Trhák, nebo propadák? Milé překvapení léta Twisters se chystá na VOD, aniž se zaplatilo v kinech

Trhák, nebo propadák? Milé překvapení léta Twisters se chystá na VOD, aniž se zaplatilo v kinech
Twisters | Universal Pictures
Jedná se o kombinaci relativně rychlého poklesu tržeb, zapříčiněného předně nástupem neúprosného dua Deadpool a Wolverine, ale také rozpočtem ve výši 155 milionů dolarů. Variety vypočítalo, že aby se snímek dostal do kladných čísel, musí film Leeho Isaaca Chunga v kinech utržit alespoň 390 milionů, což pokryje náklady na výrobu, reklamu i marži samotných kinařů.
Twisters
Twisters
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
67%
V tuto chvíli je ale snímek na 245 milionech z celého světa. Oznámení, že se bouřlivé dobrodružství brzy vypraví na plavbu po streamu, pak bude pro výpravy do kin nemilosrdným filtrem a příjem nejspíš ještě drastičtěji poklesne. Je tedy již velmi nepravděpodobné, že bychom se ke kýžené čtyřstovce přiblížili. Co mělo být po bombastické premiéře komerčním překvapením léta, končí jako další kinopropadák.
Twisters: 2. trailer | Vertical Entertainment
Je třeba být trochu vstřícný a uznat, že 155 milionů není v současném kontextu zase tak velký exces. Se započtením inflace je dokonce snímek levnější než originál, který v roce 1996 vyšel na 96 milionů, což by bylo nějakých 185 milionů v přepočtu na dnešní peníze. Nejde tedy o obludnost srovnatelnou s posledním Indym, chystanou Mission: Impossible či netflixovkou bratří Russoových The Electric State, které nemají problém rozpočet Twisters přinejmenším zdvojnásobit. I tak je však třeba se ptát, jak mohlo dojít k investici, která se nevyplatila ani tehdy, když překonala predikce a utržila víc, než se čekalo.
Twisters vás přesunou zpátky do 90. let. Větší letní výplach letos v kinech nenajdete
Recenze17. 7. 2024
Twisters vás přesunou zpátky do 90. let. Větší letní výplach letos v kinech nenajdete
Nejsme první ani poslední, kdo upozorňuje na to, že bobtnání hollywoodských rozpočtů směřuje k pořádné šlamastyce. V případě Twisters naštěstí nejde o absolutní průšvih. Na internetu sice koluje symbolická petice za pozdržení VOD premiéry snímku v domnění, že mu to pomůže k nasbírání pár milionů navíc. A ačkoliv je jistě pravda, že by mu to trochu prospělo, potřebných 120 milionů se v aktuální konkurenci Hugha Jackmana a Ryana Reynoldse jeví i tak nedosažitelně.
První fáze VOD distribuce bude nicméně na platformách Amazonu probíhat formou prémiového obsahu (PVOD), nepůjde tedy o součást katalogu a zájemce bude muset zaplatit samostatný poplatek. Studio si nejspíš vypočítalo, že zkrátit pobyt v kinech a soustředit se na tento typ distribuce ve chvíli, kdy stále ještě úplně neutichla pozitivní šeptanda, může maximalizovat komerční potenciál. I když komerční hit už z Twisters nebude, může se formou podobných čachrů přiblížit k zisku a navíc se stát součástí propagace streamu. Vzhledem k tomu, jak málo se od Twisters čekalo co do kvality i diváckého zájmu, je navíc tenhle osud exkluzivního obsahu vlastně docela pozitivní.
Podívejte se na žebříček nejlepších blockbusterů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Variety, World of Reel