Blockbusterový nářez, dokonalý Washington. Reakce na Gladiátora 2 vzývají Oscary pro film roku

Blockbusterový nářez, dokonalý Washington. Reakce na Gladiátora 2 vzývají Oscary pro film roku
Gladiátor II | 2024 Paramount Pictures
Skoro jednohlasně nadšené výlevy proudí od freelancerů i zástupců tisku včetně magazínů jako Los Angeles Times. Všichni se shodují na tom, že druhý Gladiátor je nejlepším filmem Ridleyho Scotta minimálně od Marťana, v těch nejdrzejších ódách se mluví dokonce o největším triumfu slavného filmaře od akčňáku Černý jestřáb sestřelen. Najdou se dokonce tací, kteří hovoří o jednom z nejlepších filmů vůbec, o prožitku zažehávajícím lásku ke kinematografii a o trumfnutí Oscary ověnčeného původního Gladiátora. Scott prý zaručeně uspěl v uctění Maximovy pověsti i zakomponování nových vzrušujících prvků. Třeba bojových nosorožců v aréně Kolosea, která má být tentokrát v ještě drsnější a monumentálnější akční permanenci.
Gladiátor II
Gladiátor II
AI
86%
„Můžete být v klidu, Římané. Gladiátor 2 je ten typ velkolepého filmového mistrovství, které dokáže zvládnout jen Ridley Scott. Vše na něm prostě funguje. Silně připomíná Mavericka v tom, jak dokáže oživit minulost a přidat něco nového. Odvážné, energické filmařské dílo od legendárního talentu,“ praví jeden z ohlasů na síti X, který dílo přirovnává ke stíhačkové senzaci Toma Cruise. Ta před dvěma lety debutovala šestatřicet let po premiéře úvodního Top Gunu a lidé za ní v kinech utratili přes miliardu a půl dolarů. To by se studiu Paramount náramně hodilo i v případě Gladiátora, jehož rozpočet bobtnal pod ohromující produkční odevzdaností praktickému efektu. Štáb nemohl natáčet v Římě, a tak si na Maltě vybudoval vlastní starověké kulisy.
První diváci to univerzálně kvitují a přívlastek epický padá častěji než ranní chodec s agresivní opicí. Vychvalování technických parametrů samozřejmě jen souzní s pověstí Scotta jakožto vrcholného blockbusterového řemeslníka. I ten ovšem k ruce potřebuje kvalitní scénář, aby náhodou nesplácal oslnivě vypadají nekoherentní výplachy typu Promethea, Exodus či Napoleona. I v tom ale nový Gladiátor údajně nekulhá a vedle vzrušujícího návratu krvavé kostýmní epiky skýtá i uspokojivý příběh postav, které rozehrávají šachovou partii hodnou zábavné a hollywoodsky načančané antické tragédie. A to i přesto, že někteří poukazují na slabší emocionální vazby a méně propracovaného protagonistu než v jedničce.
Gladiátor II
Gladiátor II
Gladiátor II
Gladiátor II
Gladiátor II
Paul Mescal každopádně projevuje hrdinské charisma, aniž by zanevřel na svou civilnější auru z nezávislých projektů ve stylu Aftersun, díky němuž osmadvacetiletý herec loni poprvé usiloval o Oscara. Jako zarputilý Lucius, jehož římská flotila po vylodění v severoafrické Numidii připraví o rodinu i svobodu, se prý okamžitě řadí i do letošního oscarového závodu. V něm má mít ovšem ve vedlejší herecké kategorii obrovský náskok Denzel Washington, jenž jako Macrinus vévodí svým scénám a dle recenzentů si užívá každou repliku. Jeho oscarová nominace má být hotovou věcí a za svůj výkon, jímž částečně upomíná na postavu zkorumpovaného poldy v Training Day, si ji prý zaslouží proměnit.
Paramount se tak údajně na Gladiátora zaměří ve své letošní oscarové kampani, v níž bude tlačit do popředí ještě muzikálový životopis Robbieho Williamse Better Man či drama September 5 o olympijském masakru z roku 1972. Ridley Scott měl ke zlaté sošce blízko už zásluhou prvního dílu, kdy jej ale porazil dvojnásobně nominovaný Steven Soderbergh za Traffic – Nadvládu gangů. Gladiátor nicméně zvítězil jako nejlepší film roku a radoval se i Russell Crowe v herecké kategorii.
Gladiátor 2 nyní může napodobit třeba sérii Kmotr, jejíž první dvě části skončily nejlepším filmem roku, ale až dvojka z roku 1974 přinesla režijního Oscara Francisu Fordu Coppolovi. Šestaosmdesátiletý Scott neproměnil žádnou ze tří dosavadních nominací (za Thelmu a Louise, Gladiátora a Černý jestřáb sestřelen) a vzhledem k tomu, jak nás v důchodovém věku zásobuje stále důstojnou a technicky špičkovou blockbusterovou nadílkou, by si tuhle pozlacenou třešničku na kariérním dortu zasloužil. Na to je ale přece jenom ještě brzy a až široké uvedení v kinech od poloviny listopadu prozradí, jak moc nás gladiátoři jdoucí na smrt v aréně zabaví.
Prohlédněte si žebříček nejočekávanějších filmů zbytku tohoto roku dle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Variety, X