. když se něco náhodou stane, nemá to s tímto nic společného, byť by mohlo mít. 4) Olin je postava, ke které se všichni chovají jako k vesnickému idiotovi, byť nemá vůbec patřičné parametry 5) Skvěle obsazené postavy prakticky nemají co hrát a je vidět, jak moc by herci chtěli 6) Jestli má být motivem filmy to, že v Sudetech jsou díry, ve kterých chcípl pes, šuká se tam jak na běžícím pásu, vylidňují se kostely a nic se tam neděje, moc zajímavé mi to nepřijde 7) Na začátku zemře hraběnka, o které jedna z postav řekne něco ve smyslu "byla to svině", aniž by to později kdokoliv řešil nebo nějak vysvětlil Díky skvělé Vilhelmové a tradičně skvělému Trojanovi (a neméně skvělým vedlejším hercům) dávám 30%.
  4. jOBS
    jOBS (2013)
    4
    Film se jmenuje "Jobs", takže jsem očekával, že to bude o Stevu Jobsovi. Místo toho se film měl jmenovat třeba "appLe", protože byl hlavně o začátcích Applu a o tom, jak Jobs tu firmu budoval atd. Čekal jsem zmínku o Pixaru - nebyla jediná. O jeho NeXT tam byly snad dvě tři věty. Film je vlastně taková mozaika slepených střípků bez toho aby tyto střípky jakkoliv pasovaly k sobě. Wozniak odchází a říká: Tohle už není pro mě - ale ve filmu není jediná scéna, která by k tomuto jeho rozhodnutí vedla. Navíc, podstatnou část filmu není jasno, jestli je Jobs CEO nebo jen vývojář nebo co vlastně. Ten, kdo nemá nastudovaný jeho životopis se v tom ztrácí. K Ashtonu Kutcherovi – možná je jeho fyzická podoba věrná, ale některá jeho gesta a styl chůze spíš připomínalo parodii Steva Jobse, než jeho ztvárnění. Je otázka, jestli je to vina samotného Kutchera, nebo nezkušeného režiséra Sterna, který mu měl říct: Hele Kačer, zkus to trochu méně.
  5. Horší než smrt
    Horší než smrt (2007)
    10
    Mrtvý tatínek, teplý liipután a pilulky LSD. Je to morbidní, cynické, místy až nechutné a přitom geniálně zábavné. Prostě moje gusto.
  6. Soukromý vesmír
    Soukromý vesmír (2011)
    8
    Ten film je především o synovi, ne o celé té rodině. A jeho příběh je rozhodně nejzajímavější. Bohužel i tak se dokument nedá sílou emocí srovnávat s Marcelou nebo Katkou. I tak je to ale skvělá práce.
  7. Černá labuť
    Černá labuť (2010)
    10
    Udělat velký film na základě vykalkulovaného příběhu je umění. Udělat velký film z prostředí baletu je umění. Aronofsky si troufl na hodně, a myslím, že mu to vyšlo. Ten film je požitek od první minuty do posledního plié bílé labutě. Bude mi asi trvat několik dní, než ve mě vybuchnou všechny emoce z filmu, ale i přes mé citelné pochyby mám pocit, že jsem viděl opravdu velký film.
  8. Železná lady
    Železná lady (2011)
    8
    Chtělo by to více pohledu do profesní kariéry premiérky Thatcherové. Méně scén, kdy vidíme baronku v dnešní době. Ale Merly Streep to zachránila, protože sledovat ji na plátně je samo o sobě velkým zážitkem. 70%
  9. Den zrady
    Den zrady (2011)
    8
    Dobře zahrané drama s kvalitním scénářem, který mě dost bavil. Clooney je samozřejmě Bůh, Hoffman taky a Gosling překvapuje víc a víc. Prostě film, který za lístek do kina stojí.
  10. Muži, kteří nenávidí ženy
    Muži, kteří nenávidí ženy (2011)
    10
    Váhal jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdami. K té poslední filmu dopomohl Stellan Skarsgård. Jeho postava Martina je přesně taková, jakou jsem ji chtěl mít. Craigovi jsem sice vůbec nevěřil, že je to novinář (a nepomohly ani směšně pověšené brýle na krku) a Rooney Mara taky nebyla nejpřesvědčivější hackerka, nicméně vedlejší role byly obsazeny geniálně. Mrazivá atmosféra byla tak působivá, že jsem si v kině chtěl vzít svetr. Znal jsem příběh a tak mě tam nic moc nepřekvapilo, jen drobné odchylky od původního námětu. FIncher je stále Bůh.
  11. Lidice
    Lidice (2011)
    10
    Po prvních negativních recenzích jsem si říkal: Bože, to bude další promarněná šance na velký český film. Do kina jsem šel s obavou, že mě čekají dvě hodiny nudy a kýče. Po dvou hodinách jsem seděl v sedačce jak malinkatý sádrový trpaslík a bál jsem se nadechnout. Lidice mají několik vad na dokonalé kráse, nicméně celková síla filmu je ohromná. Tragédii Lidic ukazuje na lidských osudech, lidských dramatech. Karel Roden hraje jako Bůh, kamera Antonia Riestry je patřičně velkolepá a jindy zase chladně věcná. Snad jen těch stylizačních filtrů nemuselo být tolik. Film ale připomíná něco, na co nesmíme přestat myslet. Že za každou válkou, za každou genocidou, za každým světovým konfiktem jsou stovky nebo tisíce lidských osudů, lidských tragédií. Nacistická mašinerie lidi brala jako čísla, ale Lidice ukazují jejich tváře, jejich životy a jejich konce. Navzdory tomu nelichotivému, co se o filmu píše si budu stát za tím, že Lidice jsou víc, než důstojnou připomínkou jedné z největších českých tragédií 2. světové války, ale jsou hlavně filmem, který našel způsob, jak ukázat to podstatné. 100%
  12. Cizinec
    Cizinec (2010)
    8
    Celou dobu jsem se dobře bavil a kdyby nebylo konce, který mě naštval a trpce rozesmál, neváhal bych nad tím, jestli dát 3 nebo 4 hvězdy. Nakonec jsem podlehl kouzlu Benátek a Paříže a taky tomu, že jsem se ani jednou během filmu nestačil podívat na hodinky.
  13. Králova řeč
    Králova řeč (2010)
    10
    Pár dní nazpět jsem si znovu pustil oblíbený film Královna. Mám ten film rád, byť se zcela otevřeně staví na stranu Alžběty a současné královské rodiny. Mám ten film rád proto, že na pozadí přitažlivého tématu odkrývá velké otázky a hledá na ně odpovědi. Králova řeč je na tom podobně. Koktající nástupce trůnu, který o něj nikdy nestál a nebyl pro něj ani připravován. Najednou musí přijmout odpovědnost, notabene v okamžiku, kdy Velká Británie, Evropa i celý svět stojí na pokraji katastrofy, a na počátku nového uspořádání světa. Je to Colin Firth, kdo drží táhne film? Překvapivě ne. Je to i Geoffrey Rush v roli logopeda, jenž se má starat o to, aby se novopečený král naučil proslov. Tahle postava je oním pilířem, oním středobodem vesmíru filmu. Byť Australan (herec, i postava), celý film můžeme obdivovat jeho anglickou noblesu. A Colin Firth... Má vůbec cenu říkat, že je jedním z nejlepších současných herců, a že i tady ukazuje, jak moc ho dnešní film potřebuje? Jsem dojat - i teď, mnoho hodin poté, co jsem tiše sledoval závěrečné titulky. Pánové v Akademii v júesej, dobře važte svou volbu. Pokud Colin Firth, Geoffrey Rush a film jako takový nedostanou Oscara, zvedne se proti vám mohutná vlna odporu. Myslete na Egypt ;)
  14. Norské dřevo
    Norské dřevo (2010)
    8
    Artové nudy tam nakonec bylo mnohem méně, než jsem se obával po přečtení několika komentářů na ČSFD. Skalní fanoušek knížky bude spokojený a ten, kdo ji nezná, některé věci chápat nebude, ale každopádně to je dobře udělaný film, jen si předtím dejte silný kafe.
  15. Sociální síť
    Sociální síť (2010)
    8
    Mám rád Fincherovu přímočarost. Mám rád jeho styl režie, jeho pojetí scén a jeho cit pro drama. Není úplně férové filmu vytýkat jeho zcela očividnou jednostrannost. Troufám se považovat za inteligentního diváka, který dokáže rozlišit dokument od hraného filmu. Scénář je navíc ještě k Zuckerbergovi relativně milostivý. Trošku jsem se bál, že Zuckerberg v něm bude za mnohem většího hajzla. Herci se chovají přesně jak mají - univerzitně a harvardsky. Měl jsem zkraje problém zvyknout si na kulometné tempo dialogů, ale na to se zvykne rychle.
  16. Castle na zabití
    Castle na zabití (2009)
    10
    Seriál splňuje všechno, co od skvělého seriálu očekávám. Sice mi trošku při třetí sezoně vadí stále se opakující schéma, ale chemie mezi Castlem a Beckettovou to hravě překonává. Těším se na dašlí díly a série.
  17. Zemský ráj to napohled
    Zemský ráj to napohled (2009)
    6
    Hodnocení filmu se u mě mírně zlepšilo, když jsem si uvědomil, že trval skoro dvě hodiny. Příběh průměr, zpracování průměr, herci docela fajn, takže poctivé tři hvězdičky a nebudeme o tom mluvit .o)
  18. Ženy v pokušení
    Ženy v pokušení (2010)
    8
    Když jsem viděl poprvé, měl jsem pocit, že to je největší kravina od dob Ještě větší blbec, než jsme doufali. Když jsem to viděl podruhé, pochopil jsem, že tohle je naopak jeden z nejzajímavějších filmů, který se tu za poslední dobu natočili.
  19. Okresní přebor
    Okresní přebor (2010)
    8
    Po prvním díle dávám velmi silné tři hvězdy s tím, že jestli to udrží tuhle laťku dál, o jednu zvýším. Ten seriál má nápad, jemný humor a celkem solidní potenciál. Uvidíme.// V druhé polovině seriálu se kvalita výrazně zlepšila a seriál kromě komických momentů přinesl i velká témata (homosexualita) a u mě je to jeden z nejpřekvapivějších seriálů za poslední dobu.
  20. Sherlock
    Sherlock (2010)
    10
    Neskutečné. Mix oldschool atmosféry a moderní doby. Zajímavost: Neodvysílaný pilot stál BBC zhruba v přepočtu 23 milionů korun.
  21. Největší z Čechů
    Největší z Čechů (2010)
    8
    Až na některé momenty to byl pro mě film, kdy jsem se opravdu skvěle bavil. Žádné hlubokomyslné pitvání smyslu života, ale ty myšlenky nějakým způsobem vyvěrají z prožívaných situací.
  22. Super Size Me
    Super Size Me (2004)
    8
    Sice dobře (čti manipulativně) natočený dokument, ale že by přinášel něco nového se mi nezdá. A absolutně ignoruje fakt, že pokud lidi nechtějí, NEMUSEJÍ TO ŽRÁT. A snaží se dokázat, že lidé nevědí, že fast foody jsou nezdravá prasárna. Kdo si pro živýho boha může myslet, že to je zdravé, resp. že to není nezdravé??
  23. Počátek
    Počátek (2010)
    8
    Megafilm, který přináší strhující vizuální zážitek a příjemně originální příběh bez některých klišé. Co filmu ale vytýkám: Příběh je zbytečně překombinovaný, snahou diváka co nejvíce ohromit. Za druhé: Film ve mne nevyvolal žádnou emoci. Přesto slušné čtyři hvězdy, 85%
  24. Cesta
    Cesta (2009)
    10
    Skvělé! Cesta vás donutí přemýšlet o hodně tématech, ale nejvíc asi o tom, jestli to, co máme je málo, nebo se máme relativně dobře.
  25. Katka
    Katka (2010)
    10
    Je těžké dívat se na tenhle dokument a neptat se, co by se muselo stát, aby hlavní hrdinka nedopadla tak, jak dopadla. A je těžké najít odpověď na otázku, jestli naše společnost vůbec má dost nástrojů takové lidi od této cesty zachránit a jestli naše pomoc je skutečnou pomoc. Výborně natočený dokument, paní Třeštíková jenom potvrzuje svůj status královny dokumentů.
  26. Kawasakiho růže
    Kawasakiho růže (2009)
    8
    Bohužel promarněná šance na vypořádání s minulostí. Není to vyloženě zlý film, ale je to bohužel typicky hřebejkovsky laskavé, a bohužel některé scény vyznívají mimořádně hloupě (ty s Antonínem Kratochvílem nejvíc). Oceňuju ale, že Hřebejk zanechal Pelíšků a začal točit velké filmy. Musí se ale ještě hodně učit (třeba od Svěráka)
  27. Dvojka
    Dvojka (2009)
    10
    Tři herci, ruční kamera, chladný sever a střídmý příběh. Skvělá režie, dialogy, které nešustí papírem a skvělá Kristýna Nováková a David Máj. U mě za plné ;) 100%
  28. Únos vlaku 1 2 3
    Únos vlaku 1 2 3 (2009)
    8
    vtipné,zábavné a akční scény celkem rozumné.Za Travoltu další hvězda navíc a trošku mě mrzí,že místo Denzela nehral Morgan Freeman.
  29. Dobře placená procházka
    Dobře placená procházka (2009)
    6
    Ona ta hra sama o sobě není nic moc, S+Š měli mnohem lepší hry. A jediný důvod, proč tohle mělo být zfilmováno je, aby se to uchovalo pro budoucí generace - budiž, to chápu. A jediný důvod pro to, aby to točil Forman, je pro mě to, že jméno Forman na plakátu zní prostě sexy a když jeho synové za tou inscenací stojí... jinak z Formana to nemá ani zbla, oproti divadlu to nic víc nepřínáší, naopak ubírá atmosféru. Takže průměr - a myslím, že to je až až.
  30. René
    René (2008)
    10
    Když jsem to viděl podruhé, podstatně jsem na ten film změnil názor. K lepšímu. Jedna má výhrada ale zůstala, i když v kontextu s ostatním není tak dramatická: Dopisy, které René posílal Heleně jsou dobrým doplňkem, ale měla je číst ona, takhle to vypadá moc nahraně. Jinak skvělý pohled na člověka, který svobodu prostě neumí.
  31. Víno roku
    Víno roku (2008)
    6
    Ne tak prvoplánovitě kýčovité, jako Dobrý ročník, ale na druhou stranu podstatně méně zajímavější, než Bokovka. Velkým nedostatkem je předvídatelnost scénáře a co si budeme povídat, Rickman nudného soba taky nezahrál nejpřesvědčivěji, spíš to vypadalo na parodii. Jinak je to milý film, který nenudí a neurazí.
  32. Home
    Home (2009)
    8
    Ano, je to ekologická agitka. Jenže teze, které jsou ve filmu prezentovány, jsou prostě fakt - žádné výmysly. K tomu nádherné záběry, podmanivá hudba a skvělý komentář (v češtině Zdeněk Svěrák). Prostě fajn dokument.