Adaptace jednoho z nejděsivějších příběhů Stephena Kinga se blíží. Do kin se nakonec nepodívá

Adaptace jednoho z nejděsivějších příběhů Stephena Kinga se blíží. Do kin se nakonec nepodívá
Prokletí Salemu (2024) | Max
Knihu s tradičními proprietami Kingových děl i upírskými literárními tradicemi poprvé adaptoval tvůrce Texaského masakru motorovou pilou Tobe Hooper, a to do kultovní televizní minisérie Prokletí Salemu s Jamesem Masonem z roku 1979. Osmdesátkový neuctivý pokus béčkaře Larryho Cohena si svět raději nepamatuje a zvláštní událostí se navzdory kvalitnímu hereckému obsazení nestal ani tříhodinový TV film Mikaela Salomona z roku 2004.
Prokletí Salemu
Prokletí Salemu
AI
66%
Jedno z nejprokletějších míst Kingových cestopisů po rodném regionu tak popkulturou dlouho krouží bez zasloužených ovací. Ty dosud sbírá pouze spisovatelův román řízený detektivní záhadou ze staré vily nad městem, jejíž majitel i jeho věrný poskok nepatří k těm, kteří by noci prospali nebo pojídali chlebíčky s česnekovou pomazánkou. Kolem dospělých i dětských hrdinů se utahuje smyčka, a kdo by to v lákavém dobovém kontextu zvládl ukázat lépe než Dauberman, zkušený hororový autor série Annabelle, Sestry a především dvoudílné adaptace Kingova To. Filmy o městečku Derry terorizovaném prastarou entitou v podobě klauna celkem vydělaly přes miliardu dolarů a Warner Bros. se třáslo na další hit pro kina z podobného tematického ranku.
Daubermanův projekt s Lewisem Pullmanem (Top Gun: Maverick), Mackenzie Leigh (Gotham) či Billem Campem (Dámský gambit) nicméně roku 2022 stáhli z rozvrhu premiér, údajně vyžadoval přetáčky. Vidět jsme jej poté měli v dubnu 2023, ale opět se klidil, tentokrát ve prospěch nového Lesního ducha. Stephen King začátkem roku tweetoval, že mu hotový film promítli a nechápe, proč by v kinech nemohl dostat šanci. „Viděl jsem Prokletí Salemu a je dost dobré. Starosvětské řemeslo: pomalá expozice, velké zúčtování. Nejsem si jistý, proč to WB stahuje; není to ostuda ani nic takového,“ zpochybnil kroky filmového studia nejprodávanější autor současnosti.
Prokletí Salemu (2024)
Prokletí Salemu (2024)
Prokletí Salemu (2024)
Prokletí Salemu (2024)
Prokletí Salemu (2024)
Ředitel Warner Bros. Discovery David Zaslav přitom sliboval, že jeho společnost nebude tolik podporovat streamovací originály a úsilí vrhne spíš na kinopremiéry. Není tedy zřejmé, co se na Prokletí Salemu pokazilo a proč si ho v říjnu pustíme rovnou z obýváků. „Mohli byste natočit velmi suchou verzi tohoto filmu, ale to prostě není můj styl. Snažíte se jet na vlně vzestupů a pádů. Bavíte se tím, a pak přijde chvíle strachu, a pak se zase bavíte. Doufejme, že na konci to bude působit jako kompletní jízda,“ vyjádřil svou naději v rozhovoru pro Bloody Disgusting Dauberman, jenž zatím režíroval pouze velmi dětský třetí díl Annabelle.
Snímek, který prvními fotografiemi spadá do hrníčku s mládeži přístupnými retro horory včetně Stranger Things, tak alespoň nečeká kompletní likvidace jako v případě komiksové Batgirl a zřejmě i křížence živé akce s animákem Coyote vs. Acme, jež Warneři odmítli vydat a zatím i prodat konkurenci.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb, Bloody Disgusting