Zajímavosti o Světýlka

60%

Zajímavosti 5

  • „Beata Parkanová je skvělý člověk a obrovský talent. Moc si vážím našeho setkání a důvěry svěřit mi roli její babičky. Filmová poetika a filmová řeč z ní podle mne dělá pokračovatelku filmového básníka Františka Vláčila. Točila jsem s oběma, tak si můžu troufnout srovnávat,“ říká herečka Veronika Žilková.
  • „Práce s Miou byla úplně profesionální, neklamali jsme nebo nemanipulovali nevědomé dítě. Scénář se naučila a dopředu zkoušela s ostatními herci před natáčením. Byla další profesionální herečkou do party, jakkoli neměla žádné zkušenosti s natáčením. A mně se s ní pracovalo nejlépe, jak jen je možné. Absolutně otevřeně, napojeně. Myslím, že se v případě jejího hereckého výkonu stál malý zázrak – provede vás filmovým i vaším vlastní světem bez jediného falešného tónu,“ popisuje Beata Parkanová, jak se jí režírovala nejmladší herečka.
  • Hollywood Reporter píše o Světýlkách jako malém drahokamu a Screen Daily je označuje za jemně opracovaný filmový klenot.
  • Představitelce dětské role Mie Bankó bylo v době natáčení sedm let a podává jedinečný výkon, díky kterému jí po premiéře na festivalu v Karlových Varech několik minut tleskal ve stoje zcela zaplněný sál. Kritička Mirka Spáčilová označila její herecký výkon jako hodný dětského Oscara.
  • Film Světýlka byl zařazen do oficiální soutěže Mezinárodního festivalu v Karlových Varech 2024.