Návrat kultovního seriálu? Známý herec je přesvědčen, že se populární Scrubs vrátí

Návrat kultovního seriálu? Známý herec je přesvědčen, že se populární Scrubs vrátí
Scrubs | CBS
Scrubs rozhodně nesednou každému (obzvlášť ne v českém dabingu, který nejde doporučit). Pokud vám ale jejich směs nadsazeného humoru a dramatu sedne, je šance, že si tenhle nyní již skoro retro seriál zamilujete. V televizní historii se navíc jedná o velmi vlivný single-camera sitcom, tedy takový, který opouští aranžmá běžných televizních komedií a je natáčený nikoliv v ateliéru a za doprovodu diváckého smíchu, ale na skutečných lokacích.
Scrubs: Doktůrci
Scrubs: Doktůrci
  • Disney+
78%
Dnes se to už jeví samozřejmě, Doktůrci byli ale ve své době velmi prominentním inovátorem tohoto postupu. Štáb Billa Lawrence si pronajal skutečnou starou nemocnici a na deset let ji obydlel, což mimo jiné umožnilo vytvořit kontinuální a konzistentní prostor, s nímž se publikum mohlo sžít. To jen pomohlo silnému souznění publika a pořadu.
Přes svůj kultovní status, nebo spíš právě v jeho důsledku, však skončil počin velmi neslavně. Klesající čísla sledovanosti vedly k rozhodnutí CBS pořad ukončit, producenti ABC ale věřili, že jde o chybu. Vzniklé dvě řady se sice potýkaly s důsledky dnes již notorické scenáristické stávky roku 2007, vedly ale ke skromné spokojenosti. Zároveň ale bylo jasné, že status quo nepůjde udržovat navěky.
Scrubs
Scrubs | Disney
Zach Braff, Sarah Chalke a Donald Faison pomalu, ale jistě odrostli věku studentů medicíny, jejich postavy zakládaly rodiny, začaly vychovávat děti a představa bezstarostných eskapád i mladistvých existenciálních otázek začala působit nepatřičně. Seriál Scrubs měl tedy projít rebootem, kdy se v deváté řadě představí nové postavy, které přeberou žezlo.
Tvůrci však udělali všechny chyby, jaké může pokus o výměnu stráží udělat. Předně scenáristé, marketing a v důsledku diváci neměli jasno, jestli jde o devátou řadu starého seriálu, nebo první řadu nového. Vyprávění se až moc spoléhalo na staré herce a nedovolilo publiku zvyknout si na novou partu, která ke všemu nebyla zvlášť sympatická. Osmá řada měla navíc úžasné emocionální finále, tenhle „polonávrat“ tedy působil spíš jako obzvlášť špatná kocovina. Reakce byly tak drtivé a čísla sledovanosti padala tak neúprosně, že se série ani nedotočila a fanoušci od té doby přísahají, že jejich oblíbený pořad se dočkal přesně osmi řad, ani epizody navíc.
Čas ale hojí všechny rány a Zach Braff se z nepřízně stihl vzpamatovat. Jeho kariéra se navíc smutně zadrhla (v roce 2004, okolo premiéry jeho režijního počinu Garden State, se mělo za to, že z něj bude velká hvězda, což se rozhodně nenaplnilo), takže může na Scrubs vzpomínat jako na kariérní vrchol. Když si k tomu připomeneme, že legacy sequely jsou stále častější, nabízí se tu jasná eventualita. Mohou se Scrubs vrátit?
Scrubs
Scrubs
Scrubs
Scrubs
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-cast-ii-5
„Řeknu vám něco, co nikde jinde neuslyšíte,“ lákal Braff v rozhovoru s Entertainment Tonight. „Scrubs teď patří Disneymu, Bill (Lawrence) dělá zakázku pro Warnery. Až si to spolu tyhle dva korporáty vyříkají, myslím, že lidé dostanou to, co chtějí. Myslím, že se to stane! Byl bych nadšený vrátit se k blbnutí s mými nejmilovanějšími lidmi. Pořád jsme stejná parta, pořád spolu trávíme čas. Vím, že to říkají všichni herci z dlouhých seriálů, ale u nás to je pravda. Právě jsem byl na dovolené se Sarah Chalke, příští týden jdeme s Billem na pláž. Jsme pořád přátelé.“
Podobný sentiment sdílí i Bill Lawrence, jak se nedávno svěřoval LADbible. „Nechtěl bych to dělat jako film, ale rozhodně jsem otevřený možnosti strávit s touhle show ještě pár let. Nejenže by byla sranda vidět ty postavy, které jsme si zamilovali, po tolika letech, navíc by bylo zajímavé porovnat, jak vypadá dnešní mladý doktor.“ Zobrazit realisticky shon nemocnice a vzdát poctu všem jejím pracovníkům bylo vždy jedním z předních cílů pořadu.
Braff a Lawrence mluví o nových Scrubs s nadšením rodiče, který si je naprosto jistý, že jeho potomek bude nadšený z dárku pod stromečkem. Jako Miroslav Donutil v Pelíškách. Jenže je tomu tak? I ti z nás, která na Scrubs nedají dopustit jako na velkou srdcovku, se nejspíš pozastavíme nad tím, nakolik nás vlastně (ne)láká představa JDho jako padesátníka, jenž svými denními sny proplouvá o čtvrt století po premiéře prvního dílu. Nebylo by lepší nechat tuhle partu v minulosti a natočit ve stejném složení úplně novou show?
Všech 8 (!) řad Scrubs si můžete připomenout na Disney +. Podívejte se i na žebříček nejlepších seriálů, které jsou na této platformě dostupné.
Zdroje: Entertainment Tonight, LADbible