Články

Nejnovější články

  1. Téma27. 2. 2010
    Vzpomínky byly strašné, slyšet vypravěče povznášející

    Rozhovor - Každý ze čtyř dokumentů série Zapomenuté transporty popisuje jednu nacisty obsazenou zemi, kam odjely transporty s českými Židy: Lotyšsko, Bělorusko, Estonsko a Polsko. Každý film také mluví o určité skupině lidí a specifickém modelu přežití.

  2. Recenze: Katka (dokument)
    Recenze25. 2. 2010
    Recenze: Katka (dokument)

    Totální devastace. Fyzická, psychická i morální. Spirála, po níž se spouští drogově závislá Katka, hrdinka nového dokumentu režisérky Heleny Třeštíkové, nemilosrdně míří k bodu absolutního sebezničení. Nebo snad může mít tento příběh happy end?

  3. Recenze: Katka (dokument)
    Recenze25. 2. 2010
    Recenze: Katka (dokument)

    Totální devastace. Fyzická, psychická i morální. Spirála, po níž se spouští drogově závislá Katka, hrdinka nového dokumentu režisérky Heleny Třeštíkové, nemilosrdně míří k bodu absolutního sebezničení. Nebo snad může mít tento příběh happy end?

  4. Téma25. 2. 2010
    Doktor od Jezera hrochů se dá snadno popravit, on se ale jen drží předlohy

    Nebylo by nic snadnějšího než českou komedii Doktor od Jezera hrochů takříkajíc odstřelit jedinou kovbojskou ranou od boku, po vzoru předpremiérových internetových výkřiků, které novinku Zdeňka Trošky házejí do hodnotící rubriky zvané "odpad". Bylo by to až svůdně snadné, ale nebylo by to úplně fér.

  5. Téma25. 2. 2010
    Viewegh s Bařinou točí nový film: Román pro muže

    Spisovatel Michal Viewegh začne v březnu natáčet adaptaci své knihy Román pro muže. Tentokrát je sám i scénáristou.

  6. Téma25. 2. 2010
    Exkluzivně: Jak Kajínek uteče v kině z vězení

    Praha - Podle osudu na doživotí odsouzeného Jiřího Kajínka vznikl pod taktovkou debutujícího režiséra Petra Jákla stejnojmenný celovečerní film Kajínek. Do kin přijde až v srpnu, ale Aktuálně.cz vám už nyní exkluzivně přináší trailer ke snímku za 55 milionů korun.

  7. Na vlky železa. Televizní thriller z českého maloměsta
    Seriály25. 2. 2010
    Na vlky železa. Televizní thriller z českého maloměsta

    Privatizace okresní nemocnice se poněkud zvrtla. Z oblíbeného primáře gynekologie Miroslava Etzlera se stává nejdřív štvanec a posléze osamělý bojovník za spravedlnost. Má vůbec nějakou šanci? Odpověď dá dvoudílný televizní film Na vlky železa, který bude Česká televize vysílat 28. února a 7. března 2010 na programu ČT1.

  8. Film Román pro muže bude záležitostí luxusu
    Filmy23. 2. 2010
    Film Román pro muže bude záležitostí luxusu

    Producent Rudolf Biermann, scenárista Michal Viewegh a režisér Tomáš Bařina dnes odtajnili podrobnosti svého nového projektu, který začnou ve Vysokých Tatrách natáčet 12. března. Román pro muže byl psán na tělo Miroslavu Donutilovi, bude o smrti viděné z nadhledu a celý bude situován do luxusního prostředí.

  9. Vyvolený 2 a Smrtonosná past 5?
    Filmy23. 2. 2010
    Vyvolený 2 a Smrtonosná past 5?

    Akční komedie Poldové, ve které se Bruce Willis s Tracey Morganem pokusí pod vedení Kevina Smithe oživit Rkový buddy-movie žánr, má v amerických kinech premiéru tento týden. Willis se proto těší pozornosti médií a patřičně toho využívá.

  10. Téma22. 2. 2010
    Ani deset Avatarů nemá v sobě sílu jako Třeštíkové Katka

    S posledním záběrem snímku, v němž svůj dojem z filmu o vlastním drogovém pádu sděluje sama jeho hrdinka, kino zmrtvěle mlčí v šoku, bezmocně, bez dechu, beze slov. Účinkuje tak přesto, že svou četností už narkomanské příběhy zevšedněly.

  11. Téma22. 2. 2010
    Hroši jen zívali, tak jim Troška pomohl!

    České Budějovice – Když viděli, kolik žije v africkém pralese jedovatých hadů, znervózněli. Nakonec ale Zdeněk Troška a spol. při natáčení komedie Doktor od Jezera hrochů nepotkali žádného. Předpremiéru filmu na motivy knihy Miloslava Švandrlíka uvedli ve čtvrtek v budějovickém multikině, které ho začne promítat 25. února. Kniha vyšla poprvé v roce 1980 a doposud se prodalo 1,5 milionu výtisků. „Zastavovali mě lidé a říkali, že jsou moc rádi, že podle ní dělám film. Je to přímočarý příběh, v podstatě anekdotka rozepsaná na 200 stránek a mapuje čecháčkovství v nás. I když popisuje 70. léta, český člověk je pořád stejný,“ řekl Troška.

  12. Hřebejk se přece nechválí. A taky Troška, Jakubisko, Renč...
    Téma22. 2. 2010
    Hřebejk se přece nechválí. A taky Troška, Jakubisko, Renč...

    Kawasakiho růže získala na letošním Berlinale dvě ceny nezávislých porot. Podle ekumenické poroty a Mezinárodní konfederace uměleckého a esejistického filmu (CICAE) byla Hřebejkova novinka nejlepším nesoutěžním filmem. Jakou zprávu tím vyslaly do Česka?

  13. Vítězové BAFTA: Smrt čeká všude převálcovala Avatar!
    Filmy22. 2. 2010
    Vítězové BAFTA: Smrt čeká všude převálcovala Avatar!

    Boj přiostřuje. Modráci Jamese Camerona se sice mohou radovat z monstrózních tržeb, Oscaři jim ale možná přát nebudou. Je veliká šance, že je ve výsledcích zastíní snímek Kathryn Bigelow Smrt čeká všude. Kdyby to „železný Jim“ kdy tušil, možná by svou exmanželku nepřemlouval, aby snímek natočila.

  14. Zdeněk Troška, doktor od jezera hrochů
    Filmy18. 2. 2010
    Zdeněk Troška, doktor od jezera hrochů

    Populární humoristické knížky Miloslava Švandrlíka Doktor od Jezera hrochů se od roku 1980 prodalo už víc než milion a půl výtisků. Nyní přichází do kin její filmová adaptace, která je dílem režiséra Zdeňka Trošky a herců, s nimiž ještě nikdy nespolupracoval.

  15. Na koho se už Čeští lvi nedostanou...
    Téma18. 2. 2010
    Na koho se už Čeští lvi nedostanou...

    Psal se 18. květen 1990 a já stál na pódiu hlavního zlínského kinosálu. Vrcholil 30. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Největší a nejstarší svého druhu na světě. Tehdejší jubilejní ročník vyhrála žižkovská balada z 50. let režiséra Karla Kachyni Blázni a děvčátka a moje maličkost dostávala za ztvárnění titulní role „blázna Pepíčka“ cenu za nejlepší herecký výkon.