Oni

60%
Oni
O tom, co se 11. února 2005 událo v chatě rodiny Hoytových, stále nemáme tak docela jasno. Pro Kristen McKay a Jamese Hoyta mělo jít o slavnostní večer stranou od ostatních v opuštěném domě, patřícím jeho rodičům. Ale poté, co odejdou z oslavy kamarádovy svatby a vrátí se do ní, nic šťastnému páru nevychází. A k tomu se ve čtyři hodiny ráno ozve klepání na dveře a za nimi zvláštní hlas. Tyler a Speedman spojili své síly s debutujícím scenáristou a režisérem Bryanem Bertinem, aby ve snímku Oni prozkoumali naše nejniternější obavy z toho, co by se stalo, kdyby na náš domov zaútočili maskovaní cizinci. Tento střet nutí Kristen a Jamese v zájmu přežití zajít daleko za hranice toho, čeho si mysleli, že jsou schopni.



Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
4
I přes fakt, že film podle všeho vypadal na tuctovku o neznámých magorech, kteří ohrožují neviný pár jsem věřil, že by se mohlo jednat alespoň z části o napínavý horor. Bohužel se tak nestalo a skutečně se jedná o neskutečně nezajímvou tuctovku, která ani není napínavá. Herci se vám ani pořádně nepředstaví (ačkoliv na to mají nějakých 20 minut) a měl jsem problém s tím v jakém jsou vztahu či proč jsou tam kde jsou a co se to mezi nimi děje ačkoliv mi to bylo jedno. Napínavé části se poté smrskávají na bouchání dveřma a okny, ničení skla a vůbec všemožných ruchů a divák stejně jako hlavní hrdinové neví co se vlastně děje, kdo a proč na ně útočí a netroufám si tvrdit, že to byl tvůrčí záměr jako spíše nelogičnost scénáře. O tom celý film je a není nic čím by dokázal překvapit nebo vyděsit a rádoby drsný a pro někoho možná překvapivý konec byl tak podivný až byl trochu překvapivý. Hlavně to byla nesnesitelná nuda.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 523 bodů
8
Atmosferický horor sice nepřinášející nic nového, ale svým vyzněním dosahuje honosného ocenění. Atmosféra buduje strach a bezmoc nejen u hlavních aktérů příběhu, který je, dle tvůrců, podle skutečné události. Nedozvíme se jak moc se scénárista držel reality a co si přimyslel, ale rozhodně bych v jejich kůži být nechtěl. Celé jsem to sledoval ze zatajeným dechem a hltal každou vteřinu příběhu. Nejedná se o žádný krvák, takže z tohoto hlediska jisté očekávání pro nadšence tohoto typu hororů vůbec nepřinese. Hororový žánr má především diváka postrašit, což se tady rozhodně daří. Vše probíhá poklidně, tajemně a hlavně strachu plně. Hororový snímek si své místo určitě zaslouží.
kunafix
kunafix
20 062 bodů
6
Dobře budovaná atmosféra je skvěle podtrhovaná různými zvuky, které tu hrají velkou roli. Co se z počátku zdá jako duchařina se ukáže jako thriller, v kterém motivace vrahů zůstane úplně neznámá. Chaloupka v lesích připomíná zvětšenou verzi té ze Smrtelnýho zla, které si ale na rozdíl od tohohle můžu pouštět pořád a pořád dokola. Jednání postav nebylo z těch nejchytřejších a furt jsem si říkal, co bych na jejich místě dělal já - a já bych to asi přežil :).

Dodatečné informace

Původní název:
The Strangers (více)
  • USA Oni
  • USA The Strangers
  • USA Kleidoses?
  • USA Los extraños
  • USA Os Estranhos
  • USA Stranci
  • USA The Faces
  • USA Võõrad
  • USA Ziyaretçiler
Premiéra v ČR:
20. 11. 2008
Distributor:
BlueSky
Země původu:
USA
Rozpočet:
9 mil. USD
Tržby:
82,39 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:
Čeština:
Oni je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Oni


Podobné


Powered byJustWatch