Donutil bude prezidentem, na kterého je spáchán atentát. „Zapadá to do současného koloritu,“ tvrdí

Donutil bude prezidentem, na kterého je spáchán atentát. „Zapadá to do současného koloritu,“ tvrdí
Moloch | Richard Hodonický
„Bude napínavý, současný, nevybíravý a krutý,“ přesně těmito slovy shrnuje slavný herec nový seriál Moloch, jehož natáčení jsme se zúčastnili v nádherných prostorách Stavovského divadla. Celý rozhovor, který si můžete pustit níže, jsme pro vás kvůli technickým problémům připravili také s titulky.
Miroslav Donutil - rozhovor k sérii Moloch | Kinobox
Miroslav Donutil ztvárňuje v třídílném projektu prezidenta, který se ocitne na mušce atentátníka. Útok na hlavu státu chce vyřešit investigativní novinář (Jan Révai) za pomoci online pátračky Julie (Eliza Rycembel), společně se ovšem zaplétají do nebezpečné politické hry plné tajných služeb. Téma atentátů se pak kvůli nedávnému dění v USA či na Slovensku stalo až nečekaně aktuálním, což si uvědomuje také herecký matador.
„Jako by scenárista Štefan Titka předjímal, co se děje na Slovensku a v Americe a na mě je tady najednou spáchán atentát. Tak to bohužel zapadá do současného politického koloritu,“ říká v rozhovoru Miroslav Donutil. Dodává, že o to je scénář aktuálnější, více vzrušující a navíc nabádá člověka k přemýšlení o tom, proč tomu tak je. „Když má scenárista nějakou vizi a umí se podívat do současnosti, tak dokáže napsat i takovéto věci,“ dodává a vyzdvihuje právě Titkovu práci.
Moloch
Moloch
AI
64%
Vzhledem k roli a událostem by se pak nabízelo inspirovat některým z předešlých prezidentů či známou politickou postavou. Tuto strategii však Donutil odmítá. Má totiž zásadu nikdy se neinspirovat skutečnou figurou a vždy vytvarovat charakter podle svého. „V případě Doktora Martina bylo například vyžadováno, abych sledoval anglický originál, abych se poučil, jak se to má hrát. Což jsem teda opravdu odmítl,“ dává herec jasný příklad svého hereckého přístupu.
Právě u Doktora Martina se ostatně poprvé potkal s tvůrčím týmem v čele s producentem Vratislavem Šlajerem, s nímž poté spolupracoval mimo jiné na seriálech Dáma a král či blížící se novince Záhadné případy. Spolupráci s tímto tvůrčím týmem si velmi pochvaluje a baví ho, že si pro něj vždy připraví něco jiného. „Mě láká hlavně ta změna, protože změna je život a tady jsem měl vždy možnost zahrát si něco jiného,“ říká v rozhovoru.
Moloch
Moloch
Moloch
Moloch
Jan Révai
Dodává, že ani tentokrát si práci s prověřenými tvůrci nemůže vynachválit, prezidentské úlohy si váží a sám se nemůže dočkat, jakou napínavou podívanou s diváky příští rok na Canal+ uvidí. V rozhovoru jsme pak dále např. probrali, jaký žánr by chtěl příště natočit a proč nyní dává přednost seriálovým nabídkám před těmi celovečerními.
Podívejte se také na žebříček nejlepších českých herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Kinobox