Návrat triumfálního Šóguna se blíží. V dalších řadách se zaměří na krvavou japonskou historii

Návrat triumfálního Šóguna se blíží. V dalších řadách se zaměří na krvavou japonskou historii
Šógun | Disney+
Desetidílná série od televizní stanice FX nedávno shrábla 25 nominací na prestižní ceny Emmy a celý svět na jaře se zatajeným dechem přihlížel zdánlivě nerovnému tažení Lorda Toranagy (Sanada) proti proradné radě regentů, které kolem roku 1600 zásadně ovlivní mořem vyvržený Angličan John Blackthorne (Cosmo Jarvas). Americká produkce si dala záležet na dobově poplatné výpravě, japonští herci a herečky včetně vycházející superstar Anny Sawai oživili tamní divadelní tradice a důmyslný scénář připomněl spikleneckým rozvržením aktérů či šokujícími skony i lepší momenty Hry o trůny. A navrch přihodil cenné dějepisné lekce i přemýšlení o odlišné východní filosofii, jejíž rozdíly ale mohou přátelství a vzájemná důvěra překlenout.
Šógun
Šógun
  • Disney+
86%
FX si brousí zuby celkem na tři série a Sanada, známý též z akčňáků Bullet Train nebo John Wick: Kapitola 4, v rozhovoru pro Deadline rozprostřel uspokojivý rozvrh. „Začneme natáčet někdy příští rok, cílíme na léto. Scenáristé se už pustili do práce, dělají na tom nonstop každý den,“ ubezpečil třiašedesátiletý herec, jenž na scénář znovu „hází japonské očko.“ Autoři spolupracují s Clavellovými pozůstalými, ale po vyčerpání zdrojového materiálu současně mají větší svobodu.
„Už nemáme k dispozici žádné romány, takže scenáristé dostávají určitou svobodu. Máme totiž historii,“ přiblížil Sanada návrat do třeskutého období občanské války, které skýtá mnoho osobních, politických i válečných zvratů. „Máme skutečné podklady a víme, k čemu docházelo. Mnoho epizod tak pramení přímo z historie.“
Šógun
Šógun
Šógun
Šógun
Šógun
To se do určité míry týká i první sezóny, Clavell se při psaní knihy inspiroval řadou reálných historických osobností a pochmurnými osudy jejich dynastií. Snad se tvůrcům podaří přijít s obdobně pohnutou a mnohovýznamovou linií jako v případě přátelství Blackthorneho s překladatelkou Lady Mariko, která byla emočním jádrem skvělého příběhu. Jak si poradí s obsáhlými historickými prameny či inspiracemi v podobě mnoha samurajských filmových klasik, to se nedozvíme dříve než na jaře 2026.
Podívejte se na žebříček nejlepších historických seriálů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Deadline, Film Stories