Kaiser se střetává s Kozubem v české satiře. Zahradníkův rok dorazil na Netflix

Kaiser se střetává s Kozubem v české satiře. Zahradníkův rok dorazil na Netflix
Zahradníkův rok | DonArt/Zuzana Panská
Oldřich Kaiser se ve snímku představuje coby zcela nemluvný zahradník, který se svou partnerkou provozuje malé zahradnictví, jehož produkty dělají radost místním obyvatelům. Hrdina si žije svou idylku, stará se o milovanou úrodu, poslouchá u toho knižní Zahradníkův rok od Karla Čapka (namluvený právě Kaiserem) a v klidu si jede to svoje. Tedy do dne, kdy se mu na trávníku objeví právník s tím, že sousedící zámek má nového bohatého majitele, jenž by rád koupil i jeho příbytek. Zahradník ovšem odmítá, a tak se movitý soused hodlá mstít. Na hranici jeho pozemku nechá postavit plot se závorou, kterou hlídá zákeřný sekuriťák s tváří Štěpána Kozuba. Útoky ze strany bohatého muže se stupňují, úřady i policie si neví rady, ale urputný zahradník se nehodlá vzdát.
Zahradníkův rok
Zahradníkův rok
  • Netflix
65%
Havelka si tedy vzal na paškál další silné společenské téma o boji s mocnějším a zákeřným člověkem. Tvůrce se inspiroval několika skutečnými případy zasahování od osobního vlastnictví a v satirické lince se zaměřil také na absurdní bezmoc úřadů a bezpečnostních složek, jež skončí utopené v byrokracii, zatímco situace se neustále vyostřuje. I přes humorně střižený trailer se však Zahradníkův rok od Havelkovy předchozí tvorby v mnohém liší. Vtipných pasáží zde přeci jen ubylo a jedná se spíše o sondu do nitra muže, jenž se i přes veškerá příkoří nechce vzdát.
Vše doplňuje snaha o takřka čapkovskou poetiku, která je navíc rámovaná jednotlivými ročními obdobími a dlouhými záběry, v nichž se ukazuje hrdinova láska k jeho zahrádce a řemeslu. V kinech ovšem tomuto kouzlu nepodlehlo tolik diváků, jak se vzhledem ke jménu režiséra a hvězdnému obsazení čekalo. Zahradníkův rok vidělo v kinech 51 tisíc návštěvníků, Vlastníky přitom vidělo v kinech přes 320 tisíc lidí.
Zahradníkův rok: trailer | Donart Film
Také reakce na jeho i dosti melancholickou a pocitovou novinku byly o něco rozpačitější. Našla se ovšem i nemalá skupina diváků, co  si k filmu díky netradiční atmosféře a mlčícímu hrdinovi v podání výtečného Kaisera našli cestu. Zda se mezi ně budete počítat i vy, můžete zjistit už nyní na Netflixu.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých filmů na Netflixu.
Zdroj: DonArt, Netflix, Kinomaniak