Recenze filmu Navalny

69%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
hanys_
hanys_
18 781 bodů
6
Ten, kterého se bál Putin. Zajímavý dokument, který tak nějak shrnuje vše důležité, co se kolem Navalneho dělo, než ho zatkli. Celkově to ale není nějak extra strhující, gradovat to začne až v závěru díky tomu skoro až hollywoodskému stylu. 6.5/10
Klajnik
Klajnik
8 955 bodů
6
Normálně bych dal jen 2/5, protože to není natolik informativně bohaté. Buď to tvůrci měli trochu prostřihat na 60 - 70 minut a nebo to pojmout velkolepěji a ukázat více, protože v závěru to jistou sílu. Putin prohlásil, že Navalnyj (krerého zásadně nejmenuje a mluví o něm jako o neurčitém občanu) je jen malý človíček, bez státního významu. Film ale docela zdařile ukázal, že k Navalnému mnoho lidí s nadějí vzhlíží jakožto k někomu, kdo je ochotný podstoupit oběti proto, aby narušil ten cyklus totalitních rekonstrukcí (carství, SSSR, RF). Ačkoliv se mocenský potenciál Navalnýho nemůže rovnat mocenskému potenciálu celého autoritářského režimu, tak on je tím, kdo má dostatečnou sílu ducha k tomu vystoupit a lidi vést vstříc lepším zítřkům. Líbilo se mi, jak se v občanech RF na konci snažil vzbudit sebevědomí a uvědomělost - "Uvědomte si, že jste obrovská síla." Pokud by se dost lidí probudilo a měli dost odvahy, tak by tamní autoritářství padlo. Právě tento motiv měl film zvíraznit a fungovat více agitačně. Pokud to však měl být primárně jen takovej intimnější náhled do toho, jaký je Navalny jako člověk a jak pracuje a že nějaký státní význam má, když se ho tamní režim tak bojí, že Putin ani nevysloví jeho jméno, že se ho snaží zavraždit, že jsou nuceni změnit kurs letadla s Navalnym, aby nepřistál na letišti, kde se očekávalo, kde byly davy a kde by asi nebylo možno ho jen tak v poklidu odvést k vykonstruovanému trestnímu stíhání, tak budiž. Dokázat, že se křečovitě bojí i že Putin není ani ze setiny takový muž jako Navalnyj, je však málo. Hlavní totiž je, jaký bude v budoucnu Rusko, nikoli toliko co bude s Navalnym. V závěru mě napadá, že Navalny měl být chytřejší. V Rusku sice po jeho zatčení žačaly velké protesty, ale nic z toho. Protesty byly i po otevřené válce na Ukrajině (24. února 2022) a zase bez valného významu. Režim stojí, válka trvá, Navalnyj stále za katrem a mnoho dalších lepších občanů si jen pokazilo život. Význam to mělo symbolický, ale to je málo, když chceme praktické výsledky.
liborek_
liborek_
7 279 bodů
8
Danielu Roherovi se podařilo vytvořit vícevrstevnatý kvazi-životopisný dokument, v němž osobnost, jež filmu dala i své jméno, není tím hlavním objektem zájmu, ale toliko průvodcem vrhajícím světlo na absurditu ruského režimu. A současně průvodcem po světě sociálních médií; průvodcem, který ukazuje jejich sílu, ale i jejich negativa pokud jde o snadnost šíření propagandy či o triumf kunderovské imagologie v dnešním světě. __Navalnyj byl mimořádná, ale také komplikovaná osobnost. Bezesporu to byl statečný člověk, který ale vzbuzoval falešné naděje na změnu putinovské diktatury ve svobodný demokratický stát. Podařilo se mu vytvořit iluzi, že je vůdcem opozičního hnutí v Rusku, přestože žádná jednotná (neřkuli relevantní) opozice v Rusku neexistuje; podařilo se mu přimět mnoho lidí uvěřit, že dokáže nahradit Putina a změnit směr vývoje své země, přestože je zřejmé, že pouhým odchodem Putina se nic zásadního v Rusku nezmění... O tomto film Navalny není (opravdu to není životopisný dokument), což mu ale neubírá na síle, zábavnosti, mrazivosti (i něze, když kamera zabírá Alexeje současně s Julií), protože události spojené s dočasným německým exilem jsou nosné samy o sobě a umožňují efektivně rozvíjet výše nastíněná témata. __ Viděno 3 dny poté, co byl Navalnyj v Putinově sibiřském koncentráku zavražděn. Psáno v den Navalného pohřbu.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
0
taky se mi Navalnuje po ruském mkčízu a sovětské zmrzlině. 2020: Koronavirus; 2022: K̶̶o̶̶r̶̶o̶̶n̶̶a̶̶v̶̶i̶Rus
mgss.
mgss.
3 441 bodů
8
75%
Jan Sháněl
Jan Sháněl
1 721 bodů
10
Navalnyj nebyl dokonalý a možná ani ne tak dobrý, jak jej dokument prezentuje. Ale byl přesně takovým, jakým bylo potřeba. Byl politickým odpůrcem v zemi, která nenabízí zrovna moc možností. V zemi kde byl zastřelen Boris Němcov, kde je vězněn Ilja Jašin, kde být demokrat, znamená být zločinec. Stejně jako mnozí další, i on obětoval život bojem proti zlu. A v tom, jak daleko se dostal, mu nepomohly pouze sociální sítě, ale i obrovská podpora, kterou v Rusku získal, kterou by možná neměl, kdyby zvolil více západní postup. Jestli bych ho chtěl vidět s "korunou" na hlavě? Nevím, ale rád bych si zanechal víru v myšlenku, že byl spíše geniálním populistou, nežli odhodlaným nacionalistou. V obou případech byl tou největší osinou v Putinově prdeli. A já chci, aby v tom zadku ještě dlouho trčel. Chci na Alexeje Navalného vzpomínat, jako na silného člověka, který bojoval proti zlu, který se nezastavil a který zemřel ve víře, že pomáhá své zemi. Chci na něj vzpomínat tak, jak jej prezentuje tento dokument.
Metuje
Metuje
1 389 bodů
6
Kvůli nezajímavým prvním 40 minutám musím dát pouze 3 hvězdy, konec je totiž na 4. Zatímco první polovina dokumentu je opravdu těžká nuda a klasická "dokumentařina", druhá půlka, začínající telefonátem a končící záběrem z vězení je skvělá a husí kůži nahánějící. Neuvěřitelný hrdina, respekt.
divad
divad
688 bodů
9
Silný a dojemný příběh o boji proti zlu a bezpráví. Zavraždění Navalneho dokazuje jak ubohý je russký režim a jak moc se ho báli. Jeho myšlenky a odkaz však zůstávají a doufám že jednou zločinecká kremelská banda zaplatí za své činy. sláva Ukrajině Sláva demokracii Sláva Navalnemu a čest jeho památce.
abduh
113 bodů
6
dokumentární film