Světlo a stíny

70%
Světlo a stíny

Alina Starková nikdy nikam nepatřila, její jedinou jistotou v životě je Mal, sirotek jako ona. Jako dítě ho potkala v sirotčinci a od té doby jsou nerozluční. Jsou si rodinou a domovem. V zemi zmítané válkou se ale může stát cokoli. Jejich vlast Ravka je již roky rozdělená záhadnou a temnou Vrásou v níž žijí volkry, krvelačné bestie, jež brání průjezdu do druhé části země pro lepší zásoby, zbraně a další potřebné věci. Okolní země Šhu Han a Fjerda  mají díky přístupu k moři ve všem náskok. Jedinou výhodou byli dosud grišové, mistři malé vědy, jež dokáží ovládat vítr, oheň, ale i lidský život, hojení ran nebo vyrábět důmyslné zbraně a zařízení. Fjerda ale griši pronásleduje a vraždí jako čarodějnice a ani lidská část armády s nimi nemá dobrý vztah, jsou namyšlení, mají různá privilegia a jejich příchodem se válka nikam neposunula. Jedinou nadějí všech je tak legenda o světlonoši, grišovi, jež dokáže přivolat světlo, pomocí nějž by bylo možné Vrásu zničit, sjednotit zemi a ukončit válku jednou pro vždy. Mal ani Alina na takové povídačky ale nevěří a raději se soustředí na to, aby přežili a třeba se jednoho dne dočkali i lepšího života než jako vojenský stopař a kartografka. Nová mise je ale bohužel zavede přímo do Vrásy. Aby zachránila Mala před jistou smrtí, vyvolá Alina světlo. Ravka konečně našla svou světlonošku, jenže Alina o takovou roli nestojí, griši vždy s Malem pohrdali, ostatní státy se ji snaží zavraždit a nový post ji navíc odvedl od jediné životní jistoty! Dokáže najít odvahu čelit svému osudu, stát se tím, kým je jí předurčeno a najít cestu k Malovi? 





Recenze: Světlo a stíny

Kinobox.cz
80%

Druhá řada je jen o něco málo horší než ta první. Po vizuální stránce se jí nedá nic vytknout, propojení všech knížek do jednoho celku je originální a promyšlené, ale seriálové zpodobnění Aliny nesedí. Ta knižní je plná pochyb, úzkosti a strachu z toho, co přijde, i propojení s Temnyjem, které je mnohem složitější a poetičtější. Její rozhodování je bolestnější, má tragičtější důsledky a Alina je proto mnohem sympatičtější a silnější. Což platí vlastně o celém příběhu seriálu, který je odlehčenější a romantičtější. Vztahy mezi postavami odpovídají originálu, ale není pro ně tolik prostoru. Všichni ví, že v sázce je mnoho a že ztráta života není to nejhorší, co se může stát.

Kinobox.cz
90%

Za mě jsou Světla s stíny jedním z nejlepších fantasy titulů, jež jsem za poslední roky viděla a nemůžu nic jiného, než jej tak podle toho hodnotit. Ačkoliv je hlavní postava Aliny opravdu naivní a svým způsobem i hloupoučká, tak je to zachyceno tak příjemnou formou, že se vám to zdá ve výsledku roztomilé, a dokonce ji i chápete. Příběhu dominuje také řada komických a nezapomenutelných scén, jež poměrně vážný a komplikovaný děj nadlehčují a oblíbíte si jistě i kozlíka Mila, jenž tvoří právě jednu z těch zábavnějších a roztomilejších vsuvek.


Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
6
I přesto, že se ve výsledku jedná o další teen fantasy, potěší že častokrát dokáže přitvrdit a akce je překvapivě zdařilá. Bohužel zajímavého je tam velice málo a častěji se řeší klasická témata jako nově objevená síla a hlavně ne úplně zajímavé vztahy.
Spooner
Spooner
15 874 bodů
8
Světlo a stíny nejsou žádnou obří fantasy událostí ve stylu Zaklínače a GoT, i přes jisté mušky však zůstávají správně odsýpající a na nic si nehrající jednohubkou s hezky funkčním a do budoucna stále zajímavým světem, co má za úkol zkrátka a jednoduše bavit. A to se mu rozhodně daří. Sebejistou režii a žánrově přesně vybalancovaný scénář pak tlačí dopředu hlavně sympatické postavy, jež mě do jednoho až nečekaně bavily. Alina v podání Jessie Mei Li je správně sympatickou a zmatenou hrdinkou a Ben Barnes aka záhadný Karrigan po Westworldu a Punisherovi ukazuje, že má na seriálové role celkem čuch. Nejvíce pozornosti si však pro sebe krade výtečně sehraná „vraní“ trojice gangsterů Kaz, Jasper a Inej, která pro mě byla asi největším tahounem seriálu. Ano, vrcholy žánru jsou pořád někde jinde, kdyby ale každá „young adult blbina“ dopadla nějak takhle, rozhodně bych se nezlobil. Prostě poctivá seriálová zábava, kterou si v případných dalších řadách mile rád zopakuji.
Richard K
Richard K
8 429 bodů
6
Seriál je jako by rozkrojený na dvě rozdílné části. Ta horší je děj se světlonoškou, podaný jako pouťová atrakce, navíc nezáživně zahraná. Ta o dost lepší s partou darebáků (vedených Kazem), odkojených podsvětím, kde se soustředila i nejlepší akce, s dobře napasovaným humorem. Pak tu je něco jako romantika, jelen, národy, generálové, palác a s tím spojených scén, které mnohdy působí naroubovaně. Celkově to je mírně nadprůměrná podívaná jen díky skvělé linii s partou desperádů, kteří mají za úkol ukrást cennou věc a po cestě je pár překvapení potká. Navíc herecký ansámbl, ztvárňující podsvětí a týpky, kteří rádi podřezávají hrdla, patří k tomu nejlepšímu, co lze v seriálu vidět.


Dodatečné informace

Původní název:
Shadow and Bone (více)
  • USA Světlo a stíny
  • USA Shadow and Bone
Premiéra v ČR:
23. 4. 2021
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Knižní předloha:
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch