James Cameron chce napravit chyby Oppenheimera. Hodlá natočit lidské utrpení z Hirošimy

James Cameron chce napravit chyby Oppenheimera. Hodlá natočit lidské utrpení z Hirošimy
Oppenheimer | Universal Pictures
James Cameron zakoupil práva na dvě knihy amerického spisovatele Charlese Pellegrina, chystané Duchy Hirošimy (Ghosts of Hiroshima) a starší Poslední vlak z Hirošimy (The Last Train from Hiroshima), jež vyprání příběhy o atomovém výbuchu právě z úhlu pohledu civilistů. Pellegrin a Cameron tedy zjevně nemají upejpavost Nolanových zastánců, kteří považují za netaktní věnovat se japonskému tématu přes vlastní západní původ.
James Cameron
James Cameron

Režisér

8.5
Legitimizují to důslednou rešerší, setkáními se svědky a dlouhodobým zájmem. Pro Camerona vskutku nejde o náhlý vrtoch. V roce 2010 se například spolu právě s Pellegrinem setkal v nemocnici s pověstným Tsutomu Yamaguchim jen pár dní před jeho smrtí v 93 letech. Tento muž byl shodou nešťastných náhod v Hirošimě i Nagasaki právě v době shození bomb a jeho svědectví sloužilo Pellegrinovi jako důležitý zdroj informací.
Yamaguchimu na jeho smrtelné posteli Cameron slíbil, že jeho příběh předá dalším generacím. O pět let později vyšla první Pellegrineova nonfikční kniha. Jak ale víme, James se odstěhoval na namodralou fluorescentní Pandoru a upřednostnil svůj environmentální aktivismus sypající miliardy zelených dolarů.
James Cameron
James Cameron a Guillermo del Toro
James Cameron, 2014, Hollywood
nejpalcivejsi-otazku-kinematografie-zodpovedela-veda-jack-na-konci-titanicu-proste-musel-zemrit
Jon Landau, James Cameron
Nyní vychází další Pellegrinova kniha a kiny profrčel Oppenheimer, který programově nezobrazuje lidské utrpení až na několik nočních můr hlavního hrdiny, v nichž japonské obyvatelstvo figuruje spíš jako strašidla než bytosti z masa a kostí. Zlí jazykové mohou říct, že Cameron pochopil, že v tématu je komerční potenciál. Možná ale, že se také ozvalo jeho svědomí ohledně toho, že stále nesplnil svůj slib a jiný slavný režisér uvedl eventový film, který notoricky postrádá civilní úhel pohledu. Dává smysl, že Cameron se utvrdil v tom, že: „Kdo, když ne já?“
Jenže mnohem lepší otázka je: „Kdy?“ Všichni víme, že James má v plánu natočit nějakých 39 pokračování Avatara, v důsledku čehož má jednoznačné volno v harmonogramu někdy v roce 2687. Cameron tedy pro Deadline sice potvrzuje, že je jeho jednoznačným cílem natočit „nekompromisní kinofilm,“ dodává však, že se to stane, až mu to umožní produkce Avatara. Jenže co si pod tím představit? Bude to už po premiéře trojky? V tuto chvíli probíhá postprodukce a kamery nejedou. Snad až třetina čtyřky už byla sice natočena během produkce třetího dílu, Cameron se však nechal slyšet, že se opět začne točit, až po uvedení Fire and Ash. To je tedy první potenciální okno.
Filmy Jamese Camerona seřazené po nejlepší. Režisér Terminátora, Titaniku a Avatara slaví 70 let
Téma16. 8. 2024
Filmy Jamese Camerona seřazené po nejlepší. Režisér Terminátora, Titaniku a Avatara slaví 70 let
To se ale paradoxně zdá jako moc brzo na to, aby do té doby Cameron stihl připravit celý další projekt. Víme, jak moc si Železný Jim dává načas. Možná tedy po pětce (pokud se čtyřka a pětka budou opět natáčet dohromady)? Nebo po sedmičce? To už jsme ale mimo jakoukoliv odhadnutelnost. Je tedy možné, že jakkoliv třeba Cameron myslí své plány vážně, po vzoru G. R. R. Martina je nebude schopný uskutečnit.
Což je škoda. Bylo by zajímavé vidět, jak si s tímhle tématem poradí. Nikdo nepochybujeme o tom, že Cameron umí natočit atomový výbuch, scény z druhého Terminátora straší mnohé v nočních můrách dodnes. To je ale v tuhle chvíli méně podstatné. Cameron není jen mistrný tvůrce akce velkého měřítka, je také mistrným vypravěčem dokonale sestrojených emocionálně rezonujících příběhů. Jenže tohle je zcela jiná rovina intimity a citlivosti, než na jakou je zvyklý. Poradil by si s tím náš milovaný kamioňák? A dozvíme se to někdy?
Podívejte se na žebříček nejlepších režisérů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Deadline