Horor podzimu? Kingova upírská apokalypsa Prokletí Salemu vypadá v traileru skvěle

Horor podzimu? Kingova upírská apokalypsa Prokletí Salemu vypadá v traileru skvěle
Prokletí Salemu (2024) | Max
King už zkompletovaný snímek viděl a na síti X ho oslavoval jako poctivé starosvětské řemeslo s pozvolnou expozicí a následným zúčtováním, jež v publiku vyvolá pocity satisfakce. Jeho slavnou a výbornou knihu dosud pro televizi zfilmovali Tobe Hooper roku 1979 a Mikael Salomon o pětadvacet let později. Daubermanova verze, za níž jako producent stojí žánrový guru James Wan, byla původně zamýšlená pro kina. Warneři ale po koronavirových odkladech a jiných komplikacích ucukli a upírskou infekci šířící se městečkem Jerusalem's Lot posílají rovnou na stream.
Prokletí Salemu
Prokletí Salemu
AI
66%
Výživná upoutávka s tradičně spolehlivou hudbou Gordona Lightfoota naznačuje linii kolem spisovatele Bena Mearse (Lewis Pullman), jenž se do města vrací s vidinou nové knihy. Pero nicméně musí vyměnit za nabroušený kolík, když jeho rodný dům zakoupí starodávný upír Kurt Barlow (William Sadler), jenž s pomocí lidského sluhy Richarda (Pilou Asbæk) proměňuje místní obyvatele v nadpřirozenou živočišnou odrůdu se špičatými zuby a slabostí pro tekutinu proudící v (nejen krčních) tepnách.
Retro atmosféra udeří s prvními tóny Sundown, přičemž s panenskými západy slunce přichází i celkem strašidelné záběry vyplněné bytostmi pohlcenými tmou, z nichž nervózně těkají zraky dalším skvělým hercům včetně Billa Campa a Spencera Treata Clarka. Jako tradičně u Kinga budeme mít co dočinění také s dospívajícími protagonisty, kteří přikládají ruku k dílu a usilují o to, aby do nich puberta v provinčním městečku apokalypticky nezatnula tesáky. Jak ostatně napovídá poslední část videa, tahle noční hrozba bude hodně početná a invazivní.
Prokletí Salemu: trailer | HBO Max
Před premiérou můžeme doufat, že upoutávka nevyplýtvala všechny krásné záběry a že uvržení na stream nesouvisí s nedostatečnou kvalitou. To vyvracel sám King, ale u Daubermana jeden nikdy neví. Režíroval pouze matnou třetí Annabelle a jako scenárista má prsty také ve „skvostech“ jako Krvežíznivé opice nebo Pavučina hrůzy. S Kingovým plodným materiálem a špičkovým zázemím snad nezklamal, na základě traileru to tak alespoň vypadá.
Podívejte se také na žebříček nejlepších hororů roku 2024 podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroj: Variety, Max