Zemřela herečka Shannen Doherty. Hvězdě z Beverly Hills 90210 a Čarodějek bylo 53 let

Zemřela herečka Shannen Doherty. Hvězdě z Beverly Hills 90210 a Čarodějek bylo 53 let
Beverly Hills 90210 | FOX
Smutnou zprávu potvrdila magazínu People publicistka Leslie Sloane. „S těžkým srdcem oznamujeme, že herečka Shannen Doherty zemřela. V sobotu 13. července prohrála po několika letech svůj boj s rakovinou,“ uvedla v oznámení, v němž dodává, že herečka zemřela obklopena svými blízkými. Herečka, která největší popularitu zažila v 90. letech, s rakovinou bojovala od roku 2015. Nejdříve se zdálo, že nádorové onemocnění prsou porazila, nemoc se ovšem vrátila a metastázovala do těla, včetně mozku. V roce 2020 herečka přiznala, že má rakovinu ve 4. stádiu. Její fanoušci i kvůli její bojovnosti a otevřenosti mluvit o nemoci do médií stále doufali v zázrak. Ten ovšem nenastal a Hollywood tak přichází o jednu z ikonických seriálových tváří.
Shannen Doherty
Shannen Doherty

Herečka

6.1
Doherty se narodila 12. dubna 1971 v Tennessee a před kamerou se začala objevovat od 80. let, kdy na sebe nejvíce upozornila snímkem Smrtící atrakce z roku 1988, v němž si zahrála s Christianem Slaterem a Winonou Ryder. Ten pravý průlom ovšem samozřejmě přišel v roce 1990, kdy se coby Brenda Walsh objevila v teenagerském seriálu Beverly Hills 90210. Asi ani nemusíme připomínat, jak velkým byl seriál fenoménem a jak moc i čeští puberťáci v 90. letech řešili její velkou láskou s Dylanem v podání Luka Perryho. Doherty se ihned zařadila mezi mladé vycházející hvězdy a nabídky se jí hrnuly.
Podle vlastních slov z pozdějších rozhovorů jí ovšem sláva přerostla přes hlavu, na natáčení měla časté konflikty, chodila pozdě na plac a roku 1994 proto byla ze seriálu odejita. Následovaly pokusy uchytit se ve filmovém rybníčku, kde na sebe upozornila zejména skvělými Flákači od Kevina Smithe. I přes své kvality ovšem titul v kinech propadl a ani v dalších projektech se nedočkala kýženého úspěchu.
Beverly Hills 90210
Beverly Hills 90210
Beverly Hills 90210
Čarodějky
Čarodějky
V roce 1998 proto přišla na řadu její další ikonická role – Prue Halliwell v seriálu Čarodějky. Jako jedna z členek čarodějnického sesterského tria slavila u diváků úspěch a na titulu vyrostla na počátku tisíciletí takřka celá generace. Jenže ani na place Čarodějek nešlo vše bez problémů a mediálně propíraná byla její rivalita s kolegyní Alyssou Milano, kvůli čemuž hit po třech řadách opustila.
V novém tisíciletí už bohužel velké úspěchy nepřicházely. Herečka se pokoušela navázat na svou nejslavnější roli v rebootu 90210: Nová generace a zúčastnila se také velmi podivného spin-offu BH90210. V kině se pak v podstatě mihla jen na počátku tisíciletí, v malé roličce v komedii Jay a mlčenlivý Bob vrací úder, opět od Kevina Smithe. Poslední roky jejího života byly ovlivněny bojem s vážnou nemocí, která se jí nakonec bohužel stala osudnou. I přesto, že měla v Hollywoodu pověst rebelky, zanechala za sebou nesmazatelnou seriálovou stopu, díky níž si ji budou generace vyrůstající v devadesátých a nultých letech navždy pamatovat.
Podivejte se na žebříček nejlepších hereček podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Variety, People