Zemřel Donald Sutherland. Charismatické hvězdě z M*A*S*H i Hunger Games bylo 88 let

Zemřel Donald Sutherland. Charismatické hvězdě z M*A*S*H i Hunger Games bylo 88 let
Hunger Games | Lionsgate
Smutnou zprávu potvrdil webu Deadline agentura CAA, následně se o smutnou informaci na sociálních sítích podělil i jeho syn Kiefer Sutherland, který jde neméně úspěšně v otcových hereckých stopách. „Osobně si myslím, že můj otec byl jedním z nejdůležitějších herců v dějinách filmu. Nezalekl se žádné role, ať už byla dobrá, zlá či ošklivá. Miloval, co dělal. Dělal, co miloval. Nikdo nemůže chtít od života víc,“ napsal na památku svého otce. Donald Sutherland zemřel po dlouho trvající nemoci v 88 letech.
Donald Sutherland
Donald Sutherland

Herec

7.0
Donald Sutherland se narodil v Kanadě 17. července 1935, na filmových plátnech se začal pravidelně objevovat od 60. let. Jeho velmi plodná herecká kariéra tak zasahuje do neuvěřitelných sedmi dekád a hned jedna z jeho prvních rolí byla v jedné z velkých filmových klasik. V roce 1967 se totiž objevil v legendárním Tuctu špinavců, kde na sebe dokázal upoutat pozornost i vedle takových hereckých a prověřených es jako Lee Marvin, Charles Bronson či Ernest Borgnine.
Další velké role následovaly a na počátku 70. let patřil mezi nejvýraznější vycházející hvězdy Hollywoodu. A rozhodně za to nemohla jen jeho vysoká postava (měřil 192 cm) a výrazná vizáž. V roce 1970 se objevil coby Hawkeye Pierce ve filmu M*A*S*H od Roberta Altmana. Snímek byl sice následně zcela zastíněn ikonickým seriálem a pod známou postavou si dnes již většina představí Alana Aldu, i přesto šlo o velký krok mezi vyhledávané herecké tváře. To potvrdil o rok později potvrdil výtečnou kriminálkou Klute, kde se objevil po boku Jane Fonda.
Donald Sutherland
M*A*S*H (1970)
M*A*S*H (1970)
Donald Sutherland, Channing Tatum
Donald Sutherland
Donald Sutherland se tak definitivně etabloval mezi hollywoodskou smetánkou, z níž už nikdy neodešel. Zahrál si ve filmech těch největších režijních ikon a proslul svým ironickým i lakonickým projevem. Postupem let navíc získával na charismatu a v pozdějších fází kariéry si jeho postavy naopak spojujeme s obří porcí vážnosti i elegance. Dokázal zahrát milující tatínky, dědečky či mentory, ale také z jeho chladnosti a pragmatičnosti zvládla jít hrůza.
Má na svém kontě přes sto filmů a nevyhýbal se ani seriálové či televizní produkci. Za roli v televizním filmu Občan X dostal svůj první Zlatý glóbus, ten druhý získal taktéž za televizní film, Cestu do války, v roce 2017 získal od Akademie čestného Oscara za celoživotní dílo. Herectví se i přes problematické zdraví nevyhýbal ani v pokročilém věku a stále pracoval o sto šest. I díky tomu si ho i mladší generace mohou pamatovat právě z charismatických rolí, na dobré i špatné straně barikády. Vyčnívá pak zejména jeho účast v sérii Hunger Games, v romantice Pýcha a předsudek či kriminální minisérii Mělas to vědět s Nicole Kidman. Odešla zkrátka legenda a tvář, kterou si z filmů pamatuje snad úplně každý.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Deadline, X, Wikipedia