Čeští piráti dostali tvrdou ránu. Po konci Ulož.to soud zablokoval také jeho alternativy

Čeští piráti dostali tvrdou ránu. Po konci Ulož.to soud zablokoval také jeho alternativy
Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (2003) | Walt Disney Studios
Podle informací webu Novinky.cz Krajský soud v Brně vydal předběžné opatření, na základě kterého jsou nyní blokovány servery Sledujteto.cz, eDisk.cz či Datoid.cz a Datoid.sk, jež fungovaly na stejné bázi jako zmiňované Ulož.to a uživatelé platformy se k nim v posledních měsících hojně přesunuli. Tuzemští operátoři tedy nyní podle nařízení tyto stránky blokují a uživatelé se na ně již nedostanou (Pozn. redakce: je možné, že se na servery i tak nadále připojíte, záleží jakého máte poskytovatele internetu).
O blokaci webů se soudně domáhala Asociace komerčních televizí (AKTV), do níž patří stanice Nova, Prima či Óčko. Ty samozřejmě chtěly docílit toho, aby se na těchto platformách přestaly nelegálně šířit jejich pořady, seriály či filmy. Se svou žádostí uspěly. Asociace bojuje proti serverům na sdílení dat vytrvale již delší dobu. Již dříve např. vedla soudní spor s platformou FastShare, s níž se nakonec dohodla mimosoudně a server se zavázal, že bude počiny stanic mazat.
Server Datoid.cz
Server Datoid.cz | Datoid.cz
Oporu má AKTV v novelizaci autorského zákona, k němuž došlo v minulém roce na základě Aktu o digitálních službách od Evropské unie. Na základě těchto úprav a nových nařízení v digitálním prostoru provozovatel webu v podstatě přejímá zodpovědnost za vše, co je na něj uživatelem nahráno. Televize, filmové či distribuční společnosti tak mohou mnohem snadněji proti nelegálně se šířícímu obsahu a zneužívání autorských práv zakročit. To byl ostatně důvod „konce“ Ulož.to, jenž po úpravě zákona radikálně změnil svou podobu a stalo se z něj v podstatě jen cloudové uložiště pro vlastní užívání.
Weby pro sdílení dat jsou tedy pod čím dál větším tlakem a jejich uživatelé mají zase o něco komplikovanější cestu, jak se k nelegálnímu obsahu dostat. Datoid, eDisk a spol. se ovšem nechtějí vzdát tak snadno a přecházejí se svými službami na jiné domény. Je ovšem otázkou, za jak dlouho soud a operátoři zablokují i podobné pokusy. Zdá se tedy, že soumrak tzv. pirátských serverů pokračuje a pro největší weby tohoto typu bude čím dál složitější fungovat, pokud se nechtějí podvolit autorskému zákonu a soudnímu nařízení.
Současná podoba Ulož.to
Server eDisk
Server eDisk
Kroky soudu pak budou u řady uživatelů vyvolávat diskuze, jelikož se s postupnou ztrátou těchto služeb a velkého množství dat nedokáží smířit. Je tedy jasné, že ani tento krok jim neudělá velkou radost. V dnešní době, kdy má filmový fanoušek možnost výběru z mnoha streamovacích služeb, na nichž taktéž nalezne nepřeberné množství titulů, existuje ovšem poměrně snadný způsob, jak toto mrzení ukončit.
Podívejte se např. na žebříček nejlepších filmů dostupných na Netflixu.
Zdroj: Novinky.cz, Živě.cz