„Nebyl jsem připravený.“ Heathu Ledgerovi mohl osudovou roli vyfouknout pozdější Joker
Role tehdy samozřejmě připadla Heathu Ledgerovi, jenž za památný výkon v make-upu Batmanovy nemesis zaplatil životem. Když Phoenix před čtyřmi lety přebíral zlatou sošku za ztělesnění komiksového Taxikáře Arthura Flecka, zesnulému kolegovi neopomněl vzdát hold a prohlásil, že pouze stojí na jeho ramenou. Také Ledger si jako Joker vysloužil Oscara, i když bohužel jen posmrtně – na hotelovém pokoji se předávkoval léky po měsících metodického ponoru do vyšinuté zlodušské mysli.
„Vlastně si vzpomínám, že jsem o Temném rytíři mluvil s Chrisem Nolanem. To se ale nemohlo z jakéhokoli důvodu uskutečnit – řekl bych, že jsem tehdy nebyl připravený,“ prohlásil Phoenix s tradičním nádechem lhostejnosti. Kdyby tehdy přijal, potažmo zůstal středobodem Nolanova zájmu, mnoho věcí by se nejen ve filmových adaptacích DC osudově změnilo. Ledger by možná nezemřel, na druhou stranu by neposkytl významný impuls mnoha dalším hercům včetně užaslého Phoenixe, jenž kolegu znovu obdivně vyzdvihl.
„Nedokážu si představit, jaké by to bylo, kdybychom neměli výkon Heatha Ledgera v tom filmu. A nevím, jestli ke mně přišel Christopher Nolan s tím, že by mi říkal: ‚Ty jsi rozhodně ten pravý.‘ Nepamatuju si, v jakém kontextu jsme se setkali, ale vím, že jsme se setkali, a můj pocit byl: ‚Neměl bych to dělat.‘ Ale možná si také myslel: ‚Ty nejsi ten pravý.‘ Nemohu říct.“
Phoenix tedy nelituje a také nepochybuje, že on by rozhodně neodvedl lepší práci než Ledger, jehož se při natáčení báli i protřelí kolegové včetně Michaela Cainea. Vlastní psychopatické charisma herec procvičil jako Arthur Fleck ve dvou filmech, které ke Gothamu přistupují velmi unikátním a vyhraněným stylem – ať už to považujeme za přínos, nebo spíš za uměleckou újmu.
Jedná se o fascinující, nicméně o jeden z těch krotších Phoenixových odklonů od filmových úloh, s nimiž císař z Gladiátora koketuje nepředvídatelně a impulzivně. Jen letos nejprve kontroverzně opustil queer detektivku Todda Haynese zasazenou do 30. let, a to pouhých pět dní před startem produkce. Herec James McAvoy na něj posléze prásknul, že dva týdny před natáčením vycouval také z hororu M. Night ShyamalanaRozpolcený. Také v něm McAvoy po vzoru Ledgera fenomenálně zazářil a Phoenix se pomalu stává hercem, jehož „co kdyby“ nahrává povolaným náhradám.
Prohlédněte si žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.