Povedený nový Vetřelec se zavděčí pamětníkům. Na domácí nosiče vyjde v (ne)přežitém formátu

Povedený nový Vetřelec se zavděčí pamětníkům. Na domácí nosiče vyjde v (ne)přežitém formátu
Vetřelec: Romulus | 20th Century Studios
Kazetové pásky jsou dítkem sedmdesátých let, ale zejména na východě se rozmohly s kultovní tvorbou či rychlodabingem následné dekády. Ještě děti devadesátek mohly své rané srdcovky konzumovat na VHSkách, které od poloviny 90. let postupně vytlačoval trh s discovými formáty (a do toho už existoval Netflix, který předjímal úpadek fyzického nákupu filmů už poštovním doručováním DVD). VHS klepaly bačkorami až kolem roku 2005, kdy studia platila za poslední široce distribuované pásky s tituly jako Legenda o Zorrovi či Dějiny násilí.
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
  • +1
77%
Romulus, jehož natočil hororový guru Fede Alvarez (Smrt ve tmě) pod producentskou záštitou Ridleyho Scotta, v současnosti potěší už menší okruh nostalgiků se zálibou v retro dekoracích. VHSky v posledních letech zcela nevymřely, přestože fyzické kopie už kvůli streamovacím službám v čele s Netflixem nejdou tak na odbyt. Distributoři jako Witter Entertainment ovšem začali vydávat „vintage edice“ žánrových skvostů jako Terrifier 2 nebo Mandy – Kult pomsty, jež samy aplikují retro koncepty a audiovizuály pro pamětníky zašlých kinematografických epoch. Odpovídají tomu i obaly VHS, které z už tak vzácného formátu činí ještě unikátnější položku filmového nadšence.
S tím souzní také limitovaná edice VHS s novým Vetřelcem, již si ve stále vzácnějším scénáři objednalo samotné 20th Century Studios. Alvarezův film ostatně stylisticky i dějově vzdává poctu raným předchůdcům, kteří šli do světa v době prvotní expanze videokazet. Zájem v kinech o něj byl a recenze se nesly v převážně pozitivním duchu, tudíž nyní mohou potenciálně utrácet i ti starší milovníci série, které návštěva kinosálů tolik neláká.
Koupě se v tomto případě může rovnat nejen stylové domácí projekci ve formátu 4x3 s anglickým stereo zvukovým doprovodem, ale možná i perspektivní investici. Pokud kazetu necháte zabalenou ve fólii ilustrované věhlasným grafikem Mattem Fergusonem, v budoucnu z ní pravděpodobně bude cenný sběratelský kousek. Zatím není jasné, zda se VHS v limitovaném počtu dostane i do Česka, zájemci ji ale jistě budou mít šanci ulovit na zahraničních internetových obchodech.
Vetřelec patří k nejslavnějším artiklům filmové sci-fi a její pětačtyřicetiletý rozptyl i neuvadající popularita svádí ke shromažďování sběratelských kolekcí. Zdánlivě přežité formáty se ve vlnách revitalizují, v tomto případě vzhledem k rostoucí poptávce po VHS jakožto stále vzácnějším kulturním brandu. Velké studiové filmy jako Romulus na kdysi frekventovaný trh skoro nevstupují a budou v tomto směru zkrátka vzácností. I když jeden nikdy neví, co přinese budoucnost a po čem znudění konzumenti zatouží.
Podívejte se na žebříček nejlepších sci-fi filmů všech dob podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb, X