Recenze filmu Čarodějnice

68%

Komentáře a recenze 69

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 150 bodů
3
Tohle jako bylo co? Něco tak příšerného jsem vážně dlouho neviděl. Ty nadšené recenze co film provází považuji za hloupý vtip. Film nemá s hororem vůbec nic společného. Jediné co má ucházející úroveň je prostředí a atmosféra filmu. Sem tam je opravdu výborná. Herecké výkony jsou rovněž dobré,ale k čemu to všechno,když je snímek jen povrchní podívaná pro rádoby znalce žánru.
Chrustyn
Chrustyn
43 169 bodů
6
Atypický horor, který je úplně jiný, než si kdokoliv může na první pohled myslet. Film má neuvěřitelně poutavou atmosféru, ale po celou dobu působí na diváka až moc únavně a zdlouhavě. Těch pár skvělých scén, výsledný dojem moc nezachraňuje a tak si divák odnáší neobvyklý zážitek, který si však nebude chtít připomenout.
hanys_
hanys_
18 781 bodů
4
Rodinné náboženské drama se špetkou mysteriózna a závěrem, který celkový dojem z filmu hodně vylepšuje. Ale po tom haló kolem je to pořád zklamání.
Sheldon
Sheldon
16 069 bodů
8
Film je autorským počinem Roberta Eggerse, který se dosud pohyboval u filmu spíš v departmentu výpravy a u filmových výtvarníků. A jako historik umění a barokář plesám blahem! The Witch je totiž přímý přenos z baroka, takhle si ho představuji. Eggers dokonale zvládl zachytit ducha doby, má špičkově udělané reálie a i v komorním příběhu dokáže odehrát velmi zajímavý epický příběh. Film provází pověst nejděsivějšího horroru roku a kritici opravdu nešetří superlativy. A já se k nim přidávám. Přitom méně divácký film, aby člověk pohledal. Historicky přesný film, který nesází na krvavé efekty a pohrává si s temnými tóny lidské psychiky rozhodně není pro každého. Smekám před hereckými výkony, všichni herci jsou absolutně neznámí, ale hrají fantasticky. Přiznám se však, že i otrlý sledovač horrorů jako já, jsem u filmu zažil perné chvilky, což berte buď jako doporučení nebo naprosté odrazení. Na závěr si neodpustím malý povzdech. V české historii máme podobných příběhů spoustu a přesto se tu neustále točí slátaniny a pokusy o romantické komedie, které vychází z hollywoodských prefabrikátů. Čarodějnice je zdařilý nezávislý film a neměl by ujít Vaší pozornosti.
lamps
lamps
15 306 bodů
8
Čarodějnice působí jako film z jiné planety, nebo lépe řečeno, jako sdělovací médium ze zcela jiné doby. Přijímá sice současné žánrové kvóty a povrchové napětí čerpá z oblíbeného vzorce skupinka lidí - chata - okolní les - nadpřirozené zlo, ale vnitřně se ostře vymezuje tomu, co pokládáme v moderním hororu za běžné a tedy vlastně správné. Dění není orientováno na pravou podstatu a charakter zla, nýbrž na psychiku a chování jeho obětí, což ruku v ruce s jejich náboženským fanatismem rozprostírá už tak děsivou hrozbu i do jejich vlastních řad a divák si nemůže být jist, kdo je ještě oběť a kdo lovec (jak nám říká už scéna se psem a králíkem). Je pravda, že s podobně iracionálními postavami se těžko sympatizuje, ale ona důkladná práce s navozením dobovosti, tehdejších životních řádů i samotnou starobylou angličtinou přímo drtivě navyšuje naturalismus a autenticitu, takže se skutečně cítíme jako v (jiné) realitě, přestože je nám již na začátku sděleno, že příběh vychází ze staré lidové báchorky. A jestliže tato snaha o přidanou historickou hodnotu trochu ubližuje očekávanému hororovému obsahu, formální stránka je bezchybná. Náhlé střihy sladěné s hrůzu nahánějící nemelodickou hudbou utnou scénu přesně v jejím vrcholném okamžiku, takže její efekt nemůže zeslábnout, prostředí je zásluhou pomalých kamerových jízd a pečlivě inscenovaných záběrů využito famózně a žádný obraz nepůsobí lacině ani předvídatelně. Nejsme násilím nuceni, abychom se báli, jak to známe u dnešních "lekačkových" duchařin, ale strach je všudypřítomný a neodbytný. Zkrátka jiný, poctivější a lepší horor...
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Jako celek to úplně nefunguje. Jako spojení několika zajímavých úseku a částí to funguje o poznání lépe. Atmosféra ze které by měl divák strach několik dnů bohužel chybí, atmosferická je ale dostatečně. Do jisté míry se jedná o nedomyšlený film, což je bohužel jeho velká slabina. Atmosféra (i když diváka nevyděsí k posrání) je ale především v druhé polovině velice fajn, postavy jsou velice fajn podkreslené (Ralph Ineson konečně dostal pořádný prostor) a Anya Taylor-Joy je talentovaná květinka. Mohl jsem chtít víc, výsledný produkt je ale oukey. Ne perfektní, ne výborný ale oukey.
Danny F.
Danny F.
11 176 bodů
3
Totální nuda. Atmosféra přízemní až žádná. Příběh bez chuti.
hrumsrt
hrumsrt
10 261 bodů
6
Mimořádně komorní příběh, kdy ani těch 90 minut úplně snadně neubývá. S rozpočtem, že by to leckdo zvládl natočit i na svém statku... Koho napadlo to obsazení Kate Dickie, je génius, jelikož ona tyhle ukňouraný hydry zvládá dokonale. Druhá půle zvládá vynahradit hutně nudnou první část. Jako obratem je z toho působivý příběh, kdy se už už nemůžete dočkat, co rodinu ještě čeká. Tenhle film by byl nic bez Aničky Taylor-Joy, která je tak rozkošná a zároveň tak talentovaná herečka. Nicméně, že koncem je ten bizarní nahý odchod, to už vymysleli tvůrci schválně, protože jestli mi něco zůstane v paměti, bude to beztak ta její brosvička. 50%
Wally007
Wally007
9 491 bodů
2
Spousta náboženských keců, které vám postupně začnou lézt na nervy...totální absence nějaké ´lekačky´ a atmosféra průměrná. Jedna hvězda je asi za kostýmy a super hlas Ralpha Inesona v původním znění. Jinak velké zklamání....
Klajnik
Klajnik
8 919 bodů
8
Opravdu dobré horory bych spočítal na prstech rukou. Toto je jeden z nich. Ač trošku nedivácký kvůli pomalejšímu tempu a faktu, že samotnou čarodějnici film takřka neukáže. To však napomáhá atmosféře (viz. Alien), kterou Eggers vybudovat umí. Celé je to tedy jen o rodině, kterou čarodějnice štve proti sobě. Já osobně mám navíc docela rád slovanskou mytologii a estetiku čarodějnictví, pokud to tak lze říci.