Konkurent pro Shawshank? Hvězdná novinka podle Stephena Kinga sbírá nezvykle pozitivní reakce

Konkurent pro Shawshank? Hvězdná novinka podle Stephena Kinga sbírá nezvykle pozitivní reakce
The Life of Chuck | Vanity Fair
Projekt, ať už ten knižní v rámci Kingovy knihovny, nebo jeho filmovou verzi z Flanaganova portfolia, lze s nadsázkou připodobnit k drsnějšímu animovanému seriálu Rick a Morty. Také v něm se v záplavě cynických vtipů o naší maličkosti v nekonečném vesmíru náhle objevila dojemná miniepizoda s tamní videohrou Roy, v níž se postavy virtuálně i smyslově ponořily do života obyčejného chlápka a hrály za něj tak dlouho, dokud vinou nějakého jejich rozhodnutí nezemřel.
The Life of Chuck
The Life of Chuck
78%
Chuckův život od autora Carrie, Osvícení, Misery nechce zemřít či To pojednává o Charlesi Krantzovi (Tom Hiddleston), jenž v devětatřiceti letech zemře na mozkový nádor. King jeho životní příběh vypráví obráceně a prostřednictvím tří podkapitol se dostává až k protagonistově dětství v údajně prokletém domě. Ačkoli povídka nepozbývá propriet typických pro tvorbu mistra strachu, obecně spadá mezi jeho emočně nejhřejivější práce.
Totéž po torontské premiéře, kde se herec Mark Hamill nechal virálně vyfotit po boku přihlížejícího spisovatele, tvrdí také úvodní ohlasy z odborných kritik i sociálních sítí. Flanagan zatím navazuje na pozitivní přijetí dosavadních kingovských adaptací včetně Geraldovy hry a Doktora Spánka, přestože Chuckovým životem dle recenzentů vyjadřuje jakousi sladší, až cukrlátkovou existenční mozaiku. „Film, který je stejně sladký jako děsivý, a jehož strachy vycházejí z až příliš povědomých obav ze samoty, odloučení a neschopnosti udržet si lidi a vzpomínky, na kterých vám nejvíc záleží,“ komentuje líbivý příběh o konci života Nick Schager z The Daily Beast.
Tom Hiddleston (Loki), Mark Hamill (Star Wars), Karen Gillan (Strážci Galaxie) nebo Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech) nás noblesně provádí dojemným příběhem, který někdy odepírá jasné odpovědi, což z něj však dle Chase Hutchinsona z TheWrap činí „o to víc zdrcující konfrontaci s nicotou. Cítíme, jak se na nás hroutí tíha celého světa, ale snímek to všechno splétá s krásou samotné existence.“
The Life of Chuck
The Life of Chuck | Vanity Fair
Tím se má film, který zatím postrádá datum premiéry, blížit právě k Shawshanku a Zelené míli. Pro některé z prvních recenzentů se vskutku řadí mezi nejsilnější Kingovy adaptace, i když někomu se jeví až moc sentimentální a příliš univerzální, což se přitom s Kingem většinou vylučuje. „Lidé podle mě nedávají Stephenovi dostatečný kredit za to, jaký je humanista, a za obrovské srdce tlukoucí v pozadí všech jeho hororů. Ty tak dobře šlapou, protože on miluje své postavy. Je to hlavně o lidech,“ nechal se slyšet Flanagan, jenž právě připravuje také novou část filmové série Vymítač ďábla.
S The Life of Chuck si režisér odskočil do té části Kingovy mysli, která není jen o hororových souvislostech. A dle kanadského publika to zvládl náramně, přičemž na sociální síti X svou spokojenost vyjevil i přítomný King, jenž souhlasně sdílel nadšené hodnocení Marka Hamilla. Představitel Lukea Skywalkera v něm Flanaganův snímek vyzdvihuje jako „oslavu každodenních momentů, velkých i malých, kvůli nimž život stojí za to žít.“ A také pro filmy, které to dokážou podchytit stylem, jakým se to zřejmě podařilo i Chuckovu životu.
Prohlédněte si žebříček nejočekávanějších filmů ve zbytku roku 2024.
Zdroje: Movieweb, Deadline, X