Spielbergův návrat ke sci-fi má název a láká hereckého miláčka. Natočí režijní ikona zase hit?

Spielbergův návrat ke sci-fi má název a láká hereckého miláčka. Natočí režijní ikona zase hit?
E.T. - Mimozemšťan | Universal Pictures
V posledních deseti letech natočil Spielberg šest filmů, což rozhodně není málo, tím spíš na filmaře jeho věku a postavení. Jen jediný z nich, Ready Player One, však byl komerční hit. Ne že by Spielberg přímo selhával, spíš se o trháky ani nepokouší. Točí si podle svého vkusu a pro vlastní radost.
Steven Spielberg
Steven Spielberg

Režisér

8.6
Jak velký kontrast proti jeho mládí, kdy byl předním komerčním tvůrcem, který nejenže točil jeden hit za druhým, ale přímo určoval, jak vlastně takový „filmový hit“ vypadá a jak by měla fungovat infrastruktura Hollywoodu, aby jich generovala co nejvíc.
V osobě Stevena Spielberga se vyjevuje paradoxní situace, jelikož jeho působení vedlo k zacílení na náctiletého chlapce jako primárního zákazníka americké popkultury a odsunutí dospělé kinematografie na druhou kolej, což má dost smutné následky. Jeho vlastní filmy jsou však takřka bez výjimky ukázkou toho lepšího, a někdy nejlepšího, co jde v této kategorii stvořit. Je Spielberg jedním z největších hrdinů, nebo padouchů dějin kinematografie? To si musí každý rozhodnout sám.
Blízká setkání třetího druhu
Blízká setkání třetího druhu
Válka světů
Tom Cruise, Tim Robbins
E.T. - Mimozemšťan
Vzhledem k jeho vlastní filmografii posledních let se však zdá zjevné, že on sám udělal celkem výrazný úkrok od toho, jakou roli hrál v showbyznysu dříve. Nyní je akademickým režisérem, který točí filmy pro starší cinefilní publikum. Jistě tedy bude zajímavé sledovat, když v tomto rozpoložení realizuje sci-fi, jež by ho snadno mohlo zatáhnout ke starým zvykům (jak se částečně podařilo Ready Player One).
Už samotný název Spielbergova chystaného filmu byl dlouho tajemstvím a oficiálně jím stále je. Na schůzce investorů IMAXu (té samé, díky níž se začalo počítat se třetí Dunou na rok 2026) však vyšlo najevo, že v květnu 2026, mezi premiérami pátých Avengers a celovečerního Mandaloriana, existuje vyčleněné místo na snímek The Dish (Pokrm, Nádobí či snad Mísa), jenž byl promptně identifikován jako Spielbergovo sci-fi.
Rivalové
Rivalové - Josh O' Connor | Metro Goldwyn Mayer Pictures
Production Weekly vzápětí informovalo o tom, že k Emily Blunt se přidává Josh O’Connor, jehož jméno několik let potichu bublalo, v poslední době ale přešel do mainstreamového povědomí díky rolím v seriálové Koruně, kde ztvárnil prince Charlese, a hlavně ve smyslném sportovním dramatu Rivalové.
Scénář, který na základě Spielbergova námětu vypracoval David Koepp, by měl poskytnout velký prostor těmto dvěma hercům k předvedení maxima talentu. Natáčet by se mělo začít v únoru příštího roku.
Podívejte se na žebříček nejlepších blockbusterů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: World of Reel, Production Weekly