Nolan po Oppenheimerovi možná nechá explodovat nebe. Má připravovat futuristický akčňák

Nolan po Oppenheimerovi možná nechá explodovat nebe. Má připravovat futuristický akčňák
Oppenheimer | Universal Pictures
Ta zodpovědnost je v podstatě neúnosná, ale čtyřiapadesátiletý Londýňan už ji v minulosti několikrát s grácií ustál. Svým způsobem nezávislý blockbusterový tvůrce pravidelně vyhrává v kasovních závodech a po úspěchu skoro miliardového Oppenheimera popřel, že by se v dohledné době plánoval uchýlit k intimnějším levným produkcím. Ne každý si prý vybuduje podobná rozpočtová privilegia a je třeba si jich vážit, i když jsou i pro něj tíživá.
Christopher Nolan
Christopher Nolan

Režisér, Scenárista

9.3
Nolanovu zatím nespecifikovanou novinku bude znovu distribuovat studio Universal Pictures, které hitmakerovi dalo u tříhodinové jaderné biografie volnou ruku. Matt Damon, jenž si v Oppenheimerovi zahrál generála Leslieho Grovese, je samozřejmě neselhávající volbou, zvlášť po zkušenostech s bourneovskou sérií má akční image a současně o svých kvalitách přesvědčuje na široké škále autorských i žánrových projektů. A bezpochyby by ještě ve čtyřiapadesáti letech případně zvládl roli špičkového pilota futuristické helikoptéry, která roku 1983 připadla tehdy jednapadesátileté hvězdě Čelistí Roy Scheiderovi.
Létající oko (1983)
Létající oko (1983) | Columbia Pictures
Létající oko, akční sci-fi thriller režiséra Johna Badhama a scenáristy Vetřelce Dana O'Bannona, se hlavně na Redditu skloňuje jako nejpravděpodobnější formát pro Nolanův chystaný film. Drby filtrované přes Dark Horizons tvrdí, že Nolan a jeho tým byli v kontaktu s leteckou jednotkou NYPD ohledně natáčení futuristického akčního filmu zasazeného do New Yorku, který bude o policejním pilotovi vrtulníku, jenž podobnou jednotku vede. Režisér prý každému, kdo se na produkci podílí, věnoval „vysoce kvalitní“ kopii čtyři dekády starého filmu, aby si ji v rámci příprav na natáčení pustili.
Nemělo by přitom jít o suchý remake, nýbrž o koncepční aktualizaci Nolanova oblíbeného kousku, která by mu umožnila popustit uzdu letité vášni pro praktické vizuální efekty a realistické akční scény. Už Badhamův skvěle obsazený snímek vypadá na svou dobu báječně a dnes, kdy štědře zajištěné štáby dokážou přijít s kaskadérskými zázraky ve formě Top Gun: Maverick či Mission: Impossible, je představa elitního vrtulníku v nenechavých rukách teroristické organizace divácky neodolatelná. Právě o takové zápletce, kdy newyorské vzdušné síly přijdou o svou zásadní zbraň, se na internetu s odvoláním na nejasné interní zdroje šeptá.
Není pochyb o tom, že v takovém nastavení bychom Nolana rádi zažili. Všechna jeho akčnější díla v čele s Temným rytířem či Dunkerkem mají parádní naturalistickou akci a režisér posvěcený zmiňovanou rozpočtovou zodpovědností se na tomto písečku zkrátka ujme lépe než u hororu. A to i přesto, že se opakovaně nechal slyšet, jak rád by efektivní horor někdy natočil. Ovšem jen pod podmínkou, že dokáže přijít s funkčním a dostatečně silným konceptem. Zdroje webu World of Reel každopádně tahle žánrová přání vyvrátily.
Oppenheimer
Oppenheimer
Tenet
Dunkerk
Temný rytíř
Nějaký čas se hovořilo o tom, že Nolan natočí filmovou předělávku kultovního seriálu The Prisoner. Patrick McGoohan v něm v 60. letech ztvárnil agenta ve výslužbě, jehož unesou a pod neustálým dohledem drží ve zdánlivě idylické ostrovní vesnici, odkud hrdina s cennými informacemi pokouší utéct. Bondovkami inspirovaný pořad by k režisérovi Tenetu rovněž pasoval, ale i tyto informace od března vzaly za své a nikdo přesně neví, co nejsledovanější mainstreamový filmař kuje. A tak to bude možná nejlepší, neboť v překvapení stoprocentně angažovaného publika tkví Nolanova obrovská devíza.
Podívejte se na žebříček nejlepších režisérů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Film Stories, X, World of Reel