Jude Law proti neonacistům. Velebený thriller podle skutečných událostí rozparádí náročné fandy

Jude Law proti neonacistům. Velebený thriller podle skutečných událostí rozparádí náročné fandy
The Order | AGC Studios
Snímek, který už zahrnuli do hlavní soutěže na benátském festivalu, napsal Zach Baylin (Creed III, Gran Turismo) na motivy nonfikční knihy The Silent Brotherhood: The Chilling Inside Story of America’s Violent, Anti-Government Militia Movement z roku 1989. Autoři Kevin Flynn a Gary Gerhardt v ní popisují dvouletou aktivitu neonacistického uskupení zformovaného Robertem Jayem Matthewsem (Hoult), které si kladlo za cíl uchovat tradiční křesťanské hodnoty a přitom zlikvidovat veškeré nebělošské obyvatelstvo.
The Order: trailer | Vertical
Trailer na šestý Kurzelův celovečerák prozrazuje, že své extremistické snahy Matthews financoval prostřednictvím bankovních loupeží. Agent FBI Terry Husk (Law) nicméně prokoukne rozsáhlejší spiknutí a s pomocí nezkušeného kolegy v podání Tye Sheridana zahajuje líté pronásledování, které bude nebezpečné pro každého ze zúčastněných. Také Matthews má totiž oči nejen na šťopkách, ale rovněž na hledí pušky, s níž řeší svou fanatickou obdobu árijské války.
The Order na dvou minutách rozeznívá vzpomínky na scenáristické klenoty Taylora Sheridana v čele se Sicariem a předhazuje šmrnc, který musí rozparádit i ty nejnáročnější fanoušky. Částečně mu k tomu stačí kníratý Jude Law, jenž okamžitě uhrane jako pevně zahryznutý lovec v patách nepřátel, kteří by se skoro hodili do první série Temného případu. Vše vyznívá organicky, intenzivně a také naturalisticky, minimálně co do obrazu a motivů otírajících se o stále aktuální zámořské napětí mezi politickými ideologiemi.
The Order
The Order
68%
Kritici shromáždění na Rotten Tomatoes zvedají palec nahoru v 86 % z šestatřiceti recenzí a shodují se, že Kurzelův snímek je dobrým procedurálním dramatem s neobvyklým sociálně-kritickým přesahem v podobě nacionalistické záporácké bandy. Akce prý občas ustřelí někam do teritoria Bodu zlomu, ale to už k podobným žánrovkám patří a v upoutávce ještě vše vypadá přesvědčivě. A to včetně splynutí estetik, kdy čtyři dekády staré kulisy bezešvě zapadají do moderních stylistických nároků.
The Order (2024)
The Order (2024)
The Order (2024)
The Order (2024)
Kurzel poprvé zaujal psychologickým a drasticky vypointovaným redneck thrillerem Snowtown, načež s Michaelem Fassbenderem podmanivě vysekl Shakespeara v Macbethovi a trochu zápolil s videoherní adaptací Assassin's Creed. Naposledy roku 2021 opět pomalu vyprávěl o duševním rozkladu a jeho zabijáckých odnožích u osamělého Australana dramatem Nitram, s nímž se v Cannes ucházel o Zlatou palmu. The Order má vyšší mainstreamové ambice a po prosincové premiéře v zahraničních kinech lze očekávat krasojízdu ve streamovacím světě. Tenhle materiál jistě potáhne nejen v Americe, opět silněji rozklížené blížícími se volbami.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů ve zbytku roku 2024.
Zdroj: The Hollywood Reporter