Nic ve zlém. Původní představitel Lucia chápe, proč nedostal hlavní roli v Gladiátorovi 2

Nic ve zlém. Původní představitel Lucia chápe, proč nedostal hlavní roli v Gladiátorovi 2
Spencer Treat Clark – Gladiátor | DreamWorks
Clark, výrazem nevinnosti a zvídavosti podobný Haleymu Joelu Osmentovi, byl kolem přelomu tisíciletí žádaným dětským hercem. Objevil se ve výborném dramatickém thrilleru Miluj bližního svého a roku 2000 dostal šanci hned ve dvou mistrovských dílech. Režisér Šestého smyslu M. Night Shyamalan jej obsadil jako syna Bruce Willise v převratné realistické komiksovce Vyvolený a Ridley Scott jej přizval do gladiátorské arény, kde jako syn císařovy sestry Lucilly (Connie Nielsen) sledoval zápasení obdivovaného Maxima (Russell Crowe), matčina bývalého milence.
Spencer Treat Clark
Spencer Treat Clark

Herec

6.2
O čtyřiadvacet let později se do Kolosea vrátíme díky navazujícímu příběhu emigrujícího Lucia (Paul Mescal), jehož římský generál Acacius (Pedro Pascal) přivleče jako otroka zpět do kolébky starověké velmoci. Acacius je provdaný za Lucillu a říši tyranizují šílení císařové Geta a Caracalla, jejichž gladiátorské hry uvrhnou na zakrvácený písek také nového pomstychtivého protagonistu.
Clark měl ideální věkový předpoklad pro zopakování své nejslavnější role, již posléze trumfoval ještě v Eastwoodově Tajemné řece. Přechod do áčkové herecké ligy plnoletých se mu ovšem nezdařil, i když Shyamalan na něj nezapomněl a roku 2019 mu znovu přihrál úlohu Willisova syna v troufalém sequelu Skleněný. Ridley Scott, jenž dvojku Gladiátora režíruje podle scénáře Davida Scarpy (Napoleon), se ovšem vydal jinou cestou.
Gladiátor
Skleněný
Gladiátor II
Gladiátor II
Gladiátor II
Teprve osmadvacetiletý Mescal legendárního režiséra zaujal v seriálu Normální lidi a o castingu nebylo pochyb. Nejen trailery už prozradily, že jeden z největších hereckých objevů posledních let ve šlépějích Russella Crowea kráčet zvládne. Fyzická zuřivost a charisma mu nejsou cizí a epické měřítko mu jako protivníky vymezí dokonce i nosorožce či žraloky v zaplaveném Koloseu, jež tvůrci částečně zrekonstruovali na Maltě.
Clark, jehož právě můžeme vidět v kingovské adaptaci Prokletí Salemu na platformě Max, přitom rozumí tomu, že pro takto velikášskou produkci nemá potřebné renomé. V rozhovoru pro magazín People smekl před Mescalem, jenž podle něj odvede skvělou práci a zmínil, jak dobře zatím očekávané a čtvrtstoletí odkládané pokračování vypadá. Vzrušeně vyhlíží, co Mescal, známý rovněž z chváleného dramatu Aftersun, s jeho bývalou postavou provede.
Připouští rovněž, že lidé na jeho průlomovou hereckou zkušenost už pozapomněli. „Bylo to před pětadvaceti lety. Spousta lidí, když mě vidí jako dospělého, to ale nemůže pochopit. ‚Proboha, máš pravdu, byl jsi Lucius v Gladiátorovi!,‘“ přiznal herec, jenž často účinkuje v televizi v seriálech jako Animal Kingdom nebo Agenti S.H.I.E.L.D. Jeho čas ještě může nastat, zatím však podobně jako o rok mladší Osment nenaplňuje očekávání vzešlá z rané pubertální kariéry.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: SlashFilm, People