Marvel našel nový směr. Po mnohovesmírech přichází dlouho zapovězená éra

Marvel našel nový směr. Po mnohovesmírech přichází dlouho zapovězená éra
Deadpool & Wolverine | Marvel Studios
Prvních 23 celovečerních filmů, Iron Manem z roku 2008 počínaje a Avengers: Endgame o jedenáct let později konče, utváří kolekci se štítkem The Infinity Saga. Vyvrcholila vyrváním kamenů nekonečna z Thanosovy robustní rukavice a poněkud mdlým vytyčením nových postav a vypravěčských cestiček pro epochu mnohovesmírů, zvanou též Multiverse Saga. Ta nenaplňuje kasovní předpoklady utvářené řadou nejvýdělečnějších filmů minulé dekády a její vliv na evoluci hollywoodských letních blockbusterů slábne stejně jako kritické přijetí.
Deadpool & Wolverine
Deadpool & Wolverine
86%
V mnohovesmírech, které především v seriálu Loki nabraly opravdu netušené rozměry, ještě nějaký čas setrváme. Jejich tematickou nadvládu má ukončit až roku 2027 velkolepá týmovka Avengers: Secret Wars, která je zatím bez režiséra. Průšvihem pro Marvel v posledních letech nebyly jen nepovedené filmy v čele s The Marvels nebo čtvrtým Thorem, ale také angažování herce Jonathana Majorse do stěžejní role Thanosova arcipadoušského nástupce Kanga Dobyvatele. Majors skončil u soudu za napadení přítelkyně a budoucnost se přepisuje.
To pro bujarý komiksový vesmír není takový problém, horší je to s absencí nosných hrdinů ve stylu Tonyho Starka či Steva Rogerse. Tuhle charakterní závadu spravuje právě Deadpool, jenž od roku 2016 stojí stranou hlavních marvelovských pískovišť jakožto mládeži nepřístupný popkulturní komentátor. Také Wolverine se před sedmi lety slavně rozloučil vynikajícím Loganem, což ale v mnohovesmírech pod záštitou Disneyho nevadí. Velcí kamarádi Reynolds a Jackman tak v traileru bojují u trosek loga 20th Century Fox a skáčou do portálu, který je může přenést do jedné dimenze se zbývajícími, respektive narukujícími Avengery. A s nimi se mohou teoreticky zvesela svést také mutanti včetně profesora Xaviera (Patrick Stewart), jež na stříbrných plátnech etablovala série X-Men běžící od počátku tisíciletí.
Deadpool & Wolverine
Deadpool & Wolverine
Deadpool 2
X-Men: Poslední vzdor
X-Men: Dark Phoenix
Prezident Marvelu Kevin Feige v rozhovoru pro The Playlist jásal nad možností začlenit X-Meny a další mutantí hrdiny do MCU, k čemuž pomalu dochází už od potitulkové sekvence Marvels. A jen tak to nepřestane. „Je jasné, co bude po mnohovesmíru. Když teď máme k dispozici postavy ze světa X-Menů, k nimž jsme předtím neměli přístup. Tohle je začátek a každý film po Deadpool & Wolverine bude zárodkem mutantí éry v MCU,“ nastínil taktiku. Ta mutanty přivede na scénu jako hlavní aktéry jen pár let poté, co se jejich éra pod 20th Century Fox završila filmem X-Men: Dark Phoenix z roku 2019.
Jackmanův Wolverine se pochopitelně nabízel jako ideální debutant vzhledem k tomu, jakou pověst si postava s vysouvacími drápy v podání australského herce od roku 2000 vypracovala. S dalšími návraty Feige mlží, hned několika se pravděpodobně dočkáme už v případě novinky Deadpool & Wolverine, která v marketingu záměrně vodí za nos. V dřívějším rozhovoru pro Gizmodo Feige prozradil, že uvidíme mix staronových postav s úplnými nováčky stříbrného plátna. Úspěch animovaného seriálu Disney+ X-Men '97 podle něj jasně deklamoval přetrvávající popularitu mutantího světa, který nad MCU postupně převezme vládu.
Podívejte se na žebříček nejlepších komiksových filmů podle Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb, The Playlist, Gizmodo