Fanoušci bouřlivě reagují na podivný a jasně nejdražší casting historie. Spasí Downey celý Marvel?

Fanoušci bouřlivě reagují na podivný a jasně nejdražší casting historie. Spasí Downey celý Marvel?
Robert Downey jr. | Jesse Grant / Getty Images
Downeyho charisma v devětapadesáti letech neslábne a na pódiu se před jásající publikum vztyčil ve shodné póze úřadujícího šampiona bojových umění, jaká charakterizovala osobnost Tonyho Starka či hercův letošní triumf na Oscarech, kde přebral sošku za vedlejší roli v Oppenheimerovi. Jeho velebený přechod k „seriózním dramatickým“ projektům evidentně způsobil jediné – Downey pro Marvel není zapovězený, pouze o něco nákladnější.
Robert Downey jr.
Robert Downey jr.

Herec, Účinkující

7.4
Variety soudí, že angažování herecké megahvězdy a bratrské dvojice režisérů, která v minulé dekádě natočila nejúspěšnější filmy Marvelu včetně dvou částí Kapitána Ameriky (Winter Soldier a Občanská válka) a týmovek Avengers: Infinity War a Endgame, komiksové velitelství přijde na 200 milionů dolarů v hrubých nákladech. Nejsou v tom započtené bonusy za nadstavbové příjmy, které budou zase jednou absurdní. Deadpool s Wolverinem právě v kinech dokazují, že na comebacky známých tváří lidé slyší, a těžko si představit komiksového fandu, jenž nebude zvědavý, jak se Downey v režii Russových převtělí do jednoho z nejznámějších zloduchů mnohovesmíru.
Avengers: Endgame
Iron Man
Avengers: Infinity War (2018)
Ant-Man a Wasp: Quantumania
Jonathan Majors jako Kang v Lokim
Avengers: Doomsday má jít před kamery někdy na jaře příštího roku a do kin pak v květnu 2026. Downey prý souhlasil s návratem jen pod podmínkou, že jej budou režírovat Russoové. Dává to smysl, když pouze Infinity War a Endgame generovaly tržby 4,85 miliard dolarů a všichni se za nimi ohlíží jako za předčasným vrcholem jinak stále pokračující ságy, již čeká mutantí epocha. Režiséři dle Variety obdrží 80 milionů dolarů, kdežto Downey „výrazně víc“. Za všechny předešlé filmy v kůži Tonyho Starka si měl vydělat přes půl miliardy dolarů a aktuálně není vyloučené, že k podobné sumě se po započtení všech prémií dostane jen za Doomsday a Secret Wars. A k tomu dostane špičkovou ochranku, soukromý tryskáč a vlastní zázemí v luxusních přívěsech.
Typický Tony. Až na to, že najednou z něj bude největší záporák následující tříleté éry. Tuhle pozici měl přitom zastávat Kang Dobyvatel s tváří Jonathana Majorse, jenž ale místo filmové klapky slyšel soudcovské kladívko v procesu s bývalou přítelkyní, již fyzicky napadal. Marvel se k nechuti značné části fanoušků a fanynek rozhodl vyhnout přeobsazování stejné úlohy, místo toho změnil plánované Avengers: Kang Dynasty na Doomsday a přivedl svého nejprofláklejšího herce, aby situaci zachránil. „Nechápu to, teď je z tebe mizera?,“ dotázala se na sociálních sítích Gwyneth Paltrow, představitelka Pepper Potts. A není v tom sama.
Spider-Man: Homecoming
Tony Stark alias Iron Man (Spider-Man: Homecoming) | Marvel Studios
„Jsem jediný, koho nesmírně zajímal Kangův příběh? Nemohu uvěřit, že je mu konec. Avengers: Doomsday budou jistě super, ale k čemu se pak budovala Kangova mnohovesmírná linka napříč všemi těmito projekty? Majorse mohli jednoduše přeobsadit jako varianta,“ shrnul nejnápadnější problém profil DriftyFilm na sociální síti X.
Kangovi, hlavnímu padouchovi mnohovesmírné ságy, se podrobně věnoval seriál Loki a také třetí Ant-Man s podtitulem Quantumania. Ten v kinech po slibném startu propadl, ale kompletně jej vyškrtnout z rozběhnutého kánonu? Marvel od premiéry Endgame v roce 2019 hledá novou vypravěčskou rovnováhu, již rozprostřel do slušné řádky televizních seriálů. Vše mělo směřovat k Secret Wars a ke konečnému střetnutí Kanga s Avengers, jejichž noví členové vyztuží spolupráci v chystané týmovce Thunderbolts.
Thunderbolts
Thunderbolts | Disney
To je nyní pasé, a to na úkor „šokové hodnoty, lpění na nostalgii a upřednostňování spektáklu a budování vesmíru před tvorbou charakteru,“ jak si všímají další zklamaní fanoušci. Mnohým zkrátka nejde na rozum, proč Dooma nemohl v Kangem upředené linii známé jako Sacred Timeline prostě ztvárnit jiný herec a proč Marvel přichází s variantem Iron Mana. Těžko se vstřebává, že Kanga podle všeho ani nenechají Doomem odpravit či jinak odsunout, i když scenáristé si s ním budou muset nějak poradit.
Jejich úkolem bude zažehnat oprávněnou pachuť z riskantního castingu, který je tak trochu z ranku sebeuvědomělého Deadpoola – Feige se dřív ostatně nechal slyšet, že Downey byl před dvaceti lety blízko k získání role Doctora Dooma v tehdejší Fantastické čtyřce. V tom případě by ale, jak si na X všiml herec O'Shea Jackson Jr., nebylo od věci Downeyho rovnou dosadit místo Majorse – Afroameričana přece v Tropické bouři zahrál parádně.
Jaký máte na Downeyho obsazení do role původem romského a židovského superpadoucha názor vy? Dává vám tahle „variant(a)“ smysl, nebo v ní vidíte jen lajdácké záchranné gesto a raději byste dál sledovali Kangův příběh?
Zdroje: Movieweb, X, Variety
Podívejte se také na náš žebříček nejlepších komiksových filmů.