Nejslavnější Robin Hood Errol Flynn se narodil před 115 lety. Byl kmotrem všech filmových hrdinů

Nejslavnější Robin Hood Errol Flynn se narodil před 115 lety. Byl kmotrem všech filmových hrdinů
Errol Flynn | Warner Bros.
Errol Leslie Thomson Flynn se narodil v australské Tasmánii do rodiny budoucího vysokoškolského profesora a matky z „mořeplavecké rodiny“, jak ji popisoval sám Flynn. Právě to v něm od mládí vyvolávalo chuť po dobrodružství, kterých se během života nakonec dočkal bezpočet.
Errol Flynn
Errol Flynn

Herec

6.8
A stejně jako se malý Errol chystal poznat všechny krásy světa, zdá se, že svět byl od prvního okamžiku stejně učarovaný Errolem. Už od jeho dětství lze najít svědectví lidí, kteří se nemohli vynadívat na toho vysokého sličného kluka. Vždy vyčníval z davu svých vrstevníků, což se jen stupňovalo s jeho věkem. Flynna obklopovala atmosféra člověka, jehož pozornost, přátelství a snad i lásku chcete vyvolat. „Ženy ho chtějí, muži jím chtějí být,“ jak se tak říká.
Errol Flynn
Errol Flynn | Warner Bros.
To není nutně tak zdravé, jak se možná zdá na první pohled, a asi není divu, že se ve Flynnovi brzy začal projevovat pořádná dávka sebedůvěry a drzosti. Problémy mu někdy prošly díky jeho charismatu, zdaleka ale ne vždy. Ve škole ho provázely šarvátky jak s autoritami, tak s jeho vrstevníky. Někdy mohly přerůstat i v násilí.
Kde jinde by takový člověk mohl uspět než v showbusinessu? Zkraje dospělosti Flynn cestoval po Oceánii a v roce 1933 se nachomýtl na natáčení rekonstrukce vzpoury na Bounty, vznikající na autentických historických lokacích (dnes bychom snímek nazvali dokudramatem). Zde uzmul hlavní roli. Po zbytek života mimochodem tvrdil, že je potomkem jednoho ze vzbouřenců, na což chybí jakýkoliv historický důkaz a jde skoro určitě o jednu z mnoha legend, které ho provází, ale nenachází se na nich ani zrnko pravdy.
Samotný film se nedočkal velkého mezinárodního ohlasu, nicméně Flynn se díky němu během propagační šňůry dostal se do Londýna, kde se mohl představovat jako „leading actor“ a začít budovat svou kariéru. Jeho charisma okamžitě zafungovalo. Bylo však třeba ho nejprve herecky „vychovat“, v důsledku čehož strávil Flynn osm měsíců na intenzivním přípravném kurzu.
Errol Flynn
Dobrodružství Robina Hooda
Dobrodružství Robina Hooda
Dobrodružství Robina Hooda
Dobrodružství Robina Hooda
Eroll začal brzy dostávat role na divadle i ve filmu a budil univerzální nadšení. Méně to platilo o jeho chování v zákulisí. Z jednoho souboru byl propuštěn poté, co shodil svou šéfovou ze schodů. Jeho následný výkon v nedochovaném filmu Vražda v Monte Carlu přesto opět u producentů vzbudil nadšení komerčnímu neúspěchu navzdory. Errola s velkou slávou vyslali do Los Angeles, kde už na něj čekala připravená smlouva. V tuto chvíli neměl na kontě žádný hit, nikdo mimo obor ho neznal, lidsky byl v lepším případě nevyzpytatelný, v horším nebezpečný, a přesto každý, kdo ho spatřil, mu chtěl dát tolik příležitosti, kolik jen mohl. Tomu se říká osobní kouzlo.
Cesta do Ameriky probíhala tak dobře, že Errol během plavby potkal francouzsko-americkou herečku a zpěvačku Lili Damitu, s níž se promptně oženil. V Hollywoodu ho začali konečně obsazovat do úspěšných filmů a propagovali ho jako „irského herce z britských pódií". Austrálie by působila poněkud vulgárně. Průlomem byla hlavní role v remaku populárního němého swashbuckleru Captain Blood z roku 1922, jenž v roce 1935 zahájil éru Flynna jako velké hvězdy.
Jednalo se o enormní úspěch jak pro něj, tak pro jeho filmovou partnerku Olivii de Havilland. S ní Errol utvořil (jak bylo zvykem) stálé duo a natočili spolu během následujících let osm filmů. Jedním z nich byla i Dobrodružství Robina Hooda z roku 1938, jež dnes z Flynnova portfolia zůstávají nejvíc v popkulturním povědomí. Jeho dobový úspěch byl ale mnohem obsáhlejší, stal se ztělesněním typu bezstarostného, floutkovského a přitom velmi maskulinního a schopného hrdiny, který se tváří, jako by mu nic nedělalo vrásky, nejspíš protože bez problému vyklouzne z každého nebezpečí.
Flynnovu kariéru od počátku provázely obří skandály, jež ještě zvyšovaly veřejný zájem o jeho osobu. Jednak byl notorickým záletníkem (manželství s Damitou nepřekvapivě nevydrželo) a opakovaně byl u soudu kvůli nařčením ze statutárního znásilnění nezletilých dívek. Poté, co jsme se opakovaně rozplývali nad Flynnovým magnetickým charismatem, je třeba připustit, že ho neváhal využívat i velmi zvráceným způsobem.
Errol Flynn
Errol Flynn | Warner Bros.
Aby toho nebylo málo, po druhé světové válce se dočkal hned několika obvinění z toho, že špehoval pro Němce. To je ale skoro určitě nesmysl. FBI na něj měla otevřenou složku, takže kdyby šlo o oprávněné zvěsti, agentům by to jistě neuniklo. Flynn tedy neškodil národu, v němž našel domov, pouze lidem ve svém bezprostředním okolí. A nakonec především sám sobě. Jeho alkoholová a cigaretová závislost se časem proměnila v narkotickou a jak odrostl ze svých mladistvých rolí, tenčil se i jeho finanční příjem. Tak dlouho, až se Flynn ocitl na hraně bankrotu. Ve chvíli, kdy se ze své žalostné situace pokoušel na poslední chvíli vymanévrovat, se ale na cestě na pracovní schůzku v letadle zhroutil a v nemocnici zemřel. Bylo mu padesát let.
Errol Flynn je nepochybně absolutní ikonou filmové historie. Když se mužská herecká hvězda pokouší kombinovat lišácký šarm, drzost a fyzickou zdatnost, automaticky imituje Flynna. K němu vede cesta od Chrise Pratta, Deadpoola, Indiana Jonese i The Rocka. Zároveň je těžké lidsky respektovat člověka, který, řekněme si to na rovinu, podle dnešní definice skoro určitě znásilnil několik žen, často nezletilých, porval se, s kým se dalo, a absolutně si nedokázal poradit se svou slávou tak, aby se měl šanci dožít klidného stáří. Možná, že kdyby ve svůj poslední den dorazil na místo a domluvil si štědrou zakázku, podařilo by se mu kartu obrátit. Jednou ho ale štěstěna opustit musela.
Existují desítky historek, z nichž Flynn vyplývá jako sympatický a svérázný chlápek. A existují jiné, v nichž je chladnokrevným sobeckým násilníkem. Jeho život stihl být mnohem bohatším, plným vzestupů a pádů, než jsme tu stihli jmenovat. Jisté ale je, že nejde popřít ani Flynnův vrozený talent, ani jeho transgrese, v nichž mohl pokračovat, protože vydělával hodně lidem hodně peněz. Takový je ale v mnoha ohledech odkaz celého zábavního průmyslu. Nám nezbývá, než se pokusit s tím nějak vypořádat a možná se poučit.
Podívejte se na seznam nejlepších herců podle algoritmu Kinoboxu.
Zdroje: Wikipedia, Kinobox