Toxičtí fanoušci se vymkli kontrole. Herci se bouří a studia provozují sociální sítě hvězd

Toxičtí fanoušci se vymkli kontrole. Herci se bouří a studia provozují sociální sítě hvězd
Sněhurka | Disney
Lidem na první pohled nejvíc vadí nekonečné ždímání uctívaných franšíz v čele se Star Wars a ostře kritizují sebemenší narušení kánonu, a to i ve formě hereckého obsazení. Hned trojice herců z Posledního z Jediů prožila perné chvilky, Daisy Ridley měla z nahromaděného stresu díru ve střevech, John Boyega vzpomínal na rasistická gesta veřejnosti a Kelly Marie Tran si raději odstranila veškeré sociální sítě.
Nenávist musí zkousnout také příští Sněhurka Rachel Zegler, která je hlavní tváří zvlášť citlivé debaty. K té sama pichlavě přispěla tvrzením, že její verze nejkrásnější dívky v celém království se nebude muset spoléhat na pomoc kolemjdoucího prince. Nepěkné věci si vyslechlo také obsazení seriálu Akolytka z předaleké galaxie, v jehož čele nestáli takřka žádní bělošští umělci. Fanoušci pořad nemilosrdně bombardovali negativními recenzemi už v době, kdy ještě nevyšly žádné epizody a afroamerická herečka Jodie Turner-Smith se kriticky vyjádřila směrem k předčasnému zrušení neúspěšné show.
Star Wars: Poslední z Jediů
Kelly Marie Tran a John Boyega – Star Wars: Poslední z Jediů | Lucasfilm Ltd.
Vzala si na paškál Disneyho, který útoky na štáb Akolytky nijak nebránil. „Musí přestat s tím, že nic neřeknou, když jsou lidé na internetu zasypáváni zatraceným rasismem a nesmysly,“ ulevila si Smith pro Glamour Magazine. Lidé s mocí a prostředky by podle ní měli zasáhnout a zbytečně se neobávat, že tím přijdou o příliv peněz. „Udělali by opravdu velké prohlášení a jen se podívali, jestli přijdou o nějaké peníze. Vsadím se, že ne, protože lidé jiné barvy pleti, a zvláště černoši, tvoří velmi velkou část kupní síly. Možná by zjistili, že je to pro ně vlastně výnosnější, ale všichni používají slovo ‚woke', jako kdyby to bylo něco sprostého."
Sněhurka: teaser trailer | Falcon
Studia opravdu razí taktiku ignorace toxické skupiny fandomu, která je podle nich zanedbatelná, i když obzvlášť hlasitá. „Drtivá většina jakéhokoli fandomu jsou běžní fanoušci. Počet lidí, kteří žijí a dýchají pro své franšízy, je velmi, velmi malý, a ti, kteří pak útočí na věci, které údajně milují, jsou opravdu, opravdu malou podmnožinou už tak malé skupiny fanoušků. Jen je to teď mnohem viditelnější. Nejsem si jistý, že je to o moc rozšířenější než v roce 1995 — jen tehdy nebyl k dispozici ten ‚megafon'," tvrdí prezident „Star Trek" Brand Development John Van Citters.
Jenže problém agresivní fanouškovské zpětné vazby je s dnešními online platformami na bázi svobodného projevu stále markantnější. „Patří to k věci, ale za posledních pár let to neuvěřitelně zesílilo. Lidé jdou prostě po krku, bez ohledu na cokoliv. Myslí si, že čistotu první verze už nic nepřekoná, nebo že jste nějak narušili kánon milované franšízy a jdou po vás za to, že jste to udělali," vysvětlil Variety nejmenovaný marketingový manažer z významného studia.
Star Wars: Akolytka
Marvels
Sněhurka
Sněhurka
Star Wars: Poslední z Jediů
Společnosti, především Disney a jeho Lucasfilm, to berou v potaz. Dle Variety nyní „shromažďují specializovanou skupinu superfandů, aby posoudili možný marketingový materiál" a vyjádřili se k úpravám dlouhotrvajících sérií a postav. Na základě jejich doporučení se skutečně provádí některé kreativní a propagační změny. Co se týče ochrany před samotnými online útoky, studia se kromě posílání herců na sociální mediální školení mohou ve vzácných případech uchýlit i k převzetí kontroly nad účty umělců na sítích jako X nebo Instagram. Když herci obdrží výhrůžky násilím, studia si najímají bezpečnostní firmy, aby odstranily osobní informace z internetu a ochránily klienty před online obtěžováním.
Nesouhlasit s kreativními volbami ohledně produktu, k němuž má libovolný konzument vášnivý subjektivní vztah, je samozřejmě jedna věc. Urážlivě napadat i ty zainteresované jedince, kteří nemají až takový kreativní vklad na úrovni příběhu a pouze ztvárňují fiktivní postavy, si ale zkrátka žádá jakoukoli ochranářskou páku. Jsou to přece jenom také jen lidi.
Podívejte se na žebříčky nejlepších herců a nejlepších hereček podle Kinoboxu.
Zdroje: SlashFilm, Variety, Movieweb