Umění jíst a milovat

77%
Umění jíst a milovat
Vietnamský tvůrce Anh Hung Tran předkládá kulinářskou romanci, kde v centru stojí věhlasná kuchařka Eugenie a gurmán Dodin, pro kterého již více než 20 let pracuje. Rostoucí náklonost se postupně mění v milostný vztah, s kterým se pojí i stále lahodnější připravované pokrmy, z nichž by žasli i největší šéfkuchaři. Když se však Eugenie stále brání Dodinovi zavázat, role si prohodí a on začne vařit pro ni. Snímek je součástí soutěžní sekce festivalu v Cannes 2023. Film byl podpořen programem Kreativní Evropa MEDIA.



Recenze: Umění jíst a milovat

Kinobox.cz
85%

Sebejistě natočená a působivě zahraná kulinářská óda volně spojuje drama, romantiku i vtipné dialogy, které hořkosladký příběh vítaně odlehčují. I když se vlastně neděje moc zásadních věcí, Umění jíst a milovat udrží vaši pozornost a jídlu i lidské sounáležitosti udělá reklamu jako málokterý film z poslední doby.


Chrustyn
Chrustyn
44 045 bodů
8
Kulinářská specialita o lásce k jídlu i lásce jako takové. Meditativní záležitost, kde se 80% stopáže vaří, jí nebo se o jídle alespoň mluví. Vizuálně nádherné s excelentními záběry na francouzské speciality u kterých doporučuji sledovat s plným břichem. Mírně zamrzí absence hudby a přeci jen velice plíživé tempo. Pro milovníky jídla, naprostý majstrštyk.
Martin Pecina
Martin Pecina
1 700 bodů
8
De facto se nejedná o film v pravém slova smyslu, ale spíše o romantické dojímání se tvůrců nad obstarožní francouzskou gastronomií starou více než sto roků. Ranní světlo dopadá ve správném úhlu skrze okna až do kuchyně a strávníci přičinlivě mlaskají a inhalují výpary z drozdů ostošest. Ženy jsou krásné, dívky poslušné a muži rozšafní. Svět je barevný a krásný… a jediné, co může narušit idylu vyprávění, je touha, nemoc nebo smrt. Z filmů, které se věnují gastronomii, je tento nicméně mimořádný v tom, jak procedurálně a detailně ukazuje přípravu konkrétních pokrmů. Jste-li tedy takzvaný foodie, pravděpodobně dovedete replikovat přípravu telecího hřebínku anebo pot au feu bez větších zaškobrtnutí, což je na poli kulinářské kinematografie spíše výjimkou, neboť v ostatních filmech o žrádle se hlavně kecá, kdežto v tomto případě se po většinu času buď vaří, anebo žere a slastně vzdychá a pomlaskává.
ringman
1 672 bodů
6
Je to fakt hezkej film, co je pěkně nasnímanej, s pěkným nasvícením a zasazením. Jenomže příběhově/scenáristicky trochu pokulhává. Uvědomuju si, čeho chtěl režisér s celkovou poetikou dosáhnout, ale bohužel to na mě nezafungovalo. Asi je to jako s tím morkem a jsem jen ještě moc mladej a musím toho víc zažít a ochutnat...

Dodatečné informace

Původní název:
La passion de Dodin Bouffant (více)
  • Francie Umění jíst a milovat
  • Francie La passion de Dodin Bouffant
  • Francie A fuego lento
  • Francie A szenvedély íze
  • Francie Bulion i inne namiętności
  • Francie El Sabor de la Vida
  • Francie El Sabor De La Vida
  • Francie Elu maitsed
  • Francie En doft av kärlek - Pot au Feu
  • Francie Geliebte Köchin
  • Francie Ha'Kderra
  • Francie Il gusto delle cose
  • Francie La passione di Dodin Bouffant
  • Francie Le Pot-au-Feu
  • Francie Muôn Vị Nhân Gian
  • Francie Okus ljubavi
  • Francie O Sabor da Vida
  • Francie Pot-au-feu - Veien til hjertet
  • Francie Pot-au-feu: Vejen til hjertet
  • Francie Şeflerin Aşkı
  • Francie The Pot au Feu
  • Francie The Pot Au Feu
  • Francie The Taste of Things
  • Francie Tie sydämeen
  • Francie Στη φωτιά
  • Francie Рецепт любви
  • Francie Смак пристрасті
  • Francie Укус љубави
  • Francie 味遊心窩
  • Francie 多丹·布法内的欲望
  • Francie 火上鍋
  • Francie ポトフ 美食家と料理人
Premiéra v ČR:
14. 3. 2024
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Francie, Belgie
Rozpočet:
6,5 mil. USD
Tržby:
5,97 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Umění jíst a milovat je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch

  • Film si z festivalu Cannes odvezl cenu za Nejlepší režii, obdržel tři nominace na francouzské ceny César a Francii reprezentoval v bojích o Oscara.
  • Ačkoli producenti přiznávají, že soundtrack filmu z velké části kopíruje hudbu Michela Legranda k filmu Josepha Loseyho "The Go-Between" ( 1971 ), zejména s využitím velmi charakteristické sekvence akordů této hudby, francouzští diváci ji spíše poznají ze závěrečných titulků jednotlivých dílů dlouholetého a velmi populárního kriminálního seriálu France Télévision "Faites Entrer l'Accusé" ("Přiveďte obžalovaného"). (Legrand je tam také uveden.)
  • Francouzský výraz pro pečenou Aljašku se překládá jako norská omeleta.